HAM FINDIK YAĞININ DİZEL MOTORLARDA KULLANILABİLİRLİĞİ

Günümüzde yaygın olarak kullanılan petrol kökenli yakıt rezervlerinin büyük ölçüde tükenmiş olması alter-natif yakıt arayışını önemli kılmaktadır. Bu çalışmada ham fındık yağı ve motorin karışımlarının dizel motor-larda kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla karışım yakıtları tek silindirli, dört zamanlı, direkt püskürt-meli bir dizel motorunda kullanılarak motor performansı ve egzoz emisyonları incelenmiştir. Neticede; ham fındık yağı ve motorin karışımlarının mevcut dizel motor yapısında değişiklik yapılmaksızın kullanılabileceği belirlenmiştir.

___

  • 1. Aydın, K., Keskin, A., ‘Dizel Motorlarında Mo-torin, Bitkisel Yağlar ve Alkol Karışımlarının Performans ve Emisyona Etkilerinin Araştırıl-ması, Yanma ve Hava Kirliliği Kontrolü V. Ulusal Sempozyumu, Elazığ, 2000.
  • 2. Öner, C., ‘Dizel Motorlarda Alternatif Yakıt Olarak Ayçiçek Yağının Kullanılması’,, Denizli ’de Sanayileşme ve Kentleşme Sempozyumu, Denizli, 1999.
  • 3. Yücel, H.L., Pıhtılı, K., ‘Gap Bölgesinde Pa-muk ve Pamuk Yağının Dizel Yakıtı Olarak Değerlendirilebilmesi’, GAP ve Sanayi Kongre-si, 413-417, Diyarbakır, Eylül,1999
  • 4. Yücel, H.L., ‘Dizel Yakıtına Belirli Oranlarda Karıştırılmış Pamuk Yağının Motor Perfor-mansı ve Emisyon Karakteristikleri Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması’, Fırat Ünv. Fen Bilimleri Enst. Doktora Tezi, Elazığ, 1998.
  • 5. Altın, R., ‘Bitkisel Yağların Dizel Motorlarında Yakıt Olarak Kullanılmasının Deneysel Olarak İncelenmesi’, Gazi Ünv. Fen Bilimleri Enst. Doktora Tezi, Ankara, 1988.
  • 6. Karel, A., ‘Dizel Motorlarda T-HC ve Kurum Emisyonu Davranışlarının İncelenmesi’ Anka-ra, Gazi Ünv. Fen Bilimleri Enst. Doktora Tezi, Ankara, 1996