Yüzme havuzu tesisatının bilgisayar destekli tasarımı

Yüzme havuzlarının kullanım şekillerine göre kendilerine özgü tasarımları vardır. Havuzların tasarımından inşaasına ve hatta işletmesine kadar her aşamada standardlara uyulması insan sağlığını doğrudan etkilediği için çok önemlidir. Havuzları kullanan insanların sağlıkları özellikle havuzun işletmesi ile oldukça yakından ilgilidir. Havuz işletmesinde en önemli konulardan birisi de mekanik tesisatın hijyeni sağlayacak şekilde standardlara uygun olarak tasarlanmış olmasıdır. Bu nedenle havuz için gerekli suyun ısıtılması, denge deposu su hacminin hesaplanması, tesisat boru çaplarının belirlenmesi ve uygun debi ile havuz içine pompalanması için pompa gücünün belirlenmesi gerekmektedir. Bu hesaplamaları el ile hesaplamak oldukça uzun bir zaman almaktadır. Bu amaçla, yüzme havuzlarında yüzücülerin sağlığını ve konforunu sağlamak için gerekli mekanik tesisat tasarım hesaplamalarını yapan bir program geliştirilmiştir. Yazılan görsel programda havuzun ısıtma, su tesisatı sistemleri için hesaplamalar yapılmaktadır. Bu hesaplamaları yapmak için Visual Basic programı kullanılmıştır. Bu program yardımı ile hesaplamalar sonucunda denge deposu hacmi, besleme giriş ağzı (nozul) sayısı ve debisi, filtre sayısı ve havuzun toplam ısı ihtiyacı hesaplanmaktadır. Ayrıca, havuzun su besleme tesisatı için boru çapının belirlenmesi ile birlikte gerekli pompa gücü de yine aynı program yardımıyla yapılabilmektedir. Örnek olarak program yardımıyla olimpik boyutlarda bir yüzme havuzu için hesaplamalar yapılmıştır.

Computer aided design of swimming pool sanitary installation

Depending on the usage purposes swimming pools have their own designs. It is very important obeying the standards in the steps of design, construction, and operating of swimming pool due to the direct effects of human health. Especially, the operating the swimming pools are related to public health who use these pools. One of the most important issues for healthy operation of swimming pool is the design of the mechanical sanitary, which provides hygiene. Swimming pools should be designed according to the standards. According to standards heating necessity for water, volume of balancing tank, sanitary pipe calculations, pressure loss calculations should be carried out. These calculations are time consuming. For this purpose a computer program was developed to calculate design calculations of mechanic sanitary of swimming pools. This visual program calculates heating and mechanical sanitary systems. Visual Basic was used for this purpose. The program figures out the balancing tank volume, nozzle numbers and flow rate for feed water, number of filters and total heat requirement for water. Beside these mechanical sanitary, pipe radius and pump flow rate could be determined. An olympic swimming pool calculations are given as an example.

___

  • 1. TS 11899, ‘Yüzme Havuzları – Suyun Hazırlanması Teknik Yapım, Kontrol, Bakım ve İşletmesi İçin – Genel Kurallar’, Nisan 2007.
  • 2. Erkoç, N., ‘Havuzların Mimari Planlamasında Temel İlişkiler’, Havuz Konferansı Bildiriler Kitabı, sf. 37-49, İstanbul, Şubat, 1999.
  • 3. UHE-2 Talimatı, ‘Özel Yüzme Havuzları İçin UHE Talimatı’, Ulusal Havuz Enstitüsü Derneği, 1997.
  • 4. Havuz Tesisatı –Yüzme Havuzu Yapımı İçin Esaslar–, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yayını No. MMOP/2003/298-2, İstanbul, 2003.
  • 5. Özyaman, C., ‘Isıtılan Yüzma Havuzlarında Isıtma Yükü Hesabı ve Isıtıcı Seçimi’, VI. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Sergisi, TESKON-2003, İzmir, Ekim 2003.
  • 6. TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Sıhhi Tesisat Proje Hazırlama Teknik Esasları-Yayın No:12, İstanbul
  • 7. Akbulut, U., Kıncay, O., Köşker, F., ‘Güneş Enerjisinin Kapalı Olimpik Yüzme Havuzlarında Kullanımı-I’, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Tesisat Mühendisleri Dergisi, sayı 96, 11-20, 2007.
  • 8. Kakac, S., Örneklerle Isı Transferi, ODTÜ Yayınları, 1990.
  • 9. Ünsal, M., Solar Tables, Orta Doğu Teknik Üniversitesi-Gaziantep Kampusu, 1980.
  • 10. Bulca, C., Pompa ve Hidrofor Sistemlerinde Kullanılan Sürtünme Kaybı Hesap Metotları, Tesisat Dergisi, Eylül 2004. (http://www.alarkocarrier. com.tr/Yayin/Makaleler/MakaleCBulca.p df)
  • 11. Fox, R.W., McDonald A.T., Introduction to Fluid Mechanics, SI version, John Wiley and Sons. Inc, 1994.
  • 12. Munson, B.R., Young, D.F., Okiishi, T.H., Fundamentals of Fluid Mechanics, John Wiley and Sons, 2002.
  • 13. Sıhhi Tesisat, Isısan Çalışmaları No.147, İstanbul, 1997.
  • 14. Bölükbaşıoğlu, S., Bölükbaşsıoğlu, S., ‘Yüzme Havuzlarının Mekanik Tesisatı İçin Proje Hazırlama Esasları’, 2005. (http://www.teknikyayincilik.com/tablolar/dosyal ar/havuz_mek_tes_pro.doc)
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

TOZ METAL SİLİNDİRİK BİR PARÇANIN SU VERME İŞLEMİNDE GÖZENEKLİLİĞİN SOĞUMA EĞRİLERİNE ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ

Abuzer ÖZSUNAR, Gökçe PEKER

YERÇEKİMİNE TERS VE GELENEKSEL DÖKÜM YÖNTEMLERİ İLE ÜRETİLEN AlSi ALAŞIMININ ADHESİF AŞINMA DAVRANIŞININ İNCELENMESİ

Hasan HASIRCI, Ferhat GÜL

1100-H14 ALÜMİNYUM ALAŞIMININ DÜZLEMSEL EĞME GERİLMELİ YORULMA DAVRANIŞININ İNCELENMESİ

Raif SAKİN, Muharrem ER

ORİFİS TÜP KULLANAN BİR OTOMOBİL KLİMASININ SABİT VE DEĞİŞKEN KAPASİTELİ KOMPRESÖRLER İÇİN DENEYSEL PERFORMANSI

Alpaslan ALKAN, Murat BOŞÖZ

Elektromanyetik tasarım programı kullanılarak elektrik makinelerinin tasarımında boyut optimizasyonu için geliştirilmiş ikinci dereceden hassasiyet analizi temelli nümerik bir yaklaşım

İsmail TOPALOĞLU, Osman GÜRDAL

FERRİTİK-PERLİTİK KÜRESEL GRAFİTLİ DÖKME DEMİRİN ADHESİF AŞINMA DAYANIMI ÜZERİNDE BORLAMA YÜZEY İŞLEMİNİN ETKİSİ

Ferhat GÜL

Gözenekli malzemelerin etken ısıl iletkenlikleri üzerine mevcut çalışmalar

Numan YÜKSEL, Atakan AVCI

Esnek imalat sistemlerinde parça seçimi ve makina yükleme için uzun dönem hafızalı bir tabu arama algoritması

Murat ARIKAN, Serpil EROL

Sanal elektrik makinaları laboratuarı: senkron jeneratör deneyleri

Erdal BEKİROĞLU, Alper BAYRAK

ALÜMİNYUMUN İLETKEN POLİMER İLE KAPLANMASI VE KAPLAMA MİKROYAPISINA KOROZYONUN ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Kubilay KARAÇİF, Tülin KIYAK, Burhanettin İNEM