Astroloji’nin İslam Kelamı Açısından Değerlendirilmesi

Gökyüzü insanlık tarihi boyunca gizemli bir alan olarak görülmüş, toplumların ilgisini çekmiş ve araştırma konusu olmuştur. Bu araştırmalar önceleri tek bir disipline ait iken sonrasında astroloji ve astronomi olarak ayrılmışlardır. Astronomi gökyüzün- deki yıldız, gezegen ve diğer gök cisimlerini araştırıp elde ettiği bilgileri insanlığın hizmeti için kullanan pozitif bilimlerden biridir. Pozitif bilimler arasında yer almayan astroloji ise astronominin elde ettiği bu verilerle gökteki cisimleri, evrenin görünen kısmından hareketle görülmeyenlerin habercisi olarak simgelemiştir. Astrolojinin ilk ortaya çıkışı ise tarihte birtakım insanların veya toplumların gök cisimlerine ve onların bir araya gelerek oluşturdukları şekillere kutsallık atfetmeleriyle oluşmaya başlamış ve bir inanç sistemine dönüşmüştür. Bu inanç sisteminin bir benzeri Cahiliye devrinde de görülmüştür. Yıldız falcılığı olarak da bilinen astroloji gökyüzündeki takım yıldızlarını (burç) doğum tarihlerini göz önüne alarak hangi takım yıldızının kişinin karakterini nasıl etkilediğini ve geleceğini nasıl şekillendirdiğini yorumlamayı amaçlar. Bu bilgiler ışığında çalışmada gökyüzü ile bağlantılı kavramlar incelenerek astrolojinin tarihsel süreciyle birlikte dinlerle bağlantısı açıklanmaya çalışılacaktır. Özellikle konu, İslam inancı ve kelam ilmi açısından ele alınacak, insanın kaderinde burçların etkisi- nin olup olamayacağı incelenecektir. Çalışma kapsamında “astroloji bir bilim midir?” sorusuna da cevap verilmeye çalışılacaktır.

The Evaluatıon of Astrology In Terms Of Islamıc Kalam

Sky which has been seen as a mysterious area throughout history of humanity, attracting communities’ interest, has been a subject for research. While these researches belonged to a single discipline at first, they were later divided into astrology and astronomy. Astronomy is one of the positive sciences via researching stars, planets and other celestial bodies in the sky which uses the information and obtains for the service of humanity. Astrology which is not included in the positive sciences is symbolized as an informant for the objects in the sky. These data, being divulged by Astrology which are acquired by astronomy as the forerunner of the invisile from the visible part of the universe. Initially, Astrology emerged by a stack of people and the community who ascribed their hand-made goods that being consisted by being together and celestial objects that was being begun as a holiness. This happening transformed into belief system. The belief system was also seen in The Age of Ignorance as a similar version. Astrology which is also known as pretelling on stars aims to interpret how the constellation affects the character of the person and how it shapes the future by taking into account the birth dates of the constellations (zodiac sign) in the sky. In the light of this information, in this study, the concepts which are related to the sky will be examined and the historical process of astrology and its connection with religions will be tried to be explained. In particular, the subject will be discussed in terms of Islamic belief and theology, and it will be examined whether the effects of horoscopes on the destiny of human beings or not. In the scope of the study, “Is astrology a science?” It will be given afford to answer the question.

___

  • Ağbal, Davut. “Kur’an’da Burçlar Mahiyeti Ve İnsana Etkisi Bağlamında”. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 38(2012), 250-276.
  • Bilgen, Mehmet & Doko, Enis (ed.). Güncel Kelâm Tartışmaları-II. İstanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Vakfı Yayınları, 1. Basım, 2021.
  • Çelebi, Muharrem. “Envâ’”. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. 11/257-258.
  • İstanbul: TDV Yayınları, 1995.
  • Çelebi, İlyas. “Yıldıznâme”. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. 43/545-547.
  • İstanbul: TDV Yayınları, 2013.
  • Demirci, Kürşat. “Burç”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. 6/421-422. İstanbul: TDV Yayınları, 1992.
  • Doko, Enis. Bilimsel Gizemler ve Yalanlar. İstanbul: Destek Yayınları, 2018.
  • el-Buhâri,Ebû Abdillah Muhammed b. İsmail. el-Câmi’u’s-sahih. nşr. İbrahim Canan.İstanbul: Akçağ Yayınevi.
  • el-Farabi, Ebu Nasr Muhammed b. Muhammed. İhsâ’ül- Ulûm, çev. Ahmet Ateş. İs- tanbul: Milli Eğitim Yayınevleri, 1990. Fehd, Tevfik. “İlm-i Ahkâm-ı Nûcûm”., Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. 22/124-126.. İstanbul: TDV Yayınları, 2000.
  • Fehd, Tevfik, “İlm-i Felek”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. 22/126-129. İs- tanbul: TDV Yayınları, 2000.
  • HaberTürk Hayat (HTHayat). “Burcunuza Göre Hangi Yunan Tanrısı ya da Tanrıçasısınız?”. Erişim 24 Aralık 2021. https://hthayat.haberturk.com/astroloji/guncel-haberler/ haber/1064593-burcunuza-gore-hangi-yunan-mitolojisi-tanrisi-ya-da-tanrica- sisiniz
  • Işık, Emin. “Burûc Sûresi”. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. 6/462-463. İs- tanbul: TDV Yayınları, 1992.
  • Kur’an Yolu. Erişim 19 Mayıs 2021. https://kuran.diyanet.gov.tr Kuran yolu. Erişim 23 Mayıs 2021. https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir
  • Saydan, Reha vd. “Kadın tüketicilerin Anlık satın alma Davranışlarında Burçların Et- kisi”. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 5/12 (2018), 698-709.
  • Yorumcu. “Çin Astrolojisi ve Çin Burçları”. Erişim 22 Mayıs 2021. https://www.yo- rumcu.com/astroloji/Çin-astrolojisi.asp
  • Vikipedi. “Batlamyus”. Erişim 30 Nisan 2021. https://wikipedia.org/w/index.php?tit- le=Batlamyus&oldid=2537933