Hastanelerde Yönetici Hemşirelerin Karşılaştıkları Çatışma Nedenleri ve Çatışma Yönetim Yaklaşımları

Amaç: Araştırma, Trabzon ili hastanelerinde çalışan yönetici hemşirelerin çalıştıkları ortamda karşılaştıkları çatışma nedenlerini ve kullandıkları çatışma yönetim yaklaşımlarını saptamak için planlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın evrenini, üniversite, merkez ve ilçe devlet hastanelerinde çalışan 165 yönetici hemşire, örneklemini 123 yönetici hemşire oluşturmuştur. Veriler, 14 sorudan oluşan bilgi formu, Örgütsel Çatışma Nedenleri Ölçeği ve Rahim Örgütsel Çatışma Envanteri kullanılarak Mart-Ağustos 2007 tarihleri arasında toplanmış, yüzdelik, ortalama, korelasyon, Cronbach Alpha, faktör analizi, ANOVA, t-testi, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis testleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Yönetici hemşirelerin en çok iş yükü (3.65), ödüllendirme ve beklentilerin karşılanması (3.43), yetki sahibi olma (3.11), çalışma ortam ve ihtiyaçlarına (3.10) ilişkin çatışma yaşadığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra yönetici hemşirelerin genel olarak yaşadıkları çatışmaları çözdükleri/ başa çıkmaya çalıştıkları (3.55) belirlenmiştir. Çatışmaları çözerken de öncelikle bütünleşme (4.35), sonra uzlaşma (4.18) ve daha sonra uyma (3.37) yaklaşımlarını kullandıkları, hükmetme ve kaçınma yaklaşımlarını ise daha az tercih ettikleri saptanmıştır. Ayrıca hastanelere göre, üniversite hastanesinde çalışan yönetici hemşirelerin daha fazla çatışma yaşadığı belirlenmiştir (χ²=8.15; p= 0.017). Sonuç: Yönetici hemşirelerin özellikle üniversite hastanesinde aşırı iş yükü, hemşireleri ödüllendirme ve beklentilerini karşılayamama, yeterli yetki sahibi olamama vb. ilişkin çatışmalar yaşamaktadır. Bu nedenle özellikle üniversite hastanesinde çatışma yönetimine ilişkin politikalar oluşturulmalı, eğitimler yapılmalıdır.

___

  • Akca, C., Erigüç, G. (2006). Hastane çalışanlarının yöneticileri ve çalışma arkadaşları ile yaşadıkları çatışma nedenlerine yönelik bir araştırma. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 9(2): 126-153.
  • Aslan, Ö., Vural, H. (2001). Yönetici hemşirelerin çalıştıkları or- tamda karşılaştıkları çatışma nedenleri ve kullandıkları çatışma yö- netimi yaklaşımlarının belirlenmesi. Hemşirelik Forumu, 4 (4-5): 42-47.
  • Brinket, R. (2010). A literature review of conflict communication causes, costs, benefits and interventions in nursing. Journal of Nursing Management, 18: 145-156.
  • Çimensel, İ., Argon, G. (2001). Hemşirelerin hastanelerdeki örgütsel çatışma nedenlerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi. I. Uluslararası & 8. Ulusal Hemşirelik Kongre Kitabı, Marmara Üniversitesi Hem- şirelik Yüksekokulu, İstanbul, 174-178.
  • Dursun, P (2008). Kocaeli bölgesinde yer alan tüm kamu ve özel hastanelerde çalışan yönetici hemşirelerin çatışma nedenleri ve ça- tışma yönetim tarzlarına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi. Yayınlan- mamış Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 98-99.
  • Ertürk, M. (1998). İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon. Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul, 200.
  • Esatoğlu, E., Ağırbaş İ., Akbulut Y., Çelik Y. (2002). Hastanelerde rol çatışması ve rol belirsizliği: Sağlık bakanlığı hastanelerinde bir uy- gulama. 5. Ulusal Sağlık Kuruluşları ve Hastane Yönetimi Sempoz- yumu Kitabı, Osmangazi Üniversitesi Basımevi, Eskişehir, 56-65.
  • Gökgöz Savcı, G. (1995). Örgütsel Çatışma ve rol çatışmasına iliş- kin Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde bir uygulama. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas, 91.
  • Hendel, T., Fish, M., Galon, V. (2005). Leadership style and choice of strategy in conflict management among Israeli nurse managers in general hospitals. Journal of Nursing Management, 13: 137-146. Kantek, F. (2007). Sorumlu hemşirelerin çatışma yönetim sitilleri. Hastane Yönetimi, 11(1-2): 78-82.
  • Karip, E. (2003). Çatışma Yönetimi. Pegem Yayıncılık, Ankara, 3, 64-65.
  • Koçel, T. (2007). İşletme Yöneticiliği. Arıkan Basım Yayın Dağıtım Ltd. Şti., İstanbul, 507.
  • Narin, Y. (2010). İstanbul İlinde bir eğitim araştırma hastanesinde çalışan hemşirlerin rol çatışması, iş doyumu ve stres düzeylerinin belirlenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Haliç Üniversi- tesi, İstanbul, 94-97.
  • Özkan, Ş. (2008). Rol çatışması ve rol belirsizliğinin hekim ve hem- şirelerin tükenmişlik düzeyleri üzerine olan etkileri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Ensti- tüsü, Ankara, 90-92.
  • Rahim, M. A. (2000). Managing Conflict in Organizations. Green- wood Publishing Group, Incorporated, Westport, CT/ USA, 81-82. Robbins, S. P. (1988) Management: Concepts and Applications. 2nd Edition, Prentice-Hall Editions, New Jersey, 411.
  • Robbins, S. P. (2001). Organizational Behavior. Prentice Hall Inc, New Jersey, 386.
  • Şahin, A., Emini, F. T., Ünsal, Ö. (2006). Çatışma yönetimi yön- temleri ve hastane örgütlerinde bir uygulama. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15: 507-521.
  • Şahin, Ö. (2008). Örgütsel çatışma ve çatışma türleri. Hastane Yönetimi, 12(1): 45-49.
  • Tabak, N., Koprak, O. (2007). Relationship between how nurses resolve their conflicts with doctors, their stress and job satisfaction. Journal of Nursing Management, 15: 321-331.
  • Ünver, S. (2002). Örgütsel çatışma ve çatışma çözümleme yakla- şımlarının incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir, 82-85.
  • Yatkın, A. (2008). Örgütsel çatışmanın ve performans değerlemenin işgören performansına etkileri. Doğu Anadolu Araştırmalar Dergisi, Şubat: 6-18.
Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi -Cover
  • ISSN: 2147-4923
  • Başlangıç: 1981
  • Yayıncı: İstanbul Üniversites-Cerrahpaşa
Sayıdaki Diğer Makaleler

Miyokard İnfarktüsü Geçirmiş Hastaların İkincil Korunma Davranışları

Sibel SEVİNÇ, Sibel SEVİNC, İsmet EŞER

Hemşirelik Öğrencilerinin İnfluenza A ( H1N1 ) Gribi ve Aşısına Karşı Farkındalık Durumları

Sevim SAVAŞER, Nejla CANBULAT, Duygu CANTEMİR, Sevim SAVAŞER, Nejla CANBULAT, Şeyda ŞAHİN, Duygu CANTEMİR

Geçmişten Günümüze Psikiyatri Hemşireliği

Derya ÖZBAŞ, Derya ÖZBAŞ, Sevim BUZLU

Nöroşirürji Ameliyathane Hemşiresinin Rol ve Sorumlulukları

Nevin KANAN, Nevin KANAN

Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin (BİT) Öğretme-Öğrenme Sürecine Entegrasyonunda Hemşire Eğitimcilerin Rolü

Burçin IŞIK, Burçin IŞIK, Hülya KAYA

Kanserli Adolesanların Algılanan Stres Düzeyine Re-Mission Video Oyununun Etkisi

Ayşe Sonay KURT, Sevim SAVAŞER, Ayşe KURT, Sevim SAVAŞER

0-6 Yaş Grubu Çocuğu Olan Çalışan Annelerin Çocuk Bakımı İle İlgili Karşılaştıkları Sorunların ve Sorun Çözme Yaklaşımlarının İncelenmesi

Latife UTAŞ AKHAN, Latife AKHAN, Makbule BATMAZ

Hemşirelik Öğrencilerinin Bazı Değişkenler Açısından Konstipasyon Sorunları

Nuray TURAN, Nurten KAYA, Hatice KAYA, Aylin ÖZTÜRK, Zehra ESKİMEZ, Nurdan YALÇIN

Hastanelerde Yönetici Hemşirelerin Karşılaştıkları Çatışma Nedenleri ve Çatışma Yönetim Yaklaşımları

Fatma YILMAZ, Havva ÖZTÜRK

Pelvik Organ Prolapsusu Sonucu Gelişen Cinsel Fonksiyon Bozuklukları ve Hemşirelik Yaklaşımı

Meral KILIÇ, Serap EJDER APAY, Nezihe KIZILKAYA BEJİ, Meral KILIÇ, Serap EJDER APAY, Nezihe KIZILKAYA BEJİ