Hafız Esad’ın Kararları: Olasılık Teorisi Bağlamında Bir İnceleme

Suriye’ye yaklaşık 30 yıl hâkim olmuş olan Hafız Esad ülkenin siyasi tarihinde önemli bir lider olarak dikkat çekmektedir. Esad sadece bir lider değil aynı zamanda ülkede tek güç sahibi de olabilmiştir. İnşa ettiği rejim Baas partisi şemsiyesi altında şekillenmiş ve bu parti Esad’ın adeta kurumsallaşmış hali olmuştur. Ölümünden sonra da Baas rejimi İç Savaş ortamına rağmen Suriye’de, oğlu Beşar Esad ile devam etmektedir. Hafız Esad’ın bu denli güçlü olabilmesi hem şahsi hayatında hem de siyasi hayatında vermiş olduğu kararlar sayesindedir. Esad’ın stratejik kararları Suriye’nin de geleceğini belirlemiştir. Politika çalışmalarında lider analizleri önemli bir alan olarak dikkat çekmektedir. Lider çalışmalarına genellikle karar verme teorileri içerisinde yer verilmektedir. Bu çalışmada da Esad’ın kararları analitik örnekler üzerinden karar verme teorileri içerisinde yer alan olasılık teorisinin bakış açısıyla analiz edilmiştir. Sonuç olarak, Esad’ın hayatında vermiş olduğu önemli kararların, olasılık teorisinin varsayımlarını desteklediği tespit edilmiştir.

___

  • AKBAŞ Zafer-Çiğdem MUTLU, “Uluslararası Politikada Irak ve Suriye’nin Sınıraşan Su Sorununa Yaklaşımı ve Türkiye: Beklentiler Ve Gerçekler”, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt:13, Sayı:1, 2012, s. 213-239.
  • ARI, Tayyar, Geçmişten Günümüze Orta Doğu Siyaset, Savaş ve Diplomasi, Alfa Yayınları, İstanbul 2007.
  • ARI, Tayyar Arı, Çatışma, Uluslararası İlişkiler Teorileri Hegemonya İş birliği, MKM Yayıncılık, Bursa 2010.
  • BAR Shmuel, “Bashar’s Syria: The Regime and its Strategic Worldview”, Comparative Strategy, 25/5, February 2006, pp. 353–445.
  • BARBERIES, Nicholas C., “Thirty of Prospect Theory in Economics: A Review and Assessment”, Years Journal of Economic Perspectives,27/1, Winter 2013, pp. 173-196.
  • BATTATU, Hanna, Syria’s Muslim Brethren, Middle East Report 1982, Sayı: 110, https://merip.org/1982/11/syrias-muslim-brethren/
  • BİLGİN, Sıtkı M. “Turkey’s Foreign Policy towards the Middle East in the 1950’s and Its Impact On Turco-Arab Relations”, Gazi Akademik Bakış, 11 (2017), ss. 245-259.
  • CANYURT, Dilek, “Çok Katmanlı Toplumlarda Demokrasi: Suriye Örneği”, Abant İzzet Baysal Üniversitesi SBE., Bolu 2018, Doktora Tezi.
  • Carnegie Middle East Centre, “The Muslim Brotherhood in Syria”, https://carnegie-mec.org/publications/?fa=48370.
  • CLEVELAND, William L. Modern Ortadoğu Tarihi (Çev. Mehmet Harmancı), Agora Kitaplığı, İstanbul 2008.