Diffuse Intraocular Melanocytic Tumor in an Arabian Horse

Altı yaşında, kır donlu bir Arap atında saptanan intraoküler melanositik tümör olgusuna ilgili morfolojik bulgular tanımlandı. Klinik, makroskobik ve mikroskobik muayenede tümörün tüm göz kompartımanlarına yayılmış olduğu ve gözün nazal ve dorsal alanlarında ise ekstra-skleral yayılım gösterdiği ortaya kondu. Mikroskobik olarak tümöral kitlenin sınırlarının tam olarak belirgin olmadığı, yuvarlak, poligonal ve mekik şekilli hücrelerden oluştuğu ve değişen derecelerde melanin pigmenti içerdiği tespit edildi. Kornea'da ülser, keratinizasyon, vaskülarizasyon ve nötrofilik keratitis ve pre-iridial fibrovasküler zar oluşumu gibi sekonder lezyonlara da rastlandı. Operasyonu takiben 12 ay içerisinde nüks, metastaz veya dermal melanom bulgularına rastlanmadı. Kır donlu bir Arap atında diffuz intraoküler melanositik tümör morfolojik bulguları ile ortaya konulmuş, ekstraskleral invazyona rağmen enükleasyon ve ekzenterasyonla başarılı bir şekilde tedavi edilebildiği sonucuna varılmıştır.

Bir Arap Atında Diffuz İntraoküler Melanositik Tümör

An intraocular melanocytic tumor was described in the eye of a 6-year-old, gray coat Arabian horse. Clinical, microscopical and macroscopical examination revealed that the tumor showed invasion to all of the ocular compartments as well as to nasal and dorsal regions. Microscopically; the tumor was poorly delineated and consisted of round, polygonal and spindle cells with having a different amount of melanin content. Secondary ocular changes including corneal ulceration, fibrinous plug, keratinization, vascularization, neutrophilic keratitis and pre-iridial fibrovascular membrane were also detected. There was no evidence of recurrence, metastasis or dermal melanoma development within one year after the operation. Overall, the present report showed that diffuse equine intraocular tumor with extrascleral invasion could be successfully treated surgically with complete enucleation and exenteration of the orbit.

___

  • Montgomery KW. Equine ocular neoplasia: A review. Equine Vet Educ 2014; 7: 372-380.
  • Labella AL, RE Hamor, Labelle P, et al. Equine ocular melanomas in white coat horses. Acrivet Equine Ophtalmology Symposium, University of Stirling, Stirling, Scotland. June 10-12, 2012.
  • Wilcock BP. Eye and ear. In: Maxie MG. (Editor). Jubb, Kennedy, and Palmer's Pathology of Domestic Animals. 6th Edition, Volume 1, Volume 1. 6th Edition, Sandiago: Academic Press, 2015: 482-500.
  • Barnett, KC, Platt H. Intraocular melanomata in the horse. Equine Vet J 1990; 22: Supp, 76-82.
  • Mathews, AG, Barry DR. Bilateral melanoma of iris in a horse. Equine Vet J 1987; 19: 358-360.
  • Murphy J, Young S. Intraocular melanoma in a horse. Vet Pathol 1979; 16: 539-542.
  • Akın F, Samsar E. Göz Hastalıkları. Ankara: Tamer Matbaacılık, 1999.
  • Aslanbey D, Candaş A. Veteriner Operasyon. Ankara: Medisan Yayınevi, 1994.
  • Pierce Jr. KE, Townsend WM. Surgery of the globe and orbit. In: Auer JA, Stick JA. (Editors). Equine Surgery. 4th Edition, Missouri: Elsevier Inc. St. Louis, 2012: 727-743.
  • McMullen RJ, Clode AB, Pandiri AKR, et al. Epibulbar melanoma in a foal. Vet Ophtalmol 2008; 11: 44-50.
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-9323
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: Prof.Dr. Mesut AKSAKAL