Sosyal Medya Verileri İle Bir E-Ticaret Sitesinin Çok Ölçütlü Karar Verme Yöntemleri İle Değerlendirilmesi

Sosyal medya, 2021 yılında 4,14 milyar kullanıcı sayısına ulaşmıştır. Bu sayı her geçen gün artarak devam etmekte. Kullanıcıların bilgi edinme, iletişim, eğlence gibi birçok amaçla kullandıkları dijital platformlar bütünü olarak tanımlanmaktadır. İşletmelerin hedef kitlelerinin, mevcut ve potansiyel müşterileri bu platformlarda oldukça fazla zaman geçirmektedir. Bu nedenle işletmeler için sosyal medyada varlık göstermek bir zorunluluk haline gelmiştir. Günümüzde sosyal medyada varlık göstermeyen işletmelerin büyümesi ve pazarda rekabet etmesi olanaksız hale gelmiştir. Bu çalışmada bir e-ticaret sitesinin, sosyal medyada yer alan kullanıcı paylaşımları ile hizmetlerinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu amaçla kullanıcı paylaşımları analiz edilerek dört alternatif hizmet kategorileri belirlenmiştir. Bu kategorilerin değerlendirilmesinde etkili olan beş ana ve on bir alt kriter belirlenmiştir. Belirlenen kriter ağırlıkları Analitik Ağ Prosesi yöntemi kullanılmıştır. Belirlenen kriter ağırlıkları ile PROMETHEE çözümü kullanılarak alternatif sıralamaları elde edilmiştir. Güncel, pratikte uygulanan ve büyük bir veri havuzundan yararlanılarak yapılan bu çalışma, e-ticaret sitelerinin değerlendirilmesinde literatüre katkı sağlar niteliktedir.

Evaluation of an E-Commerce Site with Multi-Criteria Decision Making Methods with Social Media Data

Social media has reached 4.14 billion users in 2021. This number continues to increase every day. Digital platforms that users use for many purposes such as information acquisition, communication, entertainment are defined as a whole. Current and potential customers of the target audience of businesses spend a lot of time on these platforms. For this reason, it has become a necessity for businesses to show presence on social media. Currently, it has become impossible for businesses that do not have a presence in social media to grow and compete in the market. In this study, user shares and services of an e-commerce site on social media were evaluated. For this purpose, four alternative service categories were identified by analyzing user shares. Five main and eleven sub-criteria were identified that were effective in evaluating these categories. Determined criterion weights analytical network process method was used. Alternative rankings were obtained using PROMETHEE solution with determined criterion weights. Current, practical and using a large pool of data, this study contributes to the literature in the evaluation of e-commerce sites.

___

  • [1] Saçan, B.C., Eren, T., “Dijital Pazarlama Strateji Seçimi: SWOT Analizi ve Çok Ölçütlü Karar Verme Yöntemleri”, Politeknik Dergisi, 1-1, 2021.
  • [2] Saçan, B.C., Eren, T., “Sosyal Medya Reklam Platformu Seçimi: Çok Ölçütlü Karar Verme Yöntemleri ile Bir Uygulama”, Journal of Turkish Operations Management, Basımda, 2021.
  • [3] Barutçu, S., & Tomaş, M. (2013). “Sürdürülebilir Sosyal Medya Pazarlaması Ve Sosyal Medya Pazarlaması Etkinliğinin Ölçümü”, İnternet Uygulamaları Ve Yönetimi Dergisi, vol. 4, no. 1, pp. 5-24, 2013.
  • [4] Keskin, H. D., & Kurtuldu, H. S., “Üniversite Öğrencilerinin Dijital Pazarlamaya Yatkınlık Düzeylerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”, Global Journal Of Economics And Business Studies, vol. 7, no. 14, pp. 117-128, 2018.
  • [5] Alan, A. K., KABADAYI, E. T., & Erişke, T., “İletişimin Yeni Yüzü: Dijital Pazarlama Ve Sosyal Medya Pazarlamasi”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 17, no. 66, pp. 493-504, 2018
  • [6] Çelik, S. “Sosyal Medyanın Pazarlama İletişimine Etkileri”, Erciyes İletişim Dergisi, vol. 3, no. 3, 2014.
  • [7] Kılınç, M., “Araştırma Şirketlerinin Sosyal Medya Kullanımı”, İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, vol. 12, no. 1, pp. 9-20, 2020.
  • [8] Yalçınkaya N., “Türkiye’deki Siyasi Partilerin Dijital Pazarlama Kanallarını Kullanımı”, Yönetim ve Ekonomi Dergisi, vol. 25, no. 1, pp. 200-216, 2018.
  • [9] Oralhan, B., “Sosyal Medya Platformu Seçimini Etkileyen Kriter Ağrılıklarının Bulanık Dematel Yöntemiyle Belirlenmesi”, Ibad Sosyal Bilimler Dergisi, Özel Sayı, pp. 408-420, 2019.
  • [10] Mukul, E., Büyükozkan, G., Güler, M., “Evaluation of Digital Marketing Technologies With MCDM Methods”, 6th International Conference On New Ideas In Management, Economics And Accounting, Fransa, Paris, pp. 41-56, 2019.
  • [11] Saaty, T.L., “Fundamentals of The Analytic Network Process”, In Proceedings of the 5th international symposium on the analytic hierarchy process, vol. 12, no. 14, 1999.
  • [12] Taş, M., Özlemiş, Ş.N., Hamurcu, M., Eren, T., “Ankara’da AHP ve PROMETHEE yaklaşımıyla monoray hat tipinin belirlenmesi.”, Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi, vol. 3, no., pp. 65-89, 2017.
  • [13] Uslu, B., Gür, Ş., Eren, T., Özcan, E.C., “Çok kriterli karar verme yöntemleri ile bulut hizmet sağlayıcı sıralaması.”, Pamukkale İşletme ve Bilişim Yönetimi Dergisi, vol. 6, no. 1, pp. 20-34, 2019.
  • [14] Brans, J.-P., Vincke, P., Mareschal, B., “How To Select And How To Rank Projects: The PROMETHEE Method.”, European Journal of Operational Research, vol. 24, no. 2, pp. 228- 238, 1986.
Gazi Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Aydın Karapınar