Devlet Desteğinin Saldırgan Devlet Dışı Aktörler Üzerindeki Etkisi: ABD Desteği ve Naip Savaş Örneği Olarak Suriye İç Savaşı

Devletler, saldırgan devlet dışı aktörlere dolaylı ya da doğrudan yardımlar gerçekleştirmektedirler. Bu makalenin başlıca hedefi bahse konu yardımların altında yatan nedenleri ortaya çıkarmaktır. Devlet dışı aktörlere yapılan yardımlar incelendiğinde, bölgedeki gelişmişlikten ve ideolojilerden bağımsız olarak yar¬dımların gerçekleşebildiği gözlemlenmektedir. Makale, öncelikle devletlerin bu aktörler ile nasıl ve ne bo¬yutta destek/işbirliği yaptıklarını ortaya koymayı, ardından ise bunu hangi amaçla gerçekleştirdiklerini tespit etmeyi planlamaktadır. Yapılan yardımların genel itibariyle araçsal olduğunu ve vaka özelinde de naip savaş yöntemiyle bu ilişkinin gerçekleştiğini savunduğumuz bu çalışmada, naip savaşa ve onun devlet dışı aktör boyutuna da değinilecektir. Vaka analizi yönteminden faydalanarak Suriye iç savaşında ABD’nin YPG/PYD/SDG’ye desteğinin altında yatan sebeplerin araçsal olduğu vurgulanacak ve bu araçsallığın bahse konu devlet dışı aktör için sakıncalar barındırdığına değinilecektir. Bununla beraber ABD’nin benimsediği yöntem “naip savaş” olarak nitelendirilecek ve bu savaşın özelliklerine değinilerek ABD’nin gelecekte bölgede izleyeceği yönteme dair fikir sahibi olmak amaçlanacaktır.

___

  • ACUN, C, KESKİN, B. “The PKK’s branch in northern Syria PYD-YPG”. SETA. 2017.
  • ANDREAS K., RİCKLİ M.C, “Surrogate warfare: the art of war in the 21st century?,” Defence Studies,18 (2), 2018, s. 113-130, DOI: 10.1080/14702436.2018.1429218
  • ALESİNA, A., DOLLAR “Who Gives Foreign Aid to Whom and Why?” Journal of Economic Growth, 5 (1), 2000, s. 33-63.
  • AYDİNLİ E. “Assessing violent nonstate actorness in global politics: a frame-work for analysis,” Cambridge Review of International Affairs, 28(3), 2015, s.424-444.
  • COX, R. W. Post-Hegemonic Conceptualization of World Order. In J. N. Rosenau & E. Czempiel (Eds.), Governance without government: Order and change in world politics. Cambridge: Cambridge University Press, 1992.
  • DAVİS, David R., MOORE W. H. “Ethnicity Matters: Transnational Ethnic Alliances and Foreign Policy Behavior.” International Studies Quarterly 41 (1). 1997, s.171-84.
  • DEKEL, U., BOMS. N., WİNTER O. “Syria’s New Map and New Actors: Challenges and Opportunities for Israel.” Report. Institute for National Security Studies. 2016, s.13-24.
  • DUECK, C. The Obama Doctrine - American Grand Strategy Today. Oxford University 2013.
  • FALK Richard, “Terör ve Devlet Terörizmi Çağında Savaş ve Barış” (Çev. Evren Çelik Wiltse) Uluslararası İlişkilerde Çatışmadan Güvenliğe: Seçme Makaleler . Der. Mustafa Aydın Hans Günter Brauch - Necati Polat Mitat Çelikpala - Ursula Oswald Sprıng İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları. 2018
  • FUKUYAMA F. Siyasi Düzen ve Çürüme: Sanayi Devriminden Demokrasinin Küreselleşmesi. ,Çev. Murtaza Özeren, İstanbul: Profil Kitap, 2018.
  • GOLDSTEİN, J., PEVEHOUSE, J. C. Uluslararası İlişkiler. Ankara: BB101 Yayınları, 2015.