Tipografide Deneysel Tasarım Süreci

Deneysel tipografi çalışmaları öğrencileri özgürleştirici, yaratıcılıklarını tetikleyen, süreç odaklı projelerdir. Bu projelerden nasıl daha iyi faydalanılabileceğini anlamak ve tasarım eğitimde nasıl konumlandırılması gerektiğine dair öngörü edinmek adına deneysel tasarım süreçlerini çözümlemek önemlidir. Bu doğrultuda Grafik Tasarım Bölümü son sınıf öğrencileri ile bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Açık uçlu görüşme formu ve öğrenci günlükleri veri setini oluşturmuştur. Ayrıca iç örnekleme ile seçilmiş altı öğrenci çalışması rubrik form ile analiz edilmiştir. Görüşme formundan elde edilen verilerin analizinde ise tematik yöntemden faydalanılmıştır. Bulguların sunumu öğrenci yanıtlarından doğrudan alıntılarla desteklenmiştir.

___

  • Buçukoğlu, S.M., (2020 ). Üniversitelerde grafik tasarım eğitimi ve öğrenme-öğretme süreci içinde "deneysel tipografi" dersi. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, 573-586.
  • Çitci, E., (2018). Tipografi dersi için yeni bir uygulama önerisi; yıpranmış yazılardan yeni font tasarımı. 3. Sanat ve Tasarım Eğitimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı (ss:65-72). Ankara.
  • Geray, H., (2014). Toplumsal araştırmalarda nicel ve nitel yöntemlere giriş. Kocaeli: Umuttepe Yayınları.
  • Mau, B., (1998). An imcomplete manifesto for growth. Bruce Mau Studio Web Sitesi. https://brucemaustudio.com/projects/an-incomplete-manifesto-for-growth/. Erişim Tarihi: 11.8.2020.
  • Okur, Ç., (2003). Deneysel tipografinin görsel iletişime etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Özkurt, E., (2011). Grafik tasarımda deneysel tipografi ve uygulama alanları (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul: Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H., (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.