Pirlepe kırsalında nüfus - vergi yükümlülüğü bağlamında ekonomik refah düzeyinin tespiti ve gelir dağılımı üzerine bir deneme (1455 tarihli mufassal tapu-tahrir defterine göre)

Bu çalışma Osmanlı Arşiv Kayıtları arasında yer alan 1455 tarihli bir tapu-tahrir defterindeki verilerden hareketle Pirlepe Vilayeti’ne tabi köylerin nüfusları ile ekonomik gelir düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı hedefler. Makale giriş ve sonuç bölümleri hariç üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kırsal nüfusa ilişkin veriler; ikinci bölümde, zirai vergiler, hayvancılığa dair vergiler ve diğer vergiler; üçüncü bölümde ise ekonomik refah düzeyi ve dağılımına ilişkin değerlendirmeler yer almaktadır. Makaleyi daha etkili ve anlaşılır kılabilmek için sayısal veriler tablo ve grafikler yardımıyla sistematik olarak okuyucuya sunulmaya çalışılmıştır. Makalede kullanılan yöntemin, bundan sonra tapu-tahrir defterlerindeki veriler esas alınarak yapılacak kırsal nüfusa ilişkin değerlendirmelere katkı sağlayacağını ümit ediyoruz.

Determining the economic comfort level and income distribution in the country of prilep by examining the relationship between population and taxes liability. (per mufassal (detailed) tapu-tahrir register dated 1455)

This study aims to explain the relationship between the rural population and rural income level in the country of Prilep by using the data from the Tapu-Tahrir register dated 1455 in the Ottoman Archive Resources. Included are three main chapters without introduction and conclusion. The first involves some data and observations about the rural population. The second is about the taxation of agriculture, livestock, and some other categories. The last has some observations and comments about the comfort level of the economy and income distribution in the country of Prilep. To make this study more effective and understandable, numerical statistical results are presented to readers through tables and graphics. We hope finally that this study with its method will be useful for subsequent studies on the Ottoman rural population when the data from Tapu-Tahrir registers are used.

___

  • BOA.TD.4, s. 1-141.
  • AKGÜNDÜZ, Ahmet; Osmanlı Kanunnameleri ve Hukukî Tahlilleri, c. 1, İstanbul 1990.
  • EMECEN, Feridun; “Pirlepe’nin İlk Osmanlı Tahrirleri”, Kral Marko Sempozyumu, Pirlepe 1997, s. 63-70.
  • GÖYÜNÇ, Nejat; “Hâne Deyimi Hakkında”, İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Dergisi, XXXII (1979), s. 331-348.
  • KIEL, M., “Pirlepe”, EI2, VIII, 310-12.
  • KOÇ, Ümit; “Osmanlı Yönetiminde Pirlepe 1440-1544”, Balkanlarda Osmanlı Şehirleri, (Değişim Yayınları, eser basım aşamasında).
  • ÖZ, Mehmet; “XVI. Yüzyıl Anadolu’sunda Köylülerin Vergi Yükü ve Geçim Durumu Hakkında Bir Araştırma”, The Journal of Ottoman Studies, XVII, İstanbul 1997, s. 77-90.