ASENKRON MOTORLARDA FREKANS DEĞİŞİMİ İLE HIZ KONTROLÜ DENEYİNİN BİLGİSAYAR ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ

Bu çalışmada 3 fazlı asenkron motorlarda frekans değiştirilerek hızın kontrol edilmesini ve izlenmesini sağlayan deneysel bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen sistemde temel donanım birimleri olarak frekans konvertörü ve PLC (Programlanabilir Sayısal Denetleyici) kullanılmıştır. Hazırlanan basit, kolay kullanımlı ve çok işlevli kullanıcı ara yüzü üzerinden motorun çalıştırılmas ı, durdurulması, hız ayarı, devir yönünün değiştirilmesi ve anlık çalışma bilgilerinin izlenmesi ve ölçülmesi gibi deneysel amaçlı işlemler yürütülebilmektedir. Sistemde, deney seti ile kullanıcı ara yüzü arasındaki haberleşmeyi sağlamak için OPC (OLE for Process Control) Server yazılımı tercih edilmiştir. Yapılan çalışma sonunda asenkron motorun hız kontrolünün hızlı ve güvenilir bir şekilde yapıldığı görülmüştür. Ayrıca çoğu zaman donanım eksikliğinden dolayı yapılamayan frekans-hız kontrolü deneyinin görsel bir yazılım ara yüzü üzerinden bilgisayar kontrollü olarak yapılabilmesini sağlayan bir eğitim seti geliştirilmiştir.

___

  • Yıldız, C., Özçalık, R. H., Genetik Algoritma Destekli Bulanık Denetim Kullanarak Vektör Esaslı Asenkron Motor Kontrolü, Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008.
  • Öz, C., Abut, N., Mikroişlemcilerle Asenkron Motor Hız Kontrolü, Elektrik Mühendisliği Dergisi.375, 197-202, 1990.
  • Çolak, İ., Asenkron Motorlar, Nobel Yayınları, Ankara, 115-121, 2001.
  • Koca, Z., Üç Fazlı Asenkron Motorların Yapay Sinir Ağları ile Vektör Esaslı Hız Kontrolü, Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006.
  • Şenol, S., Yakın,İ., OPC Standardı, ASP Otomasyon LTD, 2008.
  • Zheng, L., Nakagawa, H., OPC (OLE for Process Control) Specification and its Developments, SICE02-0806, 917-920, 2002.
  • Çetin, R., S7-200 PLC’lerle Otomasyon, Doğuşum Matbacılık, 3, Ankara, 2005.
  • Mahnke,W., Leitner, S., Damm,M., OPC Unified Architecture, Springer, 13-15, 2009.
  • Şahin, C., Karaçor, M., Bolat E.D., Dağınık OPC Yapılarının İnternet Üzerinden Denetlenmesi, VI Otomasyon Sempozyumu, s4, 2007.
  • Liu, T., Cai, G., Peng, X., OPC Server Software Design in DCS, Proceedings of 2009 4th International Conference on Computer Science & Education, 456-458, 2009.
  • Lieping, Z., Aiqun, Z., Yunsheng, Z., On Remote Real-time Communication between MATLAB and PLC Based on OPC Technology, Proceedings of the 26th Chinese Control Conference, 26-31, 2007.
  • Wei, D., Chen, Q., The Technology of OPC and Its Application In Supervisory Information System of Hydropower Plant, 2009 ISECS International Colloquium on Computing, Communication, Control, and Management, 237-240, 2009.
  • Anwar, M.R., Anwar, O., Shamim, S. F., Zahid, A. A., Human Machine Interface Using OPC (OLE For Process Control), Engineering, Sciences and Technologyi Student Conference On, 35-40, 2004.
  • Bektaş, A., Bayındır, R., Çolak, İ., Asenkron Motorların Korunmasına Yönelik PLC Tabanlı Bir Uygulama, Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi, Politeknik Dergisi, Cilt:10, Sayı: 2, 117-121, 2007.
  • Ateş, H., Bayındır, R., PLC Kontrollü Sürtünme Kaynak Cihazı Tasarımı ve Uygulaması, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Teknoloji Dergisi,Yıl 5(2002), Sayı 3-4, 97-104, 2002.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

BATARYA KAPASİTE KESTİRİMİ

Cüneyt BARLAK, Yakup ÖZKAZANÇ

UYDU YÖNELİM SİSTEMLERİNDE KULLANILAN ELEKTRİK MOTORLARININ DENETİMİ İÇİN YENİ BİR AKIM REFERANSLI SÜRME YÖNTEMİ

Kutlay AYDIN, M. Timur AYDEMİR

BUJİ ATEŞLEMELİ HİDROJEN MOTORUNDA KARIŞIM ORANI VE ATEŞLEME AVANSININ MOTOR PERFORMANSINA VE ÇEVRİMLER ARASI FARKA ETKİSİNİN DENEYSEL ARAŞTIRILMASI

Habib GÜRBÜZ, Dinçer BURAN, İsmail AKÇAY

YUMUŞAK BİYOLOJİK DOKULARIN DÜZLEMSEL EŞYÖNSÜZ MEKANİK DAVRANIŞININ BİREYE VE NOKTAYA ÖZEL BELİRLENMESİ İÇİN ELİPSOİD UÇLARLA YERİNDE CANLI (İN VİVO) İNDENTÖR DENEYLERİ

Ali PETEKKAYA, Ergin TÖNÜK

TÜRKİYE’DE BİYOETANOL ÜRETİMİ VE POTANSİYELİ

Mehmet MELİKOĞLU, Ayhan ALBOSTAN

ASENKRON MOTORLARDA FREKANS DEĞİŞİMİ İLE HIZ KONTROLÜ DENEYİNİN BİLGİSAYAR ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ

Erdal IRMAK, Seyfettin VADİ

ISI ENERJİSİ DESTEKLİ BİR KOMPRESÖRÜN BUHAR SIKIŞTIRMALI SOĞUTMA SİSTEMİNDEKİ PERFORMANSININ DENEYSEL İNCELENMESİ

Halil VARİYENLİ, Tayfun MENLİK, Musa ÖZKAYA

VERİ MADENCİLİĞİNDE NESNE YÖNELİMLİ BİRLEŞTİRİCİ HİYERARŞİK KÜMELEME MODELİ

Mehmet YEŞİLBUDAK, Hamdi KAHRAMAN, Hacer KARACAN

BAKIR ORANININ DEMİR-ESASLI YAPISAL TOZ METAL MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ VE DELİNEBİLİRLİĞİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

Nihat YILMAZ, Remzi VAROL

KURUMSAL BİLGİ GÜVENLİĞİNDE GÜVENLİK TESTLERİ VE ÖNERİLER

Yılmaz VURAL, Şeref SAĞIROĞLU