Gazetecilik Yıllarında Bülent Ecevit ve Anti-Komünizm (1950-1961)

Bülent Ecevit 1950’li yıllarda gazetecilik yapmak suretiyle Türk fikir ve siyasi hayatına dâhil olmuş ve bu zaman diliminde CHP’de aktif siyasete girmiştir. Soğuk Savaş’ın hâkim olduğu, Türkiye’nin de NATO’ya dâhil olarak tarafını belli ettiği bu dönemde Ecevit de komünizm meselesi üzerine mesai harcamış ve ya¬zılarında bu hususa mebzul miktarda yer vermiştir. Ecevit Sovyetlerin komünizmi, dünya ve Türkiye üzerindeki emelleri noktasında vasıta olarak kullandığını düşünmektedir. Ayrıca ona göre komünizm Batı kültür ve medeniyetinin değerleri karşısında bir sorun olarak da değerlendirilmelidir. Amerika öncülü¬ğünde “hür dünya” olarak nitelendirilen kutbun sözcülüğünü üstlenen Ecevit, komünizmle mücadelede demokrasinin en az askerî tedbirler kadar önemli olduğunu ileri sürerken; komünizmin teveccüh görme¬sine sebep olabilecek zeminin bertaraf edilmesi amacıyla devletin vatandaşın sosyal adaletini ve refahını sağlaması gerektiği kanaatini taşımıştır. Gazetecilik sürecinde CHP’li kimliğini her daim muhafaza eden Ecevit, komünizmle mücadele hususunda Demokrat Parti’yi eleştirirken, DP’ye yönelik demokrasi temelli tenkitlerinde Sovyetler Birliği / demir perde/ komünizm analojilerine de müracaat etmiştir.

___

  • Süreli Yayınlar: Forum, Halkçı, Pazar Postası, Son Havadis, Sunday Journal and Sentinel, Son Havadis, Turkish- American News, Ulus, Winston-Salem Journal.
  • AĞTAŞ, Özkan, “ Ortanın Solu: İsmet İnönü’den Bülent Ecevit’e”, Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce 8: Sol, Ed. Tanıl Bora- Murat Gültekingil, İletişim Yayınlar, İstanbul 2007.
  • AHMAD, Feroz, Demokrasi Sürecinde Türkiye, Çev. Ahmet Fethi,3.B,Hil Yayın, İstanbul 2007.
  • BERİŞ, Hamit Emrah, “Kemalist- Liberal Sentez Çabası: Forum Dergisi”, Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce 7: Liberalizm. Ed.Tanıl Bora- Murat Gültekingil, İletişim Yayınları, İstanbul 2005.
  • BORA, Tanıl, Cereyanlar: Türkiye’de Siyasi İdeolojiler, 2.B, İletişim Yayınları, İstanbul 2017.
  • BORA, Tanıl- ÜNÜVAR, Kerem, “50’li Yıllarda Türkiye’de Siyasi Düşünce Hayatı, Türkiye’nin 1950’li Yılları. Haz. Mete Kaan Kaynar, İletişim Yayınları, İstanbul 2015.
  • BORA, Tanıl- CANTEK, Levent, “ Köşe Yazarlığındaki Değişim ve Politik Düşünce Vasatı”, Modern Türkiye’de Siyas Düşünce 9: Dönemler ve Zihniyetler”, Ed. Tanıl Bora- Murat Gültekingil, İletişim Yayınları, İstanbul 2009.
  • ÇAKMAK, Diren, Forum Dergisi 1954-1960, 4.B, Libra Yayınları, İstanbul 2014.
  • ÇOLAK, Mustafa, Bülent Ecevit: Karaoğlan, 3.B.İletişim Yayınları, İstanbul 2020.
  • DEDE, Kadir, “ Forum Dergisi”, Türkiye’nin 1950’li Yılları, DEMİREL, Tanel, “ 1946- 1980 Döneminde ‘Sol’ ve ‘Sağ’ ”, Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce 9: Dönemler ve Zihniyetler.
  • ECEVİT, Bülent, “ İngiliz İşçi Partisi’nin Son Kongresi I”, Ulus, 24 Ekim 1950.