PİRLEPE KIRSALINDA NÜFUS - VERGİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ BAĞLAMINDA EKONOMİK REFAH DÜZEYİNİN TESPİTİ VE GELİR DAĞILIMI ÜZERİNE BİR DENEME (1455 Tarihli Mufassal Tapu-Tahrir Defterine Göre)

Bu çalışma Osmanlı Arşiv Kayıtları arasında yer alan 1455 tarihli bir tapu-tahrir defterindeki verilerdenhareketle Pirlepe Vilayeti’ne tabi köylerin nüfusları ile ekonomik gelir düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortayakoymayı hedefler.Makale giriş ve sonuç bölümleri hariç üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kırsal nüfusa ilişkinveriler; ikinci bölümde, zirai vergiler, hayvancılığa dair vergiler ve diğer vergiler; üçüncü bölümde iseekonomik refah düzeyi ve dağılımına ilişkin değerlendirmeler yer almaktadır.Makaleyi daha etkili ve anlaşılır kılabilmek için sayısal veriler tablo ve grafikler yardımıyla sistematikolarak okuyucuya sunulmaya çalışılmıştır.Makalede kullanılan yöntemin, bundan sonra tapu-tahrir defterlerindeki veriler esas alınarak yapılacakkırsal nüfusa ilişkin değerlendirmelere katkı sağlayacağını ümit ediyoruz.

___

  • BOA.TD.4, s. 1-141. AKGÜNDÜZ, Ahmet; Osmanlı Kanunnameleri ve Hukukî Tahlilleri, c. 1, İstanbul 1990.
  • EMECEN, Feridun; “Pirlepe’nin İlk Osmanlı Tahrirleri”, Kral Marko Sempozyumu, Pirlepe 1997, s. 63-70.
  • GÖYÜNÇ, Nejat; “Hâne Deyimi Hakkında”, İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Dergisi, XXXII (1979), s. 331-348.
  • KIEL, M., “Pirlepe”, EI2, VIII, 310-12. KOÇ, Ümit; “Osmanlı Yönetiminde Pirlepe 1440-1544”, Balkanlarda Osmanlı Şehirleri, (Değişim Yayınları, eser basım aşamasında).