Polyester ve Poliüretan Döküm Teknikleriyle Klasik Tarz Mobilya Üretim Teknolojilerinin İncelenmesi

Dünyamızda sınırlı orman varlığı ve sınırsız insan ihtiyaçları dikkate alındığında mobilya üretimini doğal ürünlerden ziyade yapay ürünlerle üretmek daha tutarlı bir yaklaşım olabilir ancak bu yapay malzemelerin de çevreye daha az zararlı ürünlerden olmasının istenmesi doğaldır. Gerçekleştirilen alan araştırmasında son yıllarda ağaçişleri endüstrisi ve mobilyacılıkta geniş bir uygulama alanına sahip olmaya başlayan kimyasal döküm teknikleriyle yapılan mobilya üretimi ile ilgili yeterli araştırmanın olmadığı belirlenmiştir. Bu eksikliğin giderilmesine bir derece katkısı olması amacıyla bu çalışmada; kimyasal maddelerle klasik tarz mobilya üretim teknolojileri, kullanılan malzemeler ve döküm teknikleri ile mobilya üretim yöntemleri ve üretilen mobilyalar incelenmiştir. Günümüz klasik tarz mobilya üretim teknolojisinde CNC (Computer Numeric Control/Bilgisayar Sayılımlı Yönetim) makineler yoğun olarak kullanılmakta, bilgisayar kontrollü üretim gerçekleştiren bu makineler için bilgisayar ortamında yapılan CAD (Computer Aided Desing/Bilgisayar Destekli Tasarım) tasarımlar, CAM (Computer Aided Manufacturing/Bilgisayar Destekli İmalat) ortamında kolaylıkla üretilebildiği görülmekte ise de son yıllarda özellikle zaman ve maliyet sebebiyle poliüretan ve polyester esaslı kimyasal malzemelerin önceden hazırlanan döküm kalıplarına dökülmesi ile de klasik tarz mobilyalar daha ekonomik ve daha kısa sürede üretilebildiği görülmüştür. Bu avantajlarından dolayı kimyasal malzemelerle klasik mobilya üretim teknolojilerinin incelemesi çalışmasında önce literatür araştırması yapılmış daha sonra Ankara İli Siteler sanayi bölgesindeki işyeri ve imalathanelerde yerinde inceleme çalışmaları yürütülerek üretim teknikleri araştırması yapılmış, her üretim aşaması takip edilerek prosesler ortaya çıkarılmıştır. Yapılan piyasa araştırmasında bu üretim yönteminin yaygın olarak kullanıldığı belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre diğer üretim tekniklerine göre kimyasal maddelerle mobilya üretimi; uzun ömürlü, kolay şekil alma, boyanabilme, hafif ve uygulama kolaylığı gibi avantajları ile üstünlük sağlamaktadır. Poliüretan ve polyester malzemelerin özellikle dekoratif aplikler, taçlar, çerçeveler, sandalyeler, koltuk ve masalar gibi çok farklı biçimde mobilyaların üretiminde kullanıldığı saptanmıştır. Ayrıca bu kimyasal malzemelerle üretim sonucu çevrenin korunması sağlanarak daha fazla ağaç kesilmesinin önüne geçilebileceği belirlenmiştir. Tespit edilen avantajlarından dolayı önümüzdeki yıllarda kullanım alanlarının ve miktarlarının daha da artacağı öngörülebilir.

Investigation of Classical Style Furniture Production Technologies with Polyester and Polyurethane Casting Techniques

Considering the limited forest existence and unlimited human needs in our world, it may be a more consistent approach to produce furniture with artificial products rather than natural products, but it is natural to want these artificial materials to be less harmful to the environment. In the field research carried out, it has been determined that there is not enough research on furniture production made with chemical casting techniques, which has started to have a wide application area in woodworking industry and furniture in recent years. In order to contribute to the elimination of this deficiency, in this study; Classical furniture production technologies with chemical substances, materials used and casting techniques, furniture production methods and furniture produced are examined. CNC (Computer Numeric Control/Computer Numeric Control) machines are used extensively in today's classical furniture production technology, CAD (Computer Aided Design) designs, CAM (Computer Aided Manufacturing/Computer Aided Design) designs made in computer environment for these machines that carry out computer-controlled production. Although it is seen that it can be easily produced in the Aided Manufacturing environment, it has been seen that classical style furniture can be produced more economically and in a shorter time, especially by pouring polyurethane and polyester-based chemical materials into previously prepared casting molds due to time and cost. Due to these advantages, in the study of classical furniture production technologies with chemical materials, first a literature research was carried out, then on-site investigation studies were carried out in the workplaces and workshops in Ankara Province Siteler industrial zone, production techniques were researched, and processes were revealed by following each production stage. In the market research, it was determined that this production method is widely used. According to the results of the study, furniture production with chemicals according to other production techniques; It provides superiority with its advantages such as long life, easy shaping, paintability, light weight and ease of application. It has been determined that polyurethane and polyester materials are used in the production of furniture in many different forms, especially decorative appliques, crowns, frames, chairs, armchairs and tables. In addition, it has been determined that more tree cutting can be prevented by protecting the environment as a result of production with these chemical materials. Due to the advantages identified, it can be predicted that the usage areas and quantities will increase in the coming years.

___

  • [1] Efe, H., (2004). Oturma mobilyası tasarımını etkileyen ergonomik kriterler, 10. Uluslararası Ergonomi Kongresi, Bursa, 12-16.
  • [2] Efe, H., (2015). Mobilya tasarım kavramı ve eğilimler, XXVII. Uluslararası Mobilya Mobilyaları Araştırmaları Kongresi, Ankara, 9-10.
  • [3] Tosun, Ö., (2022), II. Abdülhamid Han Dönemi Mobilyalarının Tasarım, Konstrüksiyon Özellikleri ve Günümüzde Üretilebilirliğinin Araştırılması, Doktora Tezi Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 155-180. [4] Gürleyen T., (2005). Geleneksel Türk Süsleme Motiflerinin Günümüz Mobilyalarına Uygulanmasını. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 1-290.
  • [5] Kundakçı, H., (2017). Dolmabahçe Sarayı’nın Boulle Tekniği Mobilyaları ve Koruma İlkeleri. Yüksek Lisans Tezi, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 21-22
  • [6] Aras R. ve Uzun O., (2010). XV. Louis stili mobilyaların genel özellikleri ve günümüzdeki uygulamaları, Politeknik Dergisi, 13(2):131-141.
  • [7] Erdem, T., (2007). Mobilya Tarihine Genel Bakış ve Art Deco. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 1-102.
  • [8] Çalıkoğlu, Y., (2017), Epoksitlenmiş Soya Yağından Thioglycolik Asit Metil Ester İle Halka Açan Poliollerle Yeni Poliüretan Sentezi Karakterizasyonu, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya, 21-28.
  • [9] Efstathiu, K., (2017), Synthesis and characterization of a Polyurethane Prepolymer for the evelopment of a novel Acrylate-based polymer foam, Budapest University of Technology and Economics (BME), 58-67.
  • [10] Sharmin E. and Zafar F., (2012), Polyurethane: An Introduction, Chapter 6, 18-19.
  • [11] How Products Are Made, http://www.madehow.com/Volume 6/Polyurethane.html Erişim Tarihi: 11.12.2022
  • [12] Yılmaz, M. G., (2006), Cam Elyaf Katkılı Doymamış Polyester Malzemelerde Mineral Katkıların Mekanik ve Tribolojik Özellikleri, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya, 16-21.
  • [13] Garcia, J., Mallol, C., Bou, E., Silva, G., Fernandez, J., Molina, A., Romera, J., (2003), Recycling Marble working wastes in manufacturing ceramic products, CFI Ceramic Forum International, Vol:80, 84-90.
  • [14] Ohama, Y., (1997), Recent progress in concrete-polymer composites, Advanced Cement Based Materials, Vol:5, 31-40.
Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Gazi Üniversitesi , Fen Bilimleri Enstitüsü