BETONARME VE YIĞMA BİNALARDA KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULAMALARI: KÜTAHYA ÖRNEĞİ

Sanayileşmenin artmasından sonra şehirlere olan hızlı göç nedeniyle çarpık yapılaşma ve gecekondulaşma artmıştır. Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de bu yapıların artması nedeniyle can ve mal kayıpları meydana gelmiştir. Bu yapıların en hızlı ve kolay dönüştürülmesinin yollarından biri kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşüm, şehirlerdeki çarpık yapılaşma, altyapı, ulaşım vb sorunları, çözüme kavuşturmak için bir bölgenin ekonomik, fiziksel, sosyal ve çevresel koşullarına kalıcı bir çözüm üretmek için kapsamlı bir eylem planı olarak ifade edilmektedir.  Kentsel dönüşüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaşmaktadır. Kentsel dönüşüm kapsamında gerekli yasalar çıkarılmakta ve insanlar bu konuda bilgilendirilmektedir.  Bu çalışmada Kütahya ilinde Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten 2016 yılına kadar bireysel başvuru yöntemi ile kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilen 66 betonarme ve 269 yığma-karma binaya ait riskli bina inceleme formları irdelenmiştir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi ile kent merkezinde bulunan yığma-karma ve betonarme yapıların karakteristik özelikleri belirlenmiştir. Bu kapsamda öneriler sunulmuş ve kentsel dönüşüm uygulamalarında bu çalışmadan yararlanılması düşünülmüştür.
Anahtar Kelimeler:

Kütahya, Kentsel dönüşüm

___

  • Canbaz M., Albayrak U.,(2007), Assessment of Corrosion and Mechanical Properties of Rebar Used in a 50 Years-Old Reinforced Concrete Industrial Building, Engineering Optimization IV, Taylor&Francis Group, London, ISBN 978-1-138-02725-1, p. 809-814.
  • Canbaz M, Yılmaz İ, Şengel H.S, Kayalı E.M, (2015), Kentsel dönüşüm kapsamında eskişehir yığma ve karma yapı stoğu. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi, 1322-1335.
  • Canbaz M, Şengel H.S, (2015), Betonarme Binalarda Kentsel Dönüşüm Uygulamaları: Eskişehir, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2, 2.
  • Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun, (2012), 52, 28309.
  • Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik, (2007).
  • Genç, F,N. (2008), Türkiye’de Kentsel Dönüsüm: Mevzuat ve uygulamaların genel görünümü, Celal Bayar Üniversitesi, Yönetim ve Ekonomi, 15, 1.
  • Önal M., KoçakA., (2005), Yığma Yapı Hasarları Ve Onarımı Ve Güçlendirme Yöntemlerinin Ayrıntıları. Antalya Yöresinin İnşaat Mühendisliği Sorunları Kongresi, 93-108.