Holştayn ırkı boğaların seminal plasmasında bulunan bazı iz elementler

Bu araştırma boğa seminal plasmasmda bulunan bazı iz elementlerin miktarını, sperma hacmim, başlangıçtaki spermatozoit motilitesini ve tüm bu değerler arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyalini 5 Holştayn boğa oluşturdu. Her bir boğadan 20 ejekulat alındı. Alman ejekulatlar +4 °C de 1500 g de 20 dakika santrifüj edilerek seminal plasma ayrıldı. Seminal plasma örneklerinde bulunan bakır, çinko, demir ve mangan miktarları ortalama olarak sırasıyla 4.23 ± 0.13, 6.92 ± 0.68, 4.05 ± 0.14 ve 5.10 ± 0.58 mg/100ml olarak tesbit edilmiştir. Sperma miktanve ilk motilitesi 4.46 ± 0.23 mi ve % 74.6 ± 1.07 olarak bulundu. Boğalar arasında bakır ve demir düzeylerinde yapılan varyans analizi sonucu önemli bir fark bulunmamıştır. Fakat çinko ve Mangan düzeylerinde boğalar arasındaki fark önemli bulunmuştur. Boğa seminal plasmasmda bulunan bakır ile mangan arasında önemli derecede pozitif bir ilişki bulunmuştur. Yapılan korelasyonda demir ve çinko ile başlangıç motilitesi arasında pozitif bir ilişki, tespit edilmiştir. Seminal plasmanın demir ve çinko içerikleri sperma miktarı arasında pozitif bir ilişki, ilk motilite ile sperma miktarı arasında da önemli pozitif bir ilişki bulunmuştur.

Some trace elements found in seminal plasma of Holstein bulls

This study was investigated the levels of some trace elements in bull seminal plasma, semen volume, initial sperm motility and correlation among all of them. Five Holstein bulls constituted the material of this study. From each bull 20 ejaculates were collected. Seminal plasma was separated from ejakulat by centrifugation at 1500 g for 20 min at 4 oC. The avarege values for copper, zinc, iron and manganese in the sample of seminal plasma were 4.23 ± 0.13, ,6.92 ± 0.68, 4.05 ± 0.14 and 5.10 - 0.58 mg/100 ml, respectively. Semen volume were 4.46 ± 0.23ml, initial motility 74.6±1.07%. The analysis of variance indicated that there were no significant differences in the levels of copper and iron among the bulls. But zinc and manganese levels were significantly differed among the bulls. The copper content of seminal plasma was significantly and positively correlated with manganese. The iron and zinc content of seminal plasma were positively and correlated with the initial motility. The iron and zinc contents of seminal plasma were significantly and positively correlated with semen volume, initial motility was significantly and positively correleted with semen volume.

___

Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1012-0173
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ratlarda (Rattus norvegicus) yaşa bağlı olarak amdominal ve thoracal bazı organlarda meydana gelen morfolojik ve morfometrik değişimlere vücüt ağırlığı ve yüzey alanları arasında morfometrik değer bağıntıları

Z.Ender ÖZKAN, Gürsel DİNÇ, Ali AYDIN

Bir koyunda invasiv tipte ocular squamous cell carcinoma olgusu

Taner DURGUN, İhsan YAMAN, Enis KARABULUT

Ratlarda (Rattus norvegicus) duodenum'un morfolojik gelişimi üzerinde incelemeler

Z.Ender ÖZKAN, Gürsel DİNÇ, Ali AYDIN

Kuzularda selenifer Astragalus (Geven) türleri üzerine araştırmalar II.Toksik etkiler

Kazım ŞAHİN, İ.Halil ÇERÇİ, Gülçin ÖZTÜRK, Mustafa SARI, Nurhan ŞAHİN, Talat GÜLER

Holştayn ırkı boğaların seminal plasmasında bulunan bazı iz elementler

Seyfettin GÜR, Nurcan ÇETİNKAYA, Serap ULUTÜRK, Eşref DEMİRCİ

Erkek piliçlerde Bursa fabricius'un gelişim

Gürsel DİNÇ, Ali ÖZ, Sadık YILMAZ, Z.Ender ÖZKAN, Ali AYDIN

Muhabbet kuşlarında (Melopsittacus undulatus) ossa cinguli membri htoracici üzerinde makro-anatomik incelemeler

Z.Ender ÖZKAN

Bıldırcınlarda kesim ve karkas özelliklerine cinsiyetin etkileri

Mahiye ÖZÇELİK, Zehra AKINCI, Öznur POYRAZ

İneklerde kızgınlığın farklı devrelerinde elde edilen serviks ve vagina akıntılarında fiziksel ve kimyasal özelliklerle feromonların araştırılması

Tanzer BOZKURT, Eşref DEMİRCİ

Detection of M.avium subsp. paratuberculosis DNA in the istestines and lymph nodes of small ruminants by polymerase chain reaction (PCR)

Burhan ÇETİNKAYA, Adile MUZ, Hasan ÖNGÖR, Basri Hasan ERTAŞ