Bir simülasyon yazılımı için esnek iş akış planı editörü geliştirilmesi ve işlemlerin gantt şemasında çizelgelenmesi

Nesne tabanlı programlamanın gelişmesi ile simülasyonu yapılacak olan sistemlerin verileri bilgisayar ortamına daha fazla doğrulukta aktarılmakta ve simülasyon tekniğinin verimli kullanılması sağlanmaktadır. Bu çalışma ile üretim sistemlerinin simülasyonunda; ürün veya süreçlere ait işlemlerin iş akış planı çizimi ile ifade edilebilmesini sağlayacak bir modülün Faborg-Sim simülasyon yazılımına entegrasyonu hedeflenmiştir. Böylece karmaşık olan sistemlerin analizi ve tasarımında kolaylıklar sağlandığı düşünülmektedir. Ayrıca, simülasyon sonuçlarının Gantt şeması üzerinde çizelgelenmesi, incelenen sistem ve geliştirilebilecek alternatif yapı model değişimlerinin daha iyi gösterilebilmesi bakımından önemlidir. Gerçekleştirilen çalışma, “Fabrika Organizasyonu, Üretim Sistemi Yapılandırma ve Performans Ölçmeye Yönelik Simülasyon Yazılımı Geliştirilmesi (Faborg-Sim)” TÜBİTAK-MAG araştırma projesi kapsamında sistem verilerinin ve iş süreçlerinin modellenebilmesine imkan verecek esnek iş akış editörü modülü geliştirmeyi ve gerçek zamanlı Gantt şeması çizelgeleme gösterimini içermektedir.

Development of flexible work flow planning editor for simulation software and operations scheduling on gantt charts

System information can be transferred into computer environment with more accuracy than ever before and simulation can be used efficiently with the development of object oriented programming. It is important integration of system data into the software by using work flow plan drawings with scheduling of simulation results on a Gantt diagram when searching alternative structure and flow organizations in simulation of production systems. In this study, a flexible work flow editor is developed to model system data and work processes and to draw real time Gantt diagrams as a part of the research project of “Development of Simulation Software for Facility Organizing, Production System Structuring, and Performance Measuring (Faborg-Sim)” which is supported by TUBITAK-MAG.

___

  • 1. Banks J., Carson J. S., Nelson B. L., Nicol D. M., Discrete-Event System Simulation, Printice Hall 3rd Edition, 2001.
  • 2. Law A. M., Kelton W. D., Simulation Modeling and Analysis, McGraw-Hill, 2nd Edition, 1991.
  • 3. Ingalls, R.G.. Introduction to Simulation, Proceedings of the 2002 Winter Simulation Conference, 7-16, 2002.
  • 4. Davis J. S., Kanet J. J., Production Scheduling: An Interactive Graphical Approach, Journal of Systems Software, 38, 155-163, 1997.
  • 5. Zülch G., Jonsson U., Fischer J., Hierarchical Simulation of Complex Production Systems By Coupling Of Models, Int. J. Production Economics, 77, 39 – 51, 2002.
  • 6. Koruca H. İ., Sütçü A., Aydemir E., Atölye Tipi İmalat İle İmalat Hücrelerinin Simülasyon Destekli Karşılaştırılması, 5.Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Kültür Üniversitesi, 22-23 Eylül 2006.
  • 7. Kang K., Zhang R. F., Yang Y. Q., MAS Equipped with Ant Colony Applied into Dynamic Job Shop Scheduling, ICIC 2007, LNAI 4682, pp. 823–835, 2007.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çok amaçlı tesis yerleşim problemi için yeni bir melez sezgisel algoritma

Ramazan ŞAHİN, Orhan TÜRKBEY

UNSUR MATRİSLERİ KULLANARAK 3 BOYUTLU İŞLEME UNSURLARININ TANINMASI

Adem ÇİÇEK, Kubilay ASLANTAŞ

Bazı ahşap verniklerin farklı ağaç malzeme yüzeylerindeki yapışma direncinin belirlenmesi

Mehmet BUDAKÇI, Abdullah SÖNMEZ

Bir simülasyon yazılımı için esnek iş akış planı editörü geliştirilmesi ve işlemlerin gantt şemasında çizelgelenmesi

Erdal AYDEMİR, Gültekin ÖZDEMİR, Halil İbrahim KORUCA, Muhammed ÇAYIRLI

BAZI AHŞAP VERNİKLERİN FARKLI AĞAÇ MALZEME YÜZEYLERİNDEKİ YAPIŞMA DİRENCİNİN BELİRLENMESİ

Mehmet BUDAKÇI, Abdullah SÖNMEZ

BULANIK MANTIK VE TAGUCHİ YAKLAŞIMLI MÜŞTERİ İSTEMLİ ÜRÜN BELİRLEME

Cevdet GÖLOĞLU, Cihan MIZRAK

Dispers sarı 119 ve dispers kırmızı 167 içeren atıksuların fenton oksidasyon prosesi ile renk ve KOI giderimlerinin incelenmesi

Ömür GÖKKUŞ, Fehiman ÇİNER

İki basamaklı tepkime sıvı özütlemeli yöntem kullanarak fındık tohum kabuklarından furfural üretimi için en uygun koşulların istatistik yöntem ile belirlenmesi

S. Ferda MUTLU

HETEROJEN KABLOSUZ ALGILAYICI AĞ TEMELLİ SINIR İZLEME SİSTEMLERİNDE GİZLİ VERİ KÜMELEME

Suat ÖZDEMİR

GENERATÖRLERİN PARALEL BAĞLANMA ŞARTLARINDAN FREKANS VE FAZ AÇISI EŞİTLİĞİNİN MİKRODENETLEYİCİ TABANLI OLARAK SAĞLANMASI

İbrahim SEFA, Ramazan BAYINDIR, İlhan GARİP, Sertaç BAYHAN, İlhami ÇOLAK