Đletim Hatları için Bulanık Mantık-Tabanlı Direk Tipi Seçimi

Gelişen sanayi ile birlikte elektrikli cihazların sayısı ve nüfus artışı sonucunda elektrik ihtiyacı artmaktadır. Artan bu enerji talebiyle birlikte üretilmesi ve iletilmesi gereken enerji miktarı da sürekli bir artış içerisindedir. Talep edilen bu yüksek güçler, elektriğin üretildiği yerden tüketim merkezlerine, genellikle yüksek ve orta gerilim değerlerinde ve hava hatları ile iletilmektedir. Tesis edilecek enerji nakil hatlarının kurulum maliyetleri çok yüksektir. Bu maliyeti etkileyen önemli faktörlerden biri direk boyu, tipi ve sayısıdır. Đletim hattının kurulacağı alan belli olduktan sonra uygun değer direk tipi ve sayısı tespit edilir. Böylece minimum maliyeti ve maksimum güvenliği sağlayacak bir çözüm elde edilmeye çalışılır. Bu çalışmada hesaplamalarda önemli bir faktör olan direk sayısının tespiti için bulanık mantık yöntemi kullanılmıştır. Bulanık mantık tabanlı hesaplamayla elde edilen sonuçların elle yapılan hesaplamayla birebir uyumlu olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler:

Demir Direk, Bulanık, Mantık

Đletim Hatları için Bulanık Mantık-Tabanlı Direk Tipi Seçimi

Demand for electricity is increasing as a result of increasing the number of electrical devices with the developing industry and population growth. With the increasing demand for energy, the generation and transmission of the energy required is in a steady increase. Requested that higher powers, where the production of electricity to the consumption centers, generally transmitted by overhead line with high and medium-voltage values. The installation costs of power transmission lines to be established are very high. One of the important factors affecting the cost is the pole length, type and number. After the installation area of the transmission line is specified, optimum type and number of towers is determined. Thus a solution is attempted to provide minimum cost and maximum safety. In this study, fuzzy logic method is used for determining the number of poles which an important factor in the calculations. It can be seen a good agreement between the results obtained by fuzzy-based calculation and made by hand

___

  • Rao, G.V., “Optimum Designs for Transmission Line Towers”, Computers & Structures, Vol. 57, No. 1, 81-92, 1995.
  • Natarajan, K., Santhakumar, A.R., “Reliability- based Optimization of Transmission Line Towers”, Computers & Structures, Vol. 55, No. 3, 387- 403, 1995. [3] Pamuk, N., “Sakarya İli Elektrik İletim Şebekesinin Kullanılarak Modellenmesi ve Analiz Edilmesi”, Erciyes Üniv. Fen Bil. Ens. Dergisi, Cilt. 27, No. 1, 19-39, 2011. Programı
  • Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi, Güzergah Etüdü, Plan – Profil Çizimi ve Direk Tevziatı, Direk Aplikasyonu Şartnamesi, 13–21, 2011.
  • Aygen, V., Enerji İletim Hatları (Direkler) Ders Notları, İ.T.Ü. Elektrik-Elektronik Fak. Ofset Baskı, 1990.
  • Yunusoğlu, A., Orta Gerilim Enerji Nakil Hatları Proje, Genç Büro Reklam Matb., 1995.
  • Zadeh, L.A., “Toward a Theory of Fuzzy Information Granulation and Its Centrality in Human Reasoning and Fuzzy Logic”, Fuzzy Sets and Systems, Vol. 90, 111-127, 1997.
  • R.N., Mahanty., P.B. Dutta Gupta., “A fuzzy logic based fault classification approach using current samples only”, Electric Power Systems Research, Vol. 77, 501–507, 2007.
  • Adam, J.F., Bradbury, J., Charman, W.R., Struct, M.I., Orawski, G., Vanner, M.J., “Overhead Lines- Some Apects of Design and Construction”, IEE Proceedings C (Generation, Transmission and Distribution), Vol. 131, No:5, 149-187, 1984.