SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİM TESİSİ İÇİN BİR KARAR DESTEK SİSTEMİ

Bu çalışmada bir organik gübre çeşidi olan solucan gübresi üretiminin yaygınlaşması amacıyla, bu alanda yatırım yapmayı düşünen karar vericilere, yatırımın olurluluğu, farklı kısıtlar (bütçe, alan, teknik vb.) altında üretilecek gübre miktarı, oluşacak maliyetler ve grafik ile desteklenmiş ekonomik analizler açısından destek verecek bir karar destek sistemi geliştirilmiştir. Geliştirilen karar destek sisteminin karar vericiye sunacağı bilgilerin doğruluğunu sağlamak üzere öncelikle, Eskişehir il sınırlarında yer alan bir tesis ayrıntılı bir şekilde incelenmiş, solucan miktarının zaman içindeki değişimini tahmin edebilecek bir tahmin modeli oluşturulmuş ve bir solucan gübresi tesisinin olurluluk çalışmasında yer alması gereken tüm maliyet kalemleri belirlenmiştir. Ayrıca bütçe kısıtı altında üretilen solucan gübresi miktarını eniyileyecek ve seçilmesi gereken üretim yöntemi ve üretim kapasitesini belirleyecek bir karar modeli geliştirilmiştir. Geliştirilen karar destek sistemi yatırımcıların olurluluk ve ekonomik analizleri kolayca yapabilmelerini sağlayacağından, solucan üretiminin yaygınlaşmasına katkı sağlaması beklenmektedir. Bu da ülke ekonomisi, çevre ve insan sağlığı açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır. 

___

  • Demir H, Polat E, Sönmez İ (2010). Ülkemiz için Yeni Bir Organik Gübre: Solucan Gübresi. Tarım Aktüel, 14: 54-60.
  • Kahya E (2015). Mühendislik Ekonomisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Eskişehir.
  • Özkan G, Güleryüz M (2016). Bazı Organik Gübre Uygulamaları ile Kimyasal Gübre Uygulamasının Çilekte (Fragaria x ananassa L.) Meyvelerin Kimyasal İçerikleri Üzerine Etkileri. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 47 (2): 77-83.
  • TUİK, http://www.tuik.gov.tr/ (Erişim tarihi: 05.05.2018).
  • Liu F, Zhu P, Xue J (2012). Comparative Study on Physical and Chemical Characteristics of Sludge Vermicomposting by Eisenia Fetida. Procedia Environmental Sciences, 16:418-423.
  • Tutar U, Karaman İ (2017). Investigation of Antibacterial Properties of Mucus and Coelomic Fluid Obtained from Eisenia Fetida. Cumhuriyet Sci. J., 38: 427-434.
  • Kaplan DL, Hartenstein R, Neuhauser EF, Malecki MR (1980). Physicochemical requirements in the environment of the earthworm Eisenia foetida. Soil Biology and Biochemistry, 12: 347-352.
  • Taciroğlu B, Kara EE, Sak T (2016). Toprakta Ağır Metal Gideriminde Solucanların Kullanımı. KSÜ Doğa Bil. Derg., 19(2): 201-207.