Beton harcının dayanım ve dona dayanıklılığının iyileştirilmesi için farklı tür puzolan kullanımı

Bu çalışmada, Yeniköy cürufu ve Ergani trası %2 ile %10 arasında değişen oranlarda Portland çimentosunun yerine kullanılarak 4x4x16 cm ebadında numuneler üretilmiştir. Her bir Puzolan türü için 5 seri ve 1 seri de puzolansız olmak üzere toplam 11 seri beton harç numunesi hazırlanarak, numuneler üzerinde basınç ve çekme dayanımı ve donma-çözülmeye dayanıklılık deneyleri yapılmıştır. Çimentonun yerine cürufun %6 oranında veya trasın %8 oranında kullanılması durumunda, numunelerin daha yüksek çekme ve basınç dayanımına sahip oldukları ve donma-çözülmeye karşı daha iyi dayanıklılık gösterdikleri deney sonuçlarından görülmüştür.

Use of different kinds puzolan for improving strength and freezing-thawing durability of mortar

In this study, 4x4x16 cm sized mortar specimens were produced by using Yeniköy slag and Ergani trass which proportion of puzolans varied between 2% to 10% replacement Portland cement. 11 series mortar specimens including 5 series for kind of each puzolan and 1 series without puzolan were prepared. Compressive and tensile strengths and freezing-thawing durability of these mortar specimens were experimentally determined. The results indicated that when 6% Yeniköy slag or 8% Ergani trass was used replacement Portland cement, the highest compressive and tensile strength and the best freezing-thawing durability were obtained.

___

  • 1.M. S. Akman, Yapı Malzemeleri, İ.T.Ü. İnşaat Fakültesi Matbaası, İstanbul, 6s. 1987.
  • 2.S. Mindess and J. F. Young, Concrete, Prentice-Hall, Inc. Englewood Cliffs, New Jersey, 194p. 1981.
  • 3.P.K. Mehta and J.M. Monteiro, Effect of aggregate, cement and mineral admixtures on the microstructure of the transition zone, in: S. Mindess, P.S. Shah (Eds.), Bonding in Cementitious Composites, Materials Research Society, Pittsbugh, pp. 65-75, 1987.
  • 4.R.Gagne, Cours de Durabilite et reparations des Btons (GCI-714), Chapitre 2: La Durabilite des betons. Universite de Sherbrooke, Canada, 32 p., 2002.
  • 5.L. Courard, A. Darimont, M. Schouterden, F. Ferauche, X. Willem and R. Degeimbre,Durability of mortars modified with metakaolin, Cement and Concrete Research, 33, 1473-1479, 2003.