Kalıp preste biçimlendirilmiş ve kaplanmış yonga levhanın (Werzalit) sıcak su buharı etkisinde davranış özellikleri

Bu çalışmada, 17 mm kalınlığındaki kalıp preste biçimlendirilmiş ve kaplanmış yongalevhaların (werzalit), nemli ortamlardaki davranış özellikleri araştırılmıştır. Deneyler, $49pm2$ °C sıcaklık ve % $85pm5$ bağıl nemli ortamda yapılmıştır. Bu maksatla, TS 3639 standardında belirlenen esaslara uygun olarak kenarları işlemsiz, melamin ve PVC ile kaplanarak hazırlanan 12'şer adet deney örneği 2, 24, 48, 72 ve 144 saat sıcak su buharı etkisinde bırakılarak ağırlık, kalınlık ve genişlik değerlerinde meydana gelen değişmeler belirlenmiştir. Sonuç olarak; kenarları işlemsiz, melamin ve PVC kaplamalı örneklerde sırasıyla, ağırlık ve kalınlık artışlarının her bir gözlem değeri arasında istatistiksel açıdan bir fark görülmemiştir. Buna göre, sıcak su buharı etkisinde bırakılan kenarları işlemsiz ve kaplanmış werzalit örneklerin boyutlarındaki artışın birbirine yakın değerlerde ve kenar kaplama türünün önemsiz olduğu tespit edilmiştir.

Performance features of mould pressed and coated particleboard (Wersalite) under hot steam effect

In this study, the performance of particleboard - mould pressed and coated with a 17 mm thickness hold under the steamy conditions has been investigated. The experiments have been conducted in$49pm2$C and $85pm5$% relative humudity. With this purpose, 12 samples have been prepared with respect to TS 3639 standards and exposed to hot steam for 2, 24, 48, 72 and 144 hours. The increments caused by steam in weight, thickness, and width have been observed on these samples. As a result, no statistical difference has been observed in the melamine and PVC covered samples which h ave uncovered sides, but as for as their weight and thickness are concerned in each observation, there are arithmetic differences. So, the samples of werzalit left in steam with uncovered and covered sides have been observed to have a similar amount of increasing valve in their dimension. And it is concluded that the kind of side covering is unimportant.

___

  • 1. Küreli, İ., "Yonga ve lif levhaların ıslak mekanlarda kullanma imkanları üzerine araştırmalar", G. Ü. Fen Bil. Ens., Doktora Tezi, Ankara, 1-5 (1996).
  • 2. Yıldırım, K., "Günümüz konut mutfaðýnda donatý elemanlarý üzerine bir arş.", G.Ü.,Tek. Eğt. Fak. Politeknik Dergisi, Ankara, 2(4):7-14 (1999).
  • 3. Bulut, H., "Ağaçişleri endüstrisinde kullanılan verniklerin soğuk suya karşı dayanıklılıkları", G. Ü. Fen Bil. Ens., Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 96-98 (1996).
  • 4. Küreli, İ., Yıldırım, K., "Sentetik reçine kaplý yonga levhada kenar kaplama malzemesinin sıcak su buharına dayanıklılığı", G.Ü. Tek. Eğt. Fak. Politeknik Dergisi, Ankara, 2(4):37-41, (1999).
  • 5. TS 4616, "Kalıp preste biçimlendirilmiþ ve kaplanmış yonga levhalar", Türk Standardlarý Enstitüsü, Ankara (1985).
  • 6. Kleiberit Firması Ürün Tanıtım ve Teknik Uygulama Katalogu (2001).
  • 7. TS 2471, "Odunda fiziksel ve mekaniksel deneyler için rutubet miktarı tayini", Türk Standardları Enstitüsü (1976).
  • 8. TS 3639, "Odun lifi levhaları-sert ve orta sert levhalar su emme ve kalınlığına şişmenin tayini", Türk Standardları Enstitüsü, Ankara (1981).
  • 9. TS 3634, "Odun lifi levhaları-deney parçası boyutlarını ölçülmesi", Türk Standardları Enstitüsü, Ankara (1981).