PVA Boncuklara İmmobilize Edilmiş Rhodococcus Sp. BH4 Quorum Quenching Bakterisinin Kullanımı ile Membran Biyoreaktörlerde Membran Biyotıkanmasının Engellenmesi

Membran biyoreaktörler (MBR)’in biyotıkanma problemine getirilen çözüm önerilerinden en yeni ve en yenilikçilerinden biri olan quorum quenching (QQ) mekanizması, bakteriler arasındaki sinyalizasyonun engellenmesine dayanmaktadır. Bakteriyel quorum quenching mekanizması çeşitli immobilizasyon medyalarının kullanılması ile MBR’lere adapte edilebilmektedir. Bu çalışmada, bir quorum quenching bakterisi olan Rhodococcus sp. BH4 bakterisi, bünyesinde ürettiği bir QQ enzimi olan laktonaz enzimini reaktör içersine salabilmesi adına PVA boncuklara immobilize edilmiştir. QQ polivinil alkol (PVA) boncuklar ile gerçekleştirilen 30 günlük QQ MBR işletimi sonucunda membran biyotıkanmasının kontrol altına alınması ile transmembran basıncı artışı önemli ölçüde engellenebilmiştir.

Control of Membrane Biofouling in MBR By Quorum Quenching Bacteria, Rhodococcus Sp. BH4, Immobilized in PVA Beads

Quorum quenching mechanism, which is one of the newest and most innovative solution alternatives created for membrane biofouling problem in MBR, is based on the prevention of bacterial signalization. The bacterial quorum quenching mechanism can be adapted to the MBR operations via various immobilization media. In this study, Rhodococcus sp. BH4, which is a quorum quenching bacteria, was immobilized into the PVA beads in order to be able to release the lactonase enzyme. It was achieved to prevent the increase in transmembrane pressure by taking the membrane biofouling under the control during the 30 days QQ MBR operation.