Soğuk iklimlerdeki binalarda pencere sistemlerinin enerji performası

Çalışmanın amacı, konutlarda pencere yönleri ile farklı cam ünitelerinin ısıtma enerjisi ihtiyacı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Çalışma, soğuk iklim bölgesinde yer alan Elazığ'da olduğu varsayılan müstakil tek katlı bir konut için TS 825 "Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları" standardındaki hesaplama yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla örnek konut için dört ana yönde bulunan farklı pencere alanları, doğrama (ahşap, plastik ve alüminyum) ve cam (tek cam, low-e kaplamalı çift cam) türleri, için binanın yıllık ısıtma enerjisi ihtiyaçları hesaplanmıştır. Sonuç olarak; pencereler, binalarda ısı kayıplarının yoğun olarak gerçekleştiği yerlerdir. Ancak uygun yönlenme ve uygun cam ünitelerinin kullanıldığı durumlarda ise ısıtma enerjisi ihtiyaçlarında ve dolayısıyla maliyetinde % 20 ile % 30 arasında fayda sağlanabilmektedir.

Energy performance of window systems of buildings in cold climate regions

The purpose of this paper is to evaluate the effects of window directions and different window units on heating energy consumption of buildings. The method used in this study comprises the calculated values of annual heating energy consumption of a detached house which is assumed in a cold region climate, Elazığ, according to 'TS 825 Heat Insulation Regulations At Building' Turkish Standard. Four different ratio of windows area of the house (oriented to four main directions), three different casements (wooden, plastic and aluminium) and two different types of glasses (single glass, Low-E coated double glass) were considered in calculations. As a result, windows are the parts of building envelope where the heat loss mostly occurs. On the other hand, with appropriate orientation and window units, there will be an advantage with the amount of % 20-30 in heating energy consumptions and costs.

___

  • 1.M. Bodart, A. De Herde, Global Energy Savings In Offices Buildings By The Use Of Daylighting,Energy and Buildings, vol.34-5,421-429,2002.
  • 2.Wojciech Marks, Multicriteria Optimisation Of Shape Of Energy-Saving Buildings, Building and Environment, vol.32-4, 331-339,1997.
  • 3.Ş. Dilmaç, N. Kesen, A Comparison Of New Turkish Thermal insulation Standard (TS 825), ISO 9164, EN 832 and German Regulation, Energy and Building vol. 35, 161-174, 2003.
  • 4.N. Akıncıtürk, F. Şenkal Sezer, Konutlarda TS 825'e Göre Isıl Konforun Sağlanmasında Optimal Cam Malzeme Seçimi Üzerine Bir Araştırma, Sürdürülebilir Çevre İçin Enerji Denetimi-Yalıtım Kongresi ve Sergisi Bildiriler Kitabı, 81-87,2004.
  • 5.A. Tavil, Enerji Etkin Pencere Sistemlerinin Türkiye Koşullarında Değerlendirilmesi, Sürdürülebilir Çevre İçin Enerji Denetimi-Yalıtım Kongresi ve Sergisi Bildiriler Kitabı,153-159, 2004.
  • 6.A.N. Sürmeli.Enerji Tasarrufu İçin Yapı Kabuğunun Isıl Performansının Değerlendirilmesi, Sürdürülebilir Çevre İçin Enerji Denetimi-Yalıtım Kongresi ve Sergisi Bildiriler Kitabı, 185-191, 2004.
  • 7.TSE, TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, 2000.
  • 8.İzocam, TS 825 Hesaplama Programa, 2001.
  • 9.F.N. Demirbilek, Mimarlıkta Güneşten Pasif Yöntemlerle Yararlanma ve Korunma; Dünyadan ve Türkiye'den Örnekler, Güneş Günü Sempozyum Bildirisi, 112-119, 1999.
  • 10.N. Toydemir, Cam Yapı Malzemeleri, Sakarya Gazetecilik ve Matbaacılık Tic. A.Ş., Eskişehir, 50, 1990.
  • 11.Yücel Akyürek, Enerjinin Verimli Kullanımı ve Cam, www.trakyacam.com.tr