Camurati-engelmann disease: A late and rare sporadic case with vertebral and pelvic involvement

Camurati-Engelmann hastalığı ya da ilerleyici diafizyel displazi, nadir, otozomal dominant geçişli bir kemik hastalığıdır. Özellikle uzun kemiklerin diafizlerini etkileyen ilerleyici genişleme ve skleroz bu hastalığın karakteristik özelliğidir. Vertebra ve toraks kafesi tutulumu sadece ciddi vakalarda görülmektedir. Bu olguda direk grafi ve BT incelemelerinde, bilateral femur ve tibia diafizlerinde, vertebralarda, pelvis ve kostalarda simetrik genişleme ve sklerozis izlendi. Lomber BT incelemelerinde bu hastalık için tipik olan özellikle arka elemanlardaki tutulum dikkat çekici idi. Vertebra korpuslarının, kostaların ve pelvis kemiklerinin eş zamanlı ve belirgin tutulumu ile sporadik oluşu bu olguyu dikkat çekici kılmaktadır. Literatürde bu kadar diffüz tutulumla karakterize olguya rastlamadık.

Camurati-engelmann hastalığı: Vertebral ve pelvik tutulumla seyreden geç ve nadir sporadik olgu

Camurati-Engelmann disease (CED), or progressive diaphyseal dysplasia, is a rare, autosomal dominantly inherited bone disease. Progressive expansion and sclerosis predominantly affecting the diaphyses of the long bones are the characteristic hallmarks of this disease. The vertebral and thoracic-cage involvement is seen only in the most severe cases. This case is of interest because of its markedly involvement of vertebral bodies, ribs and pelvis at the same time, severe form and sporadic presentation. Also we were not able to find a report such a kind of diffuse involvement in the literature.

___

  • 1. Janssens K, Vanhoenacker F, Bonduelle M, Verbruggen L, Van Maldergem L, Ralston S, et al. Camurati-Engelmann disease: review of the clinical, radiological, and molecular data of 24 families and implications for diagnosis and treatment. J Med Genet. 2006;43(l):l-ll
  • 2. Brat HG, Hamoir X, Matthijs P, Lambin P, Van Campenhoudt M. Camurati-Engelmann disease: a late and sporadic case with metaphyseal involvement. Eur Radiol. 1999;9(1): 159-162.
  • 3. Simsek S, Janssens K, Kwee ML, Van Hul W, Veenstra J, Netelenbos JC. Camurati-Engelmann disease (progressive diaphyseal dysplasia) in a Moroccan family. Osteoporos Int. 2005;16(9): 1167-1170.
  • 4. Bondestam J, Mayranpaa MK, Ikegawa S, Marttinen E, Kroger H, Makitie 0. Bone biopsy and densitometry findings in a child with Camurati-Engelmann disease. Clin Rheumatol. 2007;26(10): 1773-1777.
  • 5. Aggarwal P, Wali JP, Sharma SK. Progressive diaphyseal dysplasia: case report and literature review. Orthopedics. 1990;13(8):901-904.
  • 6. Falion MD, Whyte MP, Murphy WA. Progressive diaphyseal dysplasia (Engelmann's disease). Report of a sporadic case of the mild form. J Bone Joint Surg Am. 1980;62(3):465-472.
  • 7. Kaftori JK, Kleinhaus U, Naveh Y. Progressive diaphyseal dysplasia (Camurati-Engelmann): radiographic follow- up and CT findings. Radiology. 1987;164(3):777-782.
  • 8. Grey AC, Wallace R, Crone M. Engelmann's disease: a 45-year follow-up. J Bone Joint Surg Br. 1996;78(3):488-491.
  • 9. Sparkes RS, Graham CB. Camurati-Engelmann disease. Genetics and clinical manifestations with a review of the literature. J Med Genet. 1972;9(l):73-85.
  • 10. Hundley JD, Wilson FC. Progessive diaphyseal dysplasia. Review of the literature and report of seven cases in one family. J Bone Joint Surg Am. 1973;55(3):461-474.
  • 11. Resnick D. Diagnosis of bone and joint disorders. 3rd ed. Philadelphia: Saunders, 1995.
  • 12. Greenspan A. Sclerosing bone dysplasias-a target- site approach. Skeletal Radiol. 1991;20(8):561-583.
Gaziantep Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-0888
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Yayıncı: Gaziantep Üniversitesi, Tıp Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Camurati-engelmann disease: A late and rare sporadic case with vertebral and pelvic involvement

Ayhan ÖZKUR, Çağatay ANDIÇ, Ahmet METE, Eda PARLAK

b-talasemi hastalarında MLPA yöntemi ile HBA mutasyonlarının saptanması

Ferda ÖZKINAY, Aslıhan EKMEKÇİ, Yeşim AYDINOK, Canan VERGİN, Mehmet AKGÜL, Esra ATAMAN, Ali VAHABİ, Hüseyin ONAY

Prognostic effect of conventional treatment in pediatric dilated cardiomyopathy

Osman BAŞPINAR, Yavuz COŞKUN, Mesut PARLAK, Erkan ALTUNCU, Metin KILINÇ

Şanlıurfa ve ilçelerinde serebral palsili çocukların demografik özellikleri

Neslihan SORAN, sAİT akcan, Özlem ALTINDAĞ

Artroskopik ön çapraz bağ tamiri sonrası hızlandırılmış rehabilitasyon programı

Yavuz KOCABEY, Neslihan SORAN, Hasan TABUR, Özlem ALTINDAĞ

Agressive management in a child with homozygos famiiial hypercholesterolemia

Osman BAŞPINAR, Bahadır DAĞLAR, Hakkı KAZAZ, Ziya BAYRAKTAROĞLU, Alper İ. DAİ, Vedat DAVUTOĞLU

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı alevlenmesi ve sonuçları

Füsun FAKILI, Osman ELBEK

Okul yaş dönemi çocuğu olan ebeveynlerin hastalık ve hastaneye yatma durumunda "ebeveynlerin endişe kaynakları ölçeği"nin geliştirilmesi ve çocukların endişe kaynakları ile etkileşimi

Demet GÖNENER, Hatice PEK

Uzamış sarılığı olan yenidoğanlarda konjenital hipotiroidi sıklığı

Çöl Nilgün ARAZ

Seftazidim dirençli pseudomonas aeruginosa suşlarında genişlemiş spektrumlu beta laktamaz sıklığı

Tekin KARSLIGİL, İclal BALCI, Canan ÇELİKSÖZ