Sosyal tasarımlar eş(l)iğinde bir "Garip" ironi

Söze ve dünyaya değer katma adına her söz kendince bir anlam evreni kurar. Sosyal değişimler çoğu kez sanatın yanında ve onunla birliktedir. Garip şiiri 1941 yılında farklı söylemleriyle şiir geleneğimizde varlığını hissettiren bir algıdır. Özellikle^ ironiyi fazlaca ve farklı biçimlerde kullanması bakımından ilginçtir. Çifte anlamın söz ve değer katmanlarındaki ironik duruşu garip şiirini başka bir işleve taşır. Adeta ironi Garip'le bir değere dönüşmüştür. Sıradanlaşmış bilinç katmanları uyarılarak aktive edilmiştir.Uyarılar beklenmedik bitişlerle başka boyutlara taşınmış, şiir fonksiyonel bir biçime dönüştürülmüştür. Bütün yönleriyle bu şiir algısı ironinin ayrıntılarıyla örülü bir yapıdır.

Social Designs Verge of a "Garip" Irony

Every word in the name of the added value to the world in his own words, and sets up auniverse of meaning. As well as art and social changes often associated with it. Garip poetry in1941, was felt strongly in different discourses is a perception of poetry in our tradition. Especiallyinteresting in connection with use of irony and in different ways too. Double layers of meaningand value to the ironic stance is a strange poem to another function. It, too, has turned into a valueis with Garip irony. Layers of consciousness has been activated, routinely stimulated.Alerts unexpected finish, moved to another dimension, a form of poetry transformed in tofunctional. All aspects of the perception of irony in this poem is a structure woven detail.

___

  • CEBECİ, Oğuz (2008); Komik Edebi Türler Parodi, Satir, İroni, İthaki Yayınları, İstanbul.
  • GÜÇBİLMEZ, Beliz (2005); Sophokles'ten Stoppard'a İroni ve Dram Sanatı, Deniz Kitapevi, Ankara.
  • KİERKEGAARD, Soren (2009); İroni Kavramı, Çev. Sıla Okur, İmge Kitapevi, Ankara.
  • KORKMAZ, Ramazan (2009); "Metaforik Dönüştürme Biçimleri ve Efendi-Köle Diyalektiği Bakımından Beyaz Kale", Bilig, Yaz 2009, S.50, s.l 19-130
  • MAN, de Paul (2008); Körlük ve İçgörü, Çev. F. B. Aydar - C.Soydemir, Metis Yayınları, İstanbul.
  • MESTROVİC, G. Stjepan (1999); Duyguötesi Toplum, Çev. A. Yılmaz, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • ÖZCAN, Tarık (2005); Şair ve Sözün Mahşeri Oktay Rifat, Akçağ Yayınları, Ankara.
  • RİCOEUR, Paul (2007); Yorum Teorisi, Çev. G. Y. Demir, Pradigma Yayınları, İstanbul.
  • SAZYEK, Hakan (1996); Cumhuriyet Dönemi Türk Şiirinde Garip Hareketi, İş Bankası Yayınları, İstanbul.
  • SCARRY, Elaine (2006); Kitapla Hayal Etmek, Çev. Bülent O. Doğan, Metis Yayınları, İstanbul.