TÜRKİYE’DE SİYASİ PARTİLERİN SOSYAL MEDYA KULLANIMLARI: 2017 ANAYASA REFERANDUMUNDA YOUTUBE KULLANIMI ÜZERİNE BİR İNCELEME

Yeni iletişim teknolojilerindeki gelişmeler siyasetin yapısında da değişiklikler meydana getirmiştir.Siyasetçilerin yüz yüze iletişimden ziyade günümüzde sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte kitleiletişim araçlarını kullanmaya başlaması bu araçların siyasetçiler için stratejik bir öneme sahip olmasınısağlamıştır. Sosyal medya Türkiye’de siyasetçiler tarafından yardımcı ve tamamlayıcı bir araç olarak sıklıklakullanılmaktadır ve bundan sonra da kullanılmaya devam edecektir. 2017 Anayasa referandumu sürecinde desosyal medya araçları siyasi partiler tarafından aktif bir şekilde kullanılmıştır.Bu çalışmada, mecliste grubu bulunan AK PARTİ, CHP, MHP ve HDP'nin 16 Nisan 2017 AnayasaReferandumu süresince sosyal medya kullanımları ve paylaşımları karşılaştırmalı olarak analiz edilmektedir.1 Şubat-16 Haziran 2017 tarihleri arasında incelenen dört partinin resmi Youtube sayfaları ve paylaşımlarıiçerik çözümleme yöntemi ile değerlendirilmiştir. Siyasi partilerin Youtube paylaşımları müzik kullanımı,kullanılan görüntü türü gibi teknik özellikler ve çekicilik türleri açısından karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.İçerik analizi yönetimi ile elde edilen bulgulara göre, siyasi partilerin Youtube’u, propaganda ve kamuoyunubilgilendirme amacıyla sıklıkla kullandığı tespit edilmiştir.

Socıal Medıa Uses Of Polıtıcal Partıes In Turkey: An Investıgatıon on Youtube Use of 2017 Constıtutıonal Referendum

Developments in new communication technologies have also changed the structure of politics. The fact that politicians have started to use mass media together with the widespread use of social media rather than face-to-face communication has enabled these tools to have a strategic importance for politicians. Social media is frequently used by politicians in Turkey as an auxiliary and complementary tool and will continue to be used thereafter. In the 2017 constitutional referendum process, social media tools were actively used by political parties. In this study, the use and sharing of social media of the AK PARTY, CHP, MHP and HDP which have a group in the parliament during the 16 April 2017 Constitution Referendum is analyzed. The official Youtube pages and shares of the four parties examined between 1 February and 16 June 2017 were evaluated with content analysis method. Youtube shares were evaluated by comparing the usage of music, the type of image used, and the types of charm. According to the findings of content analysis management, it was determined that political parties frequently used YouTube to inform propaganda and public opinion.

___

  • Aydemir, E., (2013), Siyasal İletişimi Yeniden Okumak: Seçim Kampanyalarında Postmodern Bir Yaklaşım, Üçdal, İstanbul.
  • Balcı, Ş. ve O., Bekiroğlu, (2012), İçerikten Anlama Giden Bir Tünel Olarak İçerik Çözümlemesi: 2011 Genel Seçimleri’nde AK Parti TV Reklamları Üzerine Bir Araştırma, Özlem Güllüoğlu, (Ed.), İletişim Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri: Görsel Metin Çözümleme içinde, (1. baskı), Ütopya Yayınları, 268-323, Ankara.
  • Balcı, Ş.,(2006), Negatif Siyasal Reklamlarda İkna Edici Mesaj Stratejisi Olarak Korku Çekiciliği Kullanımı (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim Dalı Reklamcılık ve Tanıtım Bilim Dalı, Konya.
  • Bilgin, N., (2006), Sosyal Bilimlerde İçerik Analizi: Teknikler ve Örnek Çalışmalar, (2. baskı), Siyasal Kitapevi, Ankara
  • Cheng, H. ve J. C., Schweitzer, (1996), “Cultural Values Reflected in Chinese AND U. S. Television Commercials”, Journal of Advertising Research, 36, (1), ss. 27-45.
  • Devran, Y., (2004), Mesaj, Strateji ve Taktikler: Siyasal Kampanya Yönetimi, (2. baskı), Odak İletişim, İstanbul.
  • Doğan, A., (2017), Türkiye’de Siyasal İletişim ve Siyasal Davranış, (1. baskı), Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti, Ankara.
  • Fidan, Z., (2015), Teknoloji ve Siyasal İletişim: Seçim Kampanyalarında Yeni İletişim Teknolojilerinin Kullanımı, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim Dalı Reklamcılık ve Tanıtım Bilim Dalı, Konya.
  • Fidan, Z., (2016), Teknoloji ve Siyasal İletişim: Seçim Kampanyalarında Yeni İletişim Teknolojilerinin Kullanımı, (1. baskı), Sebat Ofset Matbaacılık, Konya.
  • Karabulut, A.,(2012), Ortaöğretim Öğrencilerinin İnternet Tüketimlerindeki Görsel Tasarım Algılarının İletişimsel Rolüne İlişkin Görüşleri: Elazığ İli Örneği: (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı, Elazığ.
  • Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Oylaması Kılavuzu, İletişim Stratejisi, 12.11.2017.
  • Türkiye Gazetesi, Sosyal Medyadaki Bütün Kulvarlarda AK Parti Birinci, < http://www.turkiyegazetesi.com.tr/gundem/485232.aspx>24.12.2017.