Kömür tanelerinin sabit ve akışkan yatakta uçucu madde yanma sürelerinin karşılaştırılması

Kömürün yanmasında genel olarak üç olay gözlenir. Uçucu maddelerin ayrılması ve yanması için gerekli olan sıcaklığa ısınma, uçucu maddelerin ayrılması, yanması ve geriye kalan kömürkarbonunun (char)yanması.Bu çalışmada Zonguldak Taşkömürü, Şırnak Cizre Asfaltiti ve Tunçbilek Linyitlerinin 1,70-13 mm büyüklük aralığındaki sekiz farklı büyüklükteki taneciklerin 700°C' ye kadar ön ısıtılmış ve hava ile akışkanlaştırılan akışkan yataktaki uçucu madde yanma süreleri ile aynı sıcaklığa kadar ön ısıtılmış sabit yataktaki uçucu madde yanma süreleri belirlenmiştir. Zonguldak Taşkömürünün uçucu madde yanma süresinin diğer kömürlerden daha uzun olduğu ve sabit yataktaki uçucu madde süresinin akışkan yatağa göre daha kısa olduğu bulunmuştur. Kullanılan kömürlerin hepsi için uçucu madde yanma zamanları ile tane büyüklüğü arasında $t_v = cDp^n$ şeklinde üstel bir ilişki kurulabilmekle beraber, uçucu madde yanma mekanizması, sabit yataktan elde edilen hız verileri ve yanma süreleri ile birlikte değerlendirilerek ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Comparison of volatiles combustion times of coal particles in fixed bed and fluidzed bed

Three phenomena are usually observed in the combustion of coal: heating up to the temperatures required for evolution and ignition of volatiles, evolution and combustion of volatiles and combustion of char left after volatiles. In this work, volatiles combustion times öf Zonguldak coal, Şırnak-Cizre asphaltene and Tunçbilek lignite, which are sized eight different diameters in 1,70-13 mm range, were determined separately in fixed and air-fluidized beds preheated up to 700°C . It was found that the combustion times of volatiles of Zonguldak coal were longer than that of the other coals and were shorter in fixed bed in comparison with the fluidized bed. Although, a power law relationship in the form of $t_v = cDp^n$ may be shown to represent the data on volatiles combustion times and particle diameter, the mechanism of volatiles combustion were tried to lighten by evaluating together the rate data obtained from fixed bed and volatiles combustion times.

___

Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2708
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: FIRAT ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ergani-Maden ve Madenköy-Siirt bakır yatakları Cu, Zn ve S elementlerinin istatistiksel analizlerle karşılaştırılması

Hüseyin ÇELEBİ, Dicle BAL

Hazar Gölü' nde (Elazığ) yaşayan Capoeta capoeta umbla (Heckel, 1843) nin yaş tayininde en iyi okunan kemiksi yapıların belirlenmesi

Songül ÖZTÜRK, Emiroğlu Serap SALER, Dursun ŞEN

Türkmenistan eğrelti florasına katkılar

Yalkapberdi MURATGELDIEV, Kerim GÜNEY, Harun EVREN, Ogulnabat RAHMANOVA, Fatmagül GEVEN, Ümit BİNGÖL

Tatlı su kefali' nin (Leuciscus cephalus L.) morfolojik özellikleri ve ovaryumlarının histolojik yapısı

Mesut URAL, Yaşar ÖZDEMİR

Magnetic permeance network approach to the airgap field in induction motors

Hanifi GÜLDEMİR

Occurrence and first record of Crepidostomum farionis, Müller 1784 (Trematoda: Digenea) in rainbow trout (Oncorhynchus Mykiss) in a fish farm (Elazığ, Turkey)

Mustafa DÖRÜCÜ

Elazığ ilindeki etnobotanik değeri olan bitkiler üzerine bir araştırma

Şemsettin CİVELEK, İsmail TÜRKOĞLU, Sevda KIRBAĞ

Kömür tanelerinin sabit ve akışkan yatakta uçucu madde yanma sürelerinin karşılaştırılması

Dursun PEHLİVAN, Neslihan DURANAY

6,7-0-siklohekziliden-1-amino-4-azaheptan ligandının Co(II), Ni(II), ve Cu(II) komplekslerinin sentezi ve elektrokimyasal, termal ve magnetik özelliklerinin incelenmesi

C. ALKAN, S. SAYDAM, F. KARATAŞ, M. ŞEKERCİ, Y. AYDOĞDU, F. YAKUPHANOĞLU

Elazığ' da gürültü kirliliğinin araştırılması

Gülşad USLU, Nacar Nilüfer KOÇER, Erdal ÖBEK