HELVÉTIUS ODAKLI FRANSIZ AYDINLANMACI MATERYALİST DÜŞÜNÜRLERİN EĞİTİME YÖNELİK BAKIŞLARI

Bu çalışma, Fransız aydınlanmacı materyalist filozofların eğitim anlayışına ilişkin bilgiler sunmayı hedeflemektedir. Söz konusu filozofların felsefî düşüncelerine bakıldığında varlık, bilgi ve etik konularında realist, deneyci ve yararcı tutumların düşünceler üzerindeki seyri görülmektedir. Bu yaklaşımlarından hareketle, eğitimin önemini, amacını ve yöntemlerini, dilin fonksiyonlarını açıklamaya çalışmışlardır. Fransız aydınlanmacı materyalist düşünürlerine göre eğitim; öğretmen veya yetişkin nesillerin yetişmekte olan nesillere ve öğrencilere aktardığı tüm faydalı bilgilerdir. Bu bağlamdaki eğitim algısını çalışmamız için önemli görülen Helvetius’un fikirleri oluşturmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Zihin, Metot, Deneyim, Gözlem, Fayda

General Views of Helvétius Focused French Enlightenment Materialist Thinkers towards Education

This study aims to provide information about the educational understanding of French enlightened materialist philosophers. When we look at the philosophical thoughts of the philosophers in question, it is seen that they exhibit realist, empiricist and pragmatic attitudes, especially in terms of existence, knowledge and ethics. Based on these approaches, they tried to explain the importance, purpose and methods of education and the functions of language with the same logic. According to the French enlightened materialist thinkers, education; It is all the useful information that the adult generations pass on to the growing generations. In this context, the main subject of the study is Helvetius' ideas on education.

___

  • Bourdin, J.-C. (1996). Les matérialistes au XVIIIe siècle. Paris: Payot.
  • Bréhier, É. (1928). HISTOIRE DE LA PHILOSOPHIE, TOME I: L ANTIQUITÉ ET LE MOYEN AGE: 1. Période hellénique ; 2. Période hellénistique et romaine ; 3. Moyen âge et Renaissance. Paris,: Librairie Félix Alcan. Cevizci, A. (2017). Aydınlanma Felsefesi (1. bs). Say Yayınları.
  • Cevizci A, Kasım K. (2014). Batı Düşüncesi- Felsefi Temeller, (3. Bs). İsam / İslam Araştırmaları Merkezi.
  • Çüçen, K, (2006). Batı aydınlanmasının düşünsel kökenleri ve eleştirisi. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 25-34. Diderot D. (1747). De la suffisance de la religion naturelle, Paris: Garnier.
  • ———, (1746). Pensées philosophiques, Aux depens de la Compagnie.
  • ———, (t.y). Réfutation suivie de l’ouvrage d’Helvétius intitulé l’Homme, Paris: Garnier.
  • DIDEROT Denis, J. ASSÉZAT ET M. TOURNEUX, GARNIER, II (P. 64-70)., Principes philosophiques sur la matière et le mouvement. Helvétius, C. (1758). De l’esprit, Chez Arkstée & Merkus.
  • Helvétius, C, (1773). De L’Homme, De Ses Facultés Intellectuelles Et De Son Éducation: 1, Société Typographique.
  • Holbach, P. (1770). Système de la nature ou des loix du monde physique et du monde moral. Paris: à partir d’un facsimilé de la Bibliothèque nationale de France. Reproduction : Num. BNF de l’éd. de, Paris : INALF, 1961- (Frantext; N892-N895. Reprod. de l’éd. de, Londres : [s.n.], 1771. in-8).
  • Holbach, P. (1795). La morale universelle ou les devoirs de l’homme fondés sur sa nature, impr. Baillio et Colas. La Mettrie, J. O. (1747). L’école de la volupté, aux dépens des Nymphes.
  • ———, (1750). Ouvrage de Pénélope ou Machiavel en médecine, Chez les Her. De Cramer et Ph. Philibert.
  • ———, (1865). L’homme machine, Frédéric Henry.
  • Lange, F. A. (1877) Histoire du matérialisme et critique de son importance à notre époque, C. Reinwald.
  • Quintili, P. (1998). Diderot ou l’inquiétude de la raison, Collection « Philo-philosophes » dirigée par J.-P. Zarader, Ellipses, 1998, 64 p.”, sy. 25 Simonetta, L. (2015) La connaissance par sentiment au XVIIIème siècle, (These de doctorat), Lyon, École normale supérieure.