Demographic Analysis of Suicide Victims Presenting to The Emergency Department With Drug-induced İntoxication

Amaç: Bu çalışmanın amacı 2014 - 2016 yılları arasında kliniğimize intihar girişimi ile başvuran hastaların demografik verilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: İntihar girişimi olan hastalar geriye dönük olarak incelendi. Hastaların cinsiyet, yaş, medeni hal, ikametgah adresi, intihar girişim şekli, meslek, eğitim durumu ve tedavi yöntemleri gibi demografik özellikleri incelenmiş ve tartışılmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 79 hasta dâhil edildi. Çalışma grubunun yaş ortalaması 25.2, standart sapma 9.2 idi. Hastaların 40’ı (% 53,2) birden fazla ilaç türü, 37’si (% 46,8) tek tip ilaç kullanmıştı. Acil servis takiplerinde hastaların% 81’ine (n: 64) gastrik lavaj, aktif kömür ve IV tedavi birlikte verilmişti, % 3.8’ine (n: 3) gastrik lavaj ve aktif kömür, % 2.5’ine (n: 2) sadece gastrik lavaj ve % 2.5’e (n: 2) ise yalnızca aktif kömür uygulanmıştı. IV terapi ve aktif kömür birlikte alanların oranı % 5.1 (n: 4) ve sadece IV terapi alanların oranı %5.1’di (n: 4). Sonuç: İlk intihar girişimlerinin psikolojik ve fizyolojik açıdan çok önemli olduğu açıktır. Yeterli çalışma olmamasına rağmen, ilk müdahalelerinin yapıldığı acil servisler, hayatta kalma oranları üzerinde ciddi etkileri olabilecek yerlerdir.

Demographic Analysis of Suicide Victims Presenting to The Emergency Department With Drug-induced İntoxication

ABSTRACT: Suicidal attempt is an important public health problem that can occur in the whole society and can sometimes result in death. In this study, A total of 79 patients with suicidal attempt were analyzed retrospectively. The demographic characteristics of the patients such as gender, age, marital status, residence address and the way of suicide attempt, occupations, educational status and treatment modalities in emergency department were examined and discussed.

___

  • 1. Harmancı P. Dünya'daki ve Türkiye'deki İntihar Vakalarının Sosyodemografik Özellikler Açısından İncelenmesi. Hacettepe University Faculty of Health Sciences Journal. 2015;2.
  • 2. Berecz R, Cáceres M, Szlivka A, Dorado P, Bartók E, Peñas-LLedó E, et al. Reduced completed suicide rate in Hungary from 1990 to 2001: relation to suicide methods. Journal of affective disorders. 2005;88(2):235-8.
  • 3. Gönenç İ. İntihar, Sosyal Bir Fenomen Olarak Batman İli Örneği-(1995-2002). Dicle Ünivesitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. 2003:63-80.
  • 4. Acar A. Acil Servise Gelen İntihar Vakalarının Sosyodemografik Açıdan İncelenmesi 2009. İstanbul Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • 5. Özgüven E. Psikolojik Testler'de Güvenirlik Ve Geçerlik. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, 2007:83-108.
  • 6. Seydioğlu M. İntihar Girişiminde Bulunan Kişilerin Sosyodemografik Özelliklerinin İncelenmesi, Depresyon Ve Sosyal Destek Algısı Açısından Değerlendirilmesi. Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2002; 24-25.
  • 7. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü İntihar İstatistikleri. Ankara: Devlet İstatistik Enstitüsü Matbaası; 1998. Yayın No: 2294.