BİR YERALTI LİNYİT İŞLETMESİNDE 2018 YILINDA MEYDANA GELEN İŞ KAZALARININ ANALİZİ

İş güvenliği kültürünü içselleştirmiş kurum ve kuruluşların çalışma hayatında daha başarılı olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Her ne kadar teknolojide ortaya çıkan gelişmeler, işin daha kısa sürede ve modern yöntemlerle yapılmasına destek olsa da halen iş kazalarının gündemdeki yerini ciddiyetle muhafaza ettiğine şahit olmaktayız. Ayrıca, mevzuattaki gelişmelerin dahi iş kazalarının önlenmesine çok fazla katkı sağladığını söyleyemeyiz. Bu durum, özellikle madencilik sektöründe de farklı değildir. Personelin kalifiye olması, işletmelerde proaktif yaklaşıma önem verilmesi, kaza kayıtlarının istatistiki olarak tutulması ve neden-sonuç ilişkilerin irdelenmesi, işletmelerin kurumsal geleceklerine olumlu anlamda yön verecektir. Bu çalışma kapsamında Işıklar Yeraltı Linyit İşletmesi (Soma/Manisa)’nde 2018 yılında hem yeraltı hem de yerüstü tesislerinde meydana gelen iş kazalarının analizi yapılmıştır.  Kaza türleri incelenerek söz konusu kazalar, kaza sıklık, kaza ağırlık ve kaza olabilirlik oranlarının hesaplanması sonucunda ortaya çıkan bilgiler ışığında yorumlanmaya çalışılmıştır.

___

  • Arıtan, A.E. ve Ataman, M. (2017). Kaza Oranları Hesaplamalarıyla İş Kazası Analizi. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Dergisi, 17, 239-246.
  • Balcı, B., Balcı, MÖ., Taçkın, E. ve Yerden, E.A., 2013, İş Kazalarında Mali Kayıplar, İstanbul Sosyal Bilimler Dergisi, 72-74
  • Bayraktar, B., Uyguçgil, H. ve Konuk, A. (2017) Türkiye Madencilik Sektöründe İş Kazalarının İstatistiksel Analizi. Uluslararası Maden İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu, 2-3 Kasım Adana, 147-159
  • Erginel, N. ve Toptancı, Ş. (2017) İş Kazası Verilerinin Olasılık Dağılımları ile Modellenmesi, Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 5, 201-212.
  • Şensöğüt, C., Ören, Ö. ve Kasap, Y. (2019) Garp Linyitleri İşletmesinde Son Yıllarda Meydana Gelen İş Kazalarının Analizi, Soma Meslek Yüksekokulu, Celal Bayar Üniversitesi, Teknik Bilimler Dergisi (kabul edildi).