Bankalar ve aracı kuruluşlar dışındaki işletmelerde repo ve ters repo işlemlerinin muhasebeleştirilmesi

Repo ve ters repo işlemleri ülkemizde, bankalar ile bankalar, bankalar ile aracı kurumlar, bankalar ile T.C. Merkez Bankası veya bankalar ve aracı kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişiler arasında gerçekleştirilmektedir. Gerçek ve tüzel kişilerin ellerindeki kısa süreli atıl fonlarını değerlendirdikleri ve de fon talep edenlerin kısa süreli kaynak ihtiyaçlarını giderdikleri önemli bir araç olan repo ve ters repo işlemlerinin muhasebeleştirme sürecini bu makalede işlemeye çalışacağız.

Accounting treatment of repurchase order and reverse repurchase order transactions by business enterprises excluding banking and intermediary institutions

In Turkey, repurchase order and reverse repurchase order transactions are being exercised between banks and banks, banks and intermediary institutions, banks and Central Bank of Turkey, and finally banks or intermediary institutions and real and other legal persons. This study attempts to probe into the accounting treatment process of repurchase order and reverse repurchase order instruments, which are important for meeting the short-term liquidity needs of those demanding funds and for making valuable use of the idle resources which are held by the real and legal persons.

___

  • DOYRANGÖL, Nuran Cömert; (1996), Repo ve Ters Repo İşlemleri, Muhasebesi Esaslar ve Uygulama, Aracı Kurumlar, Bankalar ve Diğer İşletmeler İçin. Denge Matbaacılık, İstanbul.
  • MILLER, Roger LeRoy and David D.VANHOOSE; (1993), Modern Money ve Banking, 3th. Edition, McGraw-Hill International.
  • ÖZTÜRK, Bünyamin ve Güray ÖĞREDİK; (2007), Dönemsonu Envanter ve Değerleme İşlemleri, Ankara SMMMO Yayın No: 55, Ankara.
  • TEVFİK, Arman T. ve Gürman TEVFİK; (1997), Bankalarda Finansal Yönetime Giriş, Türkiye Banklar Birliği Yayın No: 203, İstanbul.
  • VERGİ USUL KANUNU Genel Tebliği. (Sıra No: 369) (03.04.2007).
  • YETİM, Sedat; (1997), Repo, Ters Repo ve Menkul Kıymet Ödünç İşlemleri, Cilt I, Sermaye Piyasası Kurulu Yayın No: 73, Tisamat Basım Sanayi, Ankara.
  • YÜKÇÜ, Süleyman; (2006), Finansal Muhasebe, Birleşik Matbaacılık, İzmir.
  • (http://www.investorwords.com/4949/term_repo.html).
  • ( h t t p : / / w w w. i n v e s t o r w o r d s . c o m / 3 4 5 2 / o p e n _ r e p o . html/20.03.2009).