Hüsn ü Aşk'ta İmgeler

İçselleştirilen eşyanın hayal süzgecinden geçirilip dil imbiğinden damıtılmasıyla varolan şiiri, bu varoluşta eşiz kılan en önemli öğelerden biri de şüphesiz ki şairin kullanmış olduğu imgelerdir. Okuyucunun muhayyilesini tahrik edebilme özelliğine sahip olan imge, şairin şiir kudretini ortaya koyması bakımından da büyük bir önem arz eder. Divan şiirinde bir dönüm noktası olarak kabul edilen Hüsn ü Aşk, okuyucusunun muhayyilesini her an tetikleyecek nitelikte, zengin çağrışımlı bir imge dünyasına sahiptir. Bu bağlamda eserdeki imgelerin incelenmesi, mesnevideki esrarlı anlamın aralanması ve Şeyh Gâlib'in şiir kudretinin ortaya konması noktasında büyük bir önem ve kolaylık arz eder.

İmages in Husn u Ask

Firstly, a thing of inner world passed through the imagination filter then distilled through the language alembic and finally it became a poem. In this existence, certainly, one of the most unique components is the images the poet has used. An image that has the ability of acting the readers' imagination quickly is an important element for poets to indicate his/her ability of writing poems. Husn u Ask that is accepted as a turning point in Classical Ottoman Poems has an image world with rich associations and this world makes readers' imagination act quickly. In this meaning, the examination of images in Husn u Ask helps the researchers understand Şeyh Gâlib's ability of writing and mystical meanings in the poem.

___

  • KAYNAKÇA Ayvazoğlu, Beşir(1999), Kuğunun Son Şarkısı, Ötüken Yay. İstanbul. Bachelard, Gostan (1999), Ateşin Tin Çözümlemesi (çev. Nail BEZEL), Öteki Kitabevi, Ankara. (1999a), Bir Kandilin Alevi (çev. Fahrettin ARSLAN), Yedi Gece Kitapları, İstanbul. Bilgegil, Kaya (1992), "Hüsn ü Aşk'a Dair", Hüsn ü Aşk (Haz. Orhan Okay- Hüseyin Ayan), Dergah Yayınları, İstanbul. Holbrook, Victoria (1998), Aşkın Okunmaz Kıyıları, İletişim Yayınları, İstanbul Kağan, Moissej(1982), Güzellik Bilimi Olarak Estetik ve Sanat, (çev. Aziz ÇALIŞLAR), Altın Kitaplar. Korkmaz, Ramazan (2002), İkaros'un Yeni Yüzü Cahit Sıtkı Tarancı, Akçağ Yayınları, Ankara. Özcan, Tarık(2003), "Şiir Sanatında İmajın Yeri, Önemi ve Bunun Cemal Süreyya'nın Şiir Dünyasına Uygulanması", F.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi,C13, S.l, s.115-136. Şeyh Gâlib, Hüsn ü Aşk (1992), (Haz. Orhan Okay- Hüseyin Ayan), Dergah, İstanbul. Tanpmar, Ahmet Hamdi (1995), Edebiyat Üzerine Makaleler, Dergah Yay. İstanbul. Üzmen, Engin(1967), Edebi Tenkitte İmaj İncelemesinin Yeri ve Bu Metodun, Shakespeare'in Romeo ile Juliet Oyununa Uygulanması, Ankara Ünv. DTCF Dergisi C. XXV, S.l-2, s.40-83. Wellek-Warren (1983), Edebiyat Biliminin Temelleri (çev. A.Edip UYSAL) Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara.