İÇ İÇE BORULU ISI DEĞİŞTİRİCİSİNE YERLEŞTİRİLEN KONİK-HALKA YÜZEY ELEMANLARIN ISI TRANSFERİ VE BASINÇ DÜŞÜMÜ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ

Bu çalışmada, konik-halka yüzey elemanların paralel akışlı ısı değiştiricilerinin performansını nasıl etkiledik-lerini deneysel olarak incelemek için bir deney düzeneği kurulmuştur. Deney düzeneği; paralel akışlı hava-su ısı değiştiricisi, hava fanı, elektrikli hava ısıtıcısı, varyak, sıcaklık ölçüm cihazı, U manometresi, iki farklı adıma sahip konik elemanlar, su tankı ve diğer yardımcı elemanlar ile ölçüm aygıtlarından meydana gelmiş-tir. Deneyler, 19 ve 28 mm adımlarındaki konik elemanlar ısı değiştiricisi içerisine yerleştirilerek  3500 ile 8500 arasında değişen Reynolds sayılarında yapılmıştır. Farklı adımlardaki konik elemanlar ile yapılan de-neylerde, Reynolds sayısının artmasıyla ısı transferinin iyileştiği gözlenmiştir. Bununla beraber, Reynolds sayısının artmasıyla basınç kayıpları da arttığından, kullanılan iyileştirme tekniğinin  termodinamik olarak avantajlı olup olmadığını belirlemek için, entropi üretimi hesaplanmıştır.

___

  • 1. Tanyıldızı V., Ayhan T. ve. Karabay H, “Silin-dirik boru içerisine yerleştirilen rendemsi türbü-latörlerin ısı transferine etkisi, Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, sayı 4, s 7, 1990,
  • 2. Eiamsa S. and Promvonge P., Enhancement of heat transfer in a tube with regularly-spaced helical tape swirl generators”, International Journal of Thermal Sciences, Solar Energy, Vol. 78, pp. 483-494, 2005.
  • 3. Yıldız C., Biçer Y. and Pehlivan D., Effect of twisted strips on heat transfer and pressure drop in heat exchanger, Energy Conversion and Manegement, Vol. 39, pp. 331-336, 1998.
  • 4. Küçük H., Bali T., ve Ayhan T., Boru Girişine Yerleştirilen Konik Yüzey Halkalı Türbülatör-lerin Isı Transferi ve Sürtünme Faktörüne Etki-lerin Deneysel İncelenmesi, ULIBTK. Sakarya. 741-745, 2000,
  • 5. Ayhan T. ve Karabay H, Silindirik Boru İçine Yerleştirilen Daralan-Genişleyen Konik Yüzey-lerin Isı Transferine Etkisi, Isı Bilimi ve Tek-niği Dergisi, Sayı 4, s 39, 1988,
  • 6. Ayhan T., Karabay H., Tanyıldızı V., Silindirik Borular İçerisine Yerleştirilen Konik-Halka Yü-zey Elemanlarının Isı Transferine Etkisi, Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, Sayı 2, s 23, 1991.
  • 7. Çomaklı Ö., Yılmaz M. ve Behçet R., Konik-Halka Yüzey Elemanlarının Isı Eşanjöründe, Isı Transferine Etkisinin Deneysel olarak İncelen-mesi, IX. Ulusal Isı Bilimi ve Tekniği Kong-resi, cilt 2, Sayfa 20-22, 1993.
  • 8. Behçet R., Isı eşanjörüne yerleştirilen konik-halka yüzey elemanları ve helisel yayların ısı transferine etkisi, Y. Lisans Tezi, Atatürk Üni-versitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 62s, 1993.
  • 9. Incropera P.F., and Smith R.C., Fundementals of Heat and Mass Transfer” John Wiley and Sons, New york, 1995.
  • 10. Yüncü H., Konveksiyonla Isı Geçişinde Entropi üretimi, Termodinamiğin İkinci Kanunu Çalış-ma Toplantısı, Erciyes Üniversitesi, 1990.
  • 11. Yıldız C., Ayhan T. ve Ünal A., Dönel Tip Isı Değiştirgeçlerinde Tersinmezlik, Termodinami-ğin İkinci Kanunu Çalışma Toplantısı, Erciyes Üniversitesi, 1990,
  • 12. Ko T.H., and Ting K., Entropy Generation and Thermodynamic Optimization of Fully Deve-loped Laminar Convection in a Helical Coil, International Communications in Heat and Mass Transfer, Vol. 32, pp. 214-225, 2005.