Gebe Kadınların Emzirme ve Anne Sütü Konusundaki Bilgilerinin, Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi

Amaç: Bu çalışma, bebeklerinin beslenmesinden birincil derecede sorumlu olarak değerlendirilen gebe kadınların emzirme ve anne sütü konusundaki bilgilerinin, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2013-Aralık 2013 tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki gebe polikliniğine rutin kontrol için başvuran 400 gebe kadın, katılımcı olarak çalışmaya alındı. Katılımcıların her birine beş seçenekli 20 sorudan oluşan bir anket uygulandı. Bulgular: Katılımcıların çoğu, daha önce birden fazla doğum yapmış ve sekiz yıldan az süreyle eğitim almış ev hanımlarıdır. Yaş aralığı ilerledikçe gravidite ve parite değerleriyle birlikte yaşayan çocuk ve istemli küretaj sayısı da anlamlı olarak artmaktadır (hepsi için p=0.048). Eğitim düzeyi yükseldikçe anne sütü ve emzirme ile ilgili doğru bilgilere sahip olma oranı artmaktadır. Ev hanımlarıyla karşılaştırıldığında bir işte çalışan veya öğrenim gören kadınların anne sütü ve emzirme ile ilgili doğru bilgilere sahip olma oranı yükselmektedir. Daha önce en az bir kez doğum yapmış kadınlarla kıyaslandığında hiç doğum yapmamış kadınların emzirme ve anne sütü ile ilgili doğru bilgilere sahip olma oranı artmaktadır. Sonuç: Doğurganlık çağındaki kadınların çoğu, anne sütünün yararlı olduğunu ve emzirmenin ne kadar devam ettirilmesi gerektiğini bilmektedir. Ancak, bu bilgi düzeyi, emzirmenin devamlılığı konusunda inisiyatif sahibi olmayı sağlayacak boyutta değildir. Doğurganlık çağındaki tüm kadınların emzirme ve anne sütüyle ilgili en doğru bilgilere kolaylıkla ulaşabilmesi sağlanmalıdır.

Evaluating Knowledge, Attitude and Behavior of Pregnant Women about Lactation and Human Milk

Objective: The present study aims to evaluate the knowledge, attitude and behavior of pregnant women who are regarded as the individuals being primarily responsible for the nutrition of newborns and infants. Methods: The present study reviews 400 women who were admitted to the department of obstetrics and gynecology at Afyon Kocatepe University Medical Faculty Hospital between December 2012 and January 2013. Each participant filled a questionnaire consisting of 20 questions. Results: The majority of the participants are the multiparous non-pregnant women who were educated for less than eight years. As the participant age increases, there is a significant elevation in gravidity, parity as well as the number of living children and elective curettages (p=0.048 for each). The women with advanced education status are more likely to be informed about nursing. When compared with the housewives, the working women and students have significantly more knowledge about lactation. Multiparous women are more likely to have information about human milk than nulliparous women. Conclusion: Most of the women at reproductive age are aware of the benefits of human milk and they know how long lactation should be continued. However, this level of knowledge seems to be insufficient for the maintenance of lactation. Therefore, all women at reproductive age should have an easy access to the most current and accurate information about human milk and lactation.

___

  • Baysal A (Editör). Beslenme. Dokuzuncu Baskı, Ankara: Hatipoğlu Yayınevi, 2002: 60-155.
  • Köksal G, Gökmen H (Editörler). Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi. Birinci Baskı, Ankara: Hatipoğlu Yayınevi, 2000: 128-314.
  • Larson R, Duyff R. Amerikan Diyetisyenler Derneği'nin Geliştirilmiş Besin ve Beslenme Rehberi. İkinci Baskı, İstanbul: Acar Matbaacılık, 2003: 104-378.
  • Dror DK, Allen LH. The importance of milk and other animal-source foods for children in low-income countries. Food Nutr Bull 2011; 32: 227-43.
  • Nielsen SB, Reilly JJ, Fewtrell MS, Eaton S, Grinham J, Wells JC. Adequacy of milk intake during exclusive breastfeeding: a longitudinal study. Pediatrics 2011; 128: e907-14.
  • Klein N, Schewertmann A, Peters M, Kunz C, Strobel S. Immunomodulatory effects of breast milk oligosaccharides. Adv Exp.Med Biol 2000; 478: 251-9.
  • Saadeh R, Casanovas C. Implementing and revitalizing the Baby-Friendly Hospital Initiative. Food Nutr Bull. 2009; 30(2 Suppl): S225-9.
  • Kabakoğlu Ünsür E, Demir Gündoğan B, Ünsür MT, Okan FF. Emziren annelerin emzirme ile ilgili bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi. Euras J Fam Med 2014; 3: 33-40.
  • Demir Gündoğan B. Emziren annelerin emzirme ile ilgili bilgi, uygulama ve davranışlarının değerlendirilmesi. İstanbul: İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi. 2012.
  • Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü. Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması 2008. Birinci Baskı, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Basımevi, 2009: 131 - 87.
  • UNICEF. The State of the World's Children 2009. Second edition, Oxfordshire: Oxford University Press, 2009: 100-20.
  • UNICEF. The State of the World's Children 2008. First edition, Oxfordshire: Oxford University Press, 2008, 8 - 47.
  • Curran J, Barness L. Nutrition. In: Behrman R, Kliegman R, Jenson H (editörler), Nelson Textbook of Pediatrics, 16. Baskı, Philadelphia: Saunders Company, 2000: 138-67.
  • Coutsoudis A, Bentley J. Infant Feeding. In: Gibney MJ, Margetts MB, Kearney JM, Arab L (editörler), Public Health Nutrition, 11. Baskı, Oxford: Blackwell Publishing Company, 2004: 264-82.
  • Section on Breastfeeding. Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics 2012; 129: e827-41.
  • Sengül AM, Yıldön S, Sargın M. Annelerin emzirme konusundaki bilgi ve tutumları. Göztepe Tıp Dergisi, İstanbul, 2005; 20: 104-7.
  • Şahin G. Emziren annelerin emzirme ile ilgili bilgi, uygulama ve davranışlarının değerlendirilmesi. Uzmanlık tezi. İstanbul: İstanbul Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Aile Hekimliği Koordinatörlüğü, 2008.
  • Dalgıç N, Hızel S, Köse RM. Ankara'nın on merkez ilçesinde anne sütü ile ilgili bilgi, tutum ve davranışların incelenmesi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 1998, 51: 137-43.
  • Gürakan B, Özcebe H, Bertan M. Multipar annelerin anne sütü ile ilgili deneyimleri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 1993; 36: 1-10.
  • Bağ Ö, Yaprak I, Halıcıoğlu O, Parlak Ö, Harputluoğlu N. Annelerin anne sütü hakkındaki bilgi düzeyi ve emzirmeyi etkileyen psikososyal faktörler. Tepecik Egitim ve Arastırma Hastanesi Dergisi 2003; 13: 63-71.
  • Işık Koç G, Tezcan S. Gebelerin emzirmeye ilişkin tutumları ve emzirme tutumunu etkileyen bazı faktörler. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2005; 12: 1-13.
Gazi Medical Journal-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Safra Kesesi Duplikasyonu

Hüseyin EKEN, Arda IŞIK, İsmail DEMİRYILMAZ, Deniz FIRAT, İsmayil YILMAZ, Orhan ÇİMEN, Mehmet SOYTÜRK

Association of Neutrophil-Lymphocyte Ratio with the Presence and Severity of Degenerative Aortic Valve Stenosis

Can Ramazan ONCEL, Murathan KUCUK, Mustafa UCAR, Fulya DEMİR AVCI, Aytul Belgi YİLDİRİM, Atakan YANIKOGLU

The Oxidative Status of Children with Acyanotic Congenital Heart Diseases: A Randomized Controlled Study

Ayhan PEKTAŞ, Resit KOKEN, Bugra H KOCA, Bilgehan M PEKTAŞ

How Safe is Dabigatran in Elderly?

Sema AKİNCİ, Ahmet YALCİN, Arife ULAS, Kamile SİLAY

Breast Uptake of Ga-68 DOTA-TATE in a Nursing Woman with Net Diagnosis

Kerim SÖNMEZOGLU, Levent KABASAKAL, Metin HALAC, Sabire AKSOY YILMIZ, Elife AKGÜN, Betül VATANKULU

Kawasaki Disease with Hidden Neuroblastoma

Tutku SOYER, Zeynep Gökçe AYDIN GAYRETLİ, Diclehan ORHAN, Özge METİN, Türkan TEKE AYDIN, Ayşe KAMAN, Gönül TANIR

The Relationship between Inflammatory Markers and Mean Platelet Volume in Patients with Diabetic Foot Infection

Alev ALTİNOVA, Mujde AKTURK, Cigdem OZKAN, Ozlem IYİDİR TURHAN, Fusun TORUNER BALOS, Isilay KALAN, Ethem Turgay CERİT, Metin ARSLAN

Gebe Kadınların Emzirme ve Anne Sütü Konusundaki Bilgilerinin, Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi

Mine PEKTAŞ KANAT, Mehmet FIRAT MUTLU

Removal of Appendiceal Fecalith with Colonoscopy

Güray CAN, Mevlüt KURT, Emrah POŞUL, Uğur KORKMAZ, Bülent YILMAZ

Ürün'de toplum sağlığı hemşireliği perspektifinden bebek ölümleri ve sağlıkta iyileştirme için toplum hemşire ev ziyaretinde etkinliği

Mariam KAWAFHA