Yaşlı Bireylerde Kas-İskelet Sorunlarına Yönelik Hemşirelik Yaklaşımları

Günümüzde doğuştan beklenen yaşam süresinin uzaması sonucunda yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranının artması ve yaşlı bireylerin sağlık hizmetlerinin en büyük kısmını tüketen grup olması, yaşlı bireylere verilecek olan sağlık hizmetlerinin önemini artırmaktadır. Yaşlı bireylerin yaşam kalitesinin geliştirilmesinde, bireye özel olarak geliştirilmiş interdisipliner bir bakımla desteklenmeleri önemlidir. Yaşlı bireylerin yaşadıkları sorunların büyük çoğunluğuna yönelik bakım, hemşirelik uygulama alanı içinde yer almaktadır ve hemşireler çok çeşitli alanlarda giderek artan sayıda yaşlı bireylere bakım verme durumundadırlar. Yaşlanmayla birlikte insan bedeninin yapısında, fonksiyonunda ve biyokimyasında meydana gelen değişikliklere paralel olarak kaslarda, tendonlarda ve kemiklerde çeşitli değişiklikler ortaya çıkmaktadır ve kas-iskelet sorunları yaşlı bireylerde en önemli sorunları arasında yer almaktadır. Bu makalede yaşlı bireylerde kas-iskelet sağlığının geliştirilmesine, ortaya çıkan kas-iskelet sorunlarına ve uygulanan tedavilere yönelik hemşirelik bakımı genel bir bakış ile verilmiştir

___

  • Ebersole, P., Hess, P., Touhy, T. A., Jett, K., Luggen, A. S. (2008). Toward Healthy Aging. Mosby, Missouri.
  • Erdil, F. (2007). Yaşlılara yönelik hemşirelik hizmetleri. Gökçe Kut- sal, Y. (Ed.). Temel Geriatri. Güneş Tıp Kitabevi, Ankara.
  • Gholve, P. A., Kosygan, K. P., Sturdee, S. W., Faraj, A. A. (2005). Multidisciplinary integrated care pathway for fractured neck of femur: A prospective trial with improved outcome. Injury, 36: 93-98. Gökçe Kutsal, Y. (2007). Toplum sağlığı sorunu olarak osteoporoz. Geriatri ve Gerontoloji. Türk Eczacılar Birliği Eczacılık Akademisi Yayını. Yayın no.4, Ankara.
  • Hacettepe Üniversitesi Geriatrik Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi (HÜ GEBAM), (2002). Yaşlanma 2002 Uluslararası Eylem Planı, Ankara.
  • Jarvinen, T. L. N., Sievanen, H., Khan, K. M., Heinonen, A., Kan- nus, P. (2008). Shifting the focus in fracture preventionfrom osteo- porosis to falls. BMJ, 336:124-126.
  • Karen, L., Rice, M. J. N. (2001). Geriatric best practices in nursing care. Journal of Vascular Nursing, 19(4): 135-136.
  • Mamaril, M. E. (2006). Nursing considerations in the geriatric sur- gical patient. The perioperative continuum of care. Nursing Clinics of North America, 41: 313-28.
  • Mezey, M., Boltz, M., Esterson, J., Mitty, E. (2005). Evolving mo- dels of geriatric nursing care. Geriatric Nursing, 26(1): 11-15.
  • Slaone, P. D., Zimmerman, S., Brown, L. C., Ives, T. J., Walsh, J. F. (2002). Inappropriate medication prescribing in residential care/assisted living facilities. Journal of American Geriatric Society, 50(6): 1001-1011. Stephenson, S. (2003). Developing an orthopaedic elderly care liason service. Journal of Orthopaedic Nursing, 7: 150-155.
  • Suufl, NM. (2004). Preparing the older adults for surgery and anaesthesia. Journal of Perianesthesia Nursing, 19(6): 372-8.
  • Tablowski, P. A. (2006).Gerontological Nursing. Pearson, New Jersey. T. C. Sağlık Bakanlığı, (2001). Herkes için sağlık: Türkiye’nin hedef ve stratejileri. Öztek, Z. ve ark. (Ed). Barok Matbaacılık, Ankara.
  • T. C. Sağlık Bakanlığı Tedavi İşlemleri Genel Müdürlüğü. (2002). Yaşlı Sağlığı. Ankara.
  • White, L., Duncan, G. (2002). Medical Surgical Nursing An Integ- rated Approach. Thomson, Albany.