Nurettin Topçu’nun Demokrasi Kavramına Yönelik Eleştirisi

Yirminci yüzyıl Türk düşüncesinin Anadolucu milliyetçiliğinin önemli bir figürü olan Nurettin Topçu’nun ahlak, din ve irade ve eğitim konusundaki görüşleri oldukça sık irdelenmiş ve bu alanda düşüncesinin özgünlüğünü ortaya koyan pek çok çalışma olmasına rağmen onun parlamenter demokrasi fikrine yönelik görüşlerini ele alan çalışma sayısı pek fazla değildir. Topçu’nun benimsediği Anadoluculuk fikri 20. Yüzyılın başında ortaya çıkmış bir düşünsel akımdır ve farklı Anadoluculuk ekollerinin varlığından söz edilebilir. Topçu’nun ruhçu milliyetçi sosyalist bir Anadoluculuk fikrini savunması, onu diğer milliyetçi yaklaşımlardan farklı kılmaktadır. Özellikle Topçu’daki kapitalizm eleştirisi onun parlamenter demokrasi fikrine de eleştirel yaklaşmasına neden olmuştur. Nurettin Topçu geliştirdiği devlet anlayışı çerçevesinde demokrasiyi milliyetçiliğe aykırı bir sistem olarak görür ve bu yönden eleştirir. Bu eleştirinin sonucu olarak da parlamenter demokrasiye dayalı çoğulcu bir siyasal yapı yerine; korporatif otoriter bir siyasal sistemi önerir. Bu makalede düşünürün milliyetçilik anlayışı diğer milliyetçilik anlayışlarından ayrıldığı noktaları ortaya koyarak, kapitalizm eleştirisine dayalı olarak parlamenter demokrasi fikrine getirdiği eleştirileri ele alacağız ve parlamenter demokrasi yerine otoriter bir korporatizmi önerdiğini göstermeye çalışacağız. Bu çerçevede yazarın demokrasi kavramına getirdiği eleştirinin de popülist bir romantizm temelinde getirilen bir eleştiri olduğu gösterilmeye çalışılacaktır.

The Critiques of Nurettin Topçu on the Concept of Democracy

Nurettin Topçu is an important figure of the Anatolian nationalism of the 20th century. Scholars have frequently examined Turkish thought, views on morality, religion, will, and education. Although many studies have revealed the originality of his thought in this area, studies addressing his views on the concept of parliamentary democracy are few. The idea of Anatolianism, as adopted by Topçu, is an intellectual movement that emerged at the beginning of the 20th century, such that various schools of Anatolianism have been established. Topçu’s advocacy of a spiritual, nationalist, and socialist Anatolianism idea makes him different from other nationalist approaches. In particular, the criticism of capitalism in Topçu’s thought critically led to the formulation of the idea of parliamentary democracy. Nurettin Topçu has regarded democracy as an anti-nationalist system within the framework of the understanding of the state he developed within the framework of populist romanticism and criticizes it from this point of view. As a result of such a criticism, he has proposed an authoritarian corporate state system instead of a pluralist political structure based on parliamentary democracy. This study puts forward the points where Topçu’s nationalism differs from other conceptions of nationalism. Moreover, the study examines Topçu’s criticism of the idea of parliamentary democracy is based on a critique of capitalism and demonstrates that he proposes an authoritarian corporatism instead of parliamentary democracy. Using this framework, the study intends to illustrate that the author’s criticism of the concept of democracy is also a criticism resulting from populist romanticism.

___

  • Birinci, Ali. “Nurettin Topçu’nun Bergson’la İlgili Doçentlik Tezi Hakkında Bilgiler ve Vesikalar”, Kutadgubilig Felsefe-Bilim Araştırmaları Dergisi 26 (2014), 253-274.
  • Tanıl Bora, “Nurettin Topçu’da Anti-Kapitalizm ve Sosyalizm Pis Burjuva ve Kul Hakkı”, 40 Yıl Sonra Nurettin Topçu: “Nurettin Topçu Bugün Bize Ne Söyler?” Der. Musa Kazım Arıcan, Mustafa Orçan, Muhammed Enes Kala, 78-84. Ankara: Türkiye Yazarlar Birliği Yayınları, 2016.
  • Ezel Erverdi, Ezel. Nurettin Topçu: Dünden Kalanlar ve Geleceğe Umutlar. İstanbul: Dergah Yay, 2018.
  • Gündoğan, Ali Osman. “Topçu ve Hareket Felsefesi”, Hece Aylık edebiyat Dergisi 109 (2006): 15-22.
  • Hegel, G.W.F. Tarih Felsefesi. Çeviren Aziz Yardımlı. İstanbul: İdea Yay.,2006.
  • Kara. İsmail. “Ahlâk Davasına ve Muallimliğe Adanmış Bir Ömür: Nurettin Topçu”, Temaşa Erciyes Üniversitesi Felsefe Bölümü Dergisi 4 (2016): 6-23.
  • Kara, İsmail. “Bir Siyasi İhya Hareketi: Topçu’da Siyaset ve Devlet Telakkisi”, Hece Aylık Edebiyat Dergisi 109 (2006): 244-254.
  • Löwy, Michael, Sayre, Robert. İsyan ve Melankoli: Moderniteye Karşı Romantizm, Çeviren Işık Ergüden. İstanbul: Alfa Yay., 2016.
  • Mollaer, Fırat. “Nurettin Topçu İçin Bir Entelektüel Biyografi Denemesi”, Nurettin Topçu içinde Der. İsmail Kara, 22-61. Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.,2009.
  • Öğün, Süleyman Seyfi. Türkiye’de Cemaatçi Milliyetçilik ve Nurettin Topçu. İstanbul: Dergah Yay., 1992.
  • Su, Hüseyin. “Yarınki Türkiye’nin Öyküleri”, Hece Aylık Edebiyat Dergisi 109 (2006): 349-356.
  • Topçu, Nurettin. Türkiye’nin Maarif Davası. İstanbul: Dergah Yay., 2006.
  • Topçu, Nurettin. Bergson. İstanbul: Dergah Yay.,2006.
  • Nurettin Topçu, Ahlak Nizamı. İstanbul, Dergah Yay.2008
  • Topçu, Nurettin. İradenin Davası Devlet ve Demokrasi. İstanbul: Dergah Yay.,2004.
  • Topçu,Nurettin. İslam ve İnsan: Mevlana ve Tasavvuf. İstanbul: Dergah Yay., 2013.
  • Topçu, Nurettin. İsyan Ahlakı, Çeviren Mustafa Kök, Musa Doğan. İstanbul: Dergah Yay., 2006.
  • Topçu, Nurettin. Yarınki Türkiye. İstanbul: Dergah Yay., 2007.
  • Ülken, Hilmi Ziya. Türkiye’de Çağdaş Düşünce Tarihi, İstanbul: Ülken Yay., 1992.