Döner başlıklı bir kömür yakma sisteminin geliştirilmesi. 1- sistem performansına besleme hızlarının ve yatak hacminin etkisi

Bu çalışmada, yüksek oranlarda kül içeren ülkemiz linyitlerinin sabit yataklardan daha hızlı bir şekilde yakılması amacı ile, 40 kW lık döner yanma odalı bir yakma sistemi tasarlanmış ve prototip üretimi yapılmıştır. Sistemde, kömür bir sonsuz vida tarafından bunkerden sabit devirde kendi ekseni etrafında sürekli olarak döndürülen silindirik yanma odasının arkasına sürekli olarak taşınmaktadır. Hava eski sistemlerden farklı olarak, kömür yatağına başlık ekseninden radyal doğrultuda sağlanmıştır. Sistemin performansının ortaya konulması amacıyla Şırnak-Cizre linyitinin yakılmasında, baca gazı bileşimine linyit ve hava besleme hızlarının ve ayrıca yanma verimine yanma odası eğimi ve dönme hızının da etkisi araştırılmıştır. Deneysel sonuçlar, Şırnak-Cizre linyitinin böyle bir sistemde oldukça hızlı, verimli, pratik ve düşük atmosferik kirletici emisyon düzeyleri ile yakılabileceğini göstermiştir.

In this work, a 40 kW coal combustion system with a rotary chamber, to burn our country's lignites, which usually contain high level of ash, faster than fixed beds was designed and a prototype model was constructed. In the system, coal has been continuously carried by a screw conveyor from an hopper to the cylindrical burner head rotating continuously at a constant speed. As a difference among the previous systems, combustion air was supplied, by an axially-centred air tube carrying screw conveyor, into the air head in radial directions to the coal bed. In order to evaluate the performance of the system, the effects of feed rates of lignite and combustion air, angle of tilt and rotation speed of the burner head on the flue gas compositions and combustion efficiency were investigated. The results of the experiments showed that Şırnak-Cizre lignite could be burned with this kind of system in fast, efficient and practical and acceptable atmospheric pollutants levels.

___

Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2708
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: FIRAT ÜNİVERSİTESİ