JOHN RAWLS- SİYASAL LİBERALİZM VE TÜRK SİYASAL YAŞAMI

Bu makalede,  John Rawls’un siyasal liberalizm değerleri açısından,  Türk siyasal yaşamı, toplumsal yapısı ve uygulamaları kuramsal olarak incelenecektir.  Özellikle John Rawls’un kuramsallaştırmış olduğu, “siyasal liberalizmin temel değerleri”açısından, Batı ve Amerikan toplumları dışında yer alan Türk toplumunda da uygulanabilir(mi) sorunsalı üzerinde durulacaktır. Rawls, siyasal liberalizm kuramını, özellikle Amerikan siyasal yaşamının ulaşmış olduğu liberal değerler çerçevesinde ve anayasal toplumlarda gerçekleşebileceği üzerine kurmuştur.  Rawls’a göre, diğer toplumlar açısından bu temel siyasal kurumlar, örtüşen bir makul ve rasyonel görüş birliği ile oluşmadığı için,  birbirleriyle bağdaşmayan, ama makul olan, kapsamlı doktrinlerin, bir arada yaşaması ve hepsinin anayasal bir rejimin siyasal anlayışını onaylaması pek mümkün olmayacağı ileri sürülmektedir. Bu nedenle teorik olarak, düşünsel açıdan söz konusu siyasal toplum yapısının Türk siyasal yaşam pratikleri ile birlikte değerlendirmesi amaçlanmıştır. 

JOHN RAWLS- POLITICAL LIBERALISM AND TURKISH POLITICAL LIFE

In this article, John Rawls' theories of political liberalism, the practices of Turkish political life will be theoretically examined. It will focus on the question of whether it is feasible in the Turkish society outside of Western and American societies, in particular in terms of the "fundamental values of political liberalism" that John Rawls has theorized. Rawls has established the theory of political liberalism, particularly in the context of liberal values that American political life has attained, and in constitutional societies. According to Rawls, it is unlikely that all these doctrines are compatible with each other, but they are incompatible with each other, and that all the doctrines coexist, and that all of them approve the political conception of a constitutional regime. For this reason, theoretically, it is aimed to evaluate the political structure of the society with the practices of Turkish political life from the intellectual point of view.

___

  • Barber, Benjamin (1995). Güçlü Demokrasi, (1. Baskı), (çev. M. Beşikçi), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Kalaycıoğlu, Ersin (2014). “1960 Sonrası Türk Politik Hayatına Bir Bakış: Demokrasi Neo-Patrimonyalizm ve İstikrar”, (4. Baskı), Türk Siyasal Hayatı, ed. E. Kalaycıoğlu ve A. Y. Sarıbay. s. 515-543.
  • Kocaoğlu, M. (2014). Rawls Adalet Teorisi ve Temel Kavramları, (1.Baskı), Ankara: İmaj Yayınları.
  • Rawls, J. (2007). Siyasal Liberalizm, (1.Baskı), (çev. M.F. Bilgin), İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Sarıbay, Ali Yaşar(2014). “Türkiye’de Demokrasi ve Sivil Toplum”, (4. Baskı)Türk Siyasal Hayatı, ed. E. Kalaycıoğlu ve A. Y. Sarıbay, s. 591-608.
  • Schmitt, Carl. (2014). Siyasal Kavramı.(3. Baskı), (çev. A. Çelebi), İstanbul: Metis Yayınları.
  • Schmitt, Carl (2014). Siyasal İlahiyat, (4.Baskı), (çev. A. E. Zeybekoğlu), Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.
  • Tanör, Bülent (2009). Osmanlı- Türk Anayasal Gelişmeleri (18.Baskı), İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Vergin, Nur (2015). Siyasetin Sosyolojisi, (12.Baskı), İstanbul: Doğan Kitap Yayınları.