Sovyet Yazar E. Isaak Babel’in “Konarmiya” Öykülerinde Devrim ve İç Savaş

Bu makalede Yahudi bir Sovyet yazarı olan İsaak E. Babel’in öyküleri üzerinde durduk. Yazar “İç Savaş” sırasında hem askerlik hem de gazetecilik yapar, “Konarmiya Öyküleri” de bu yıllarda ki gözlemlerinden oluşur. Biz de bu makalede “İç Savaş ve Devrim” üzerinde duracağız. I. Dünya Savaşı henüz bitmeden başlayan “İç Savaş ve Devrim” Rusya’yı ve Rus insanını derinden etkilemiştir. Yoksulluk, savaşmaktan doğan fiziksel ve ruhsal yorgunluk, malzeme eksikliği ve kötü hava şartlarının sebep olduğu insan trajedileri bu öykülerde açıkça gösterilir. Bu nedenle çalışmamızda “Konarmiya Öyküleri”nde anlatılan bu kötü şartların insanları ve yaşamlarını nasıl etkilediğini göstermeyi amaçladık. 

The Revolution and the Civil War in Soviet Author E. Isaak Babel’s “Konarmia” Stories

In this essay it is mentioned that a Jewish Soviet author E. Isaak Babel. He was a correspondent and a soldier during the Civil War period, and his “Konarmiya” stories were based on his fighting observations. So we stand on the theme; “Revolution and the Civil War” in those stories. Revolution and the Civil War, which started just after the First World War, affected Russia and the Russian people deeply. Poverty, physical and mental exhaustion from fighting, lack of material and bad weather conditions caused human tragedy and they were showed clearly in those storties; For this reason, in this study, we want to show how this bad conditions, which are explained in “Konarmiya”, affected people and their lives in that period. 

___

  • ARMAOĞLU, Fahir, 20. Yüzyıl Siyasî Tarihi 1914–1980, 6. Baskı, İş Bankası Kültür Yayınları, Ankara, 1989.
  • BABEL, İsaak, Soçineniya v dvuh tomah, Tom I., Hudojestvennaya Literatura, Moskva, 1990.
  • BABEL, İsaak, Soçineniya v dvuh tomah, Tom II., Hudojestvennaya Literatura, Moskva, 1990.
  • BABEL, İzak, Odesa Öyküleri, (Çev. Ragıp Zarakolu), 3. Baskı, Bilge Uluslar arası Yayıncılık, İstanbul, 2006.
  • CARR, Edward Hallet, Sovyet Rusya Tarihi Bolşevik Devrimi 1917–1923, (Çev. Orhan Suda), l. Cilt, 2. Baskı, Metis Yayınları, İstanbul, 2002.
  • ERENBURG, İlya, Babel bıl poetom, “Knijnaya palata”, Moskva, 1989 20.01.2008 http://www.lib.ru/PROZA/BABEL/about_wospominaniya.txt,
  • MİLNER, Robin, DEJEVSKİYÇEV, Gulland Nikolay, Rusya ve Sovyetler Birliği Tarihi, (Çev. Metin Çulhaoğlu), VIII. Cilt, İletişim Yayınları Equinox, İstanbul, 1993.
  • NİKOLAYEV, P. A. v.d., Pisateli 20 Veka: Biografiçeskiy Slovar, Nauçnoe İzdatel’stvo “Bolşaya Rossiyskaya Entsiklopediya”, “Randevu-Am”, Moskva, 2000.
  • ORLOV, A.C., v.d., İstoriya Rossii s drevneyşih vremen do naşey dney, Prospekt, Moskvo, 1999.
  • TÜRKYILMAZ, Ümran, “Beckett’in Mutlu Günler Üzerine Bir İnceleme”, Gazi Akademik Bakış, Cilt 3, Sayı 5, Kış 2009, s. 195-206.