DÖKÜM KALIPLARININ DÖKÜM TEZGÂHLARINA ATANMASI PROBLEMİ İÇİN BİR GENETİK ALGORİTMA

Klasik atama problemi, her işin n ajandan sadece birisine toplam maliyeti enküçükleyecek şekilde atanması problemidir. Bu problemde her ajana sadece bir iş atanabilmektedir. Genelleştirilmiş Atama Probleminde (GAP) ise bir ajana birden çok iş atanabilmektedir ve ajanların kapasitesi vardır. Bu çalışmanın motivasyon kaynağı bir seramik fabrikasının klasik döküm bölümünde yaşanan döküm kalıplarının müşteri siparişlerini geciktirmeyecek şekilde döküm tezgâhlarına atanması problemidir. Bu problem GAP’ın bir versiyonudur. İlgili işletmede farklı kapasitelere sahip tezgâhlar vardır ve her kalıp her tezgâha atanamamaktadır. Ele alınan problemin çözümü için bir matematiksel model önerilmiştir. Büyük boyutlu problemlerin önerilen matematiksel model ile çözülememesi nedeniyle bir genetik algoritma geliştirilmiştir. Geliştirilen algoritma ile çalışmanın gerçekleştirildiği işletmenin problemi çözülmüş ve elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.

___

  • Bozdoğan, A. Ö., Yılmaz, A. E. & Efe, M. (2010). Performance analysis of swarm optimization approaches for the generalized assignment problem in multi-target tracking applications. Turkish Journal of Electrical Engineering and Computer Sciences, 18(6), 1059-1076. doi: 10.3906/elk-0901-6
  • Dikmen, H., Dikmen, H., Elbir, A., Ekşi, Z. ve Çelik, F. (2014). Gezgin satıcı probleminin karınca kolonisi ve genetik algoritmalarla eniyilemesi ve karşılaştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 18(1), 8-13.
  • Dörterler, M., Bay, Ö. F. & Akcayol, M. A. (2017). A modified genetic algorithm for a special case of the generalized assignment problem. Turkish Journal of Electrical Engineering and Computer Sciences, 25, 794-805. doi: 10.3906/elk-1504-250
  • İlkuçar, M. ve Güngör, İ. (2018). Hekim atama probleminin genetik algoritma ile optimizasyonu. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(24), 236-261.
  • Moussavi, S. E., Mahdjoub, M., Grunder, O. (2018), A hybrid heuristic algorithm for the sequencing generalized assignment problem in an assembly line, IFAC-PapersOnLine, 51(2), 695-700. doi: 10.1016/j.ifacol.2018.03.118
  • Saraç, T. ve Özçelik, F. (2017). Farklı yeteneklere ve önceliklere sahip ajanların ve aynı ajana atanması gereken işlerin olduğu çok kaynaklı genelleştirilmiş atama problemi için bir hedef programlama modeli. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 5(1), 75-90.
  • Saraçoğlu, İ. & Yücel, G. (2019). Generalized assignment problem to minimize emergency evacuation routing in Istanbul Grand Bazaar. International Journal of Engineering Technologies-IJET, 5(3), 105-116.
  • Tapkan, P., Özbakır, L. ve Baykasoğlu, A. (2010). Arı algoritması ve genelleştirilmiş atama problemi: Farklı komşuluk yapılarının karşılaştırılması, Endüstri Mühendisliği Dergisi, 21(2), 2-13.
  • Taşkın, Ç., Emel, G. G. (2009). Sayısal yöntemlerde genetik algoritmalar. Bursa: Alfa Aktüel Yayınları.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

DALGACIK UYUMU ANALİZİ İLE OPTİMUM VİSKOZ DAMPER KAPASİTESİ HESABI

Elif Çağda KANDEMİR

KATAFOREZ KAPLAMALI ÇELİK YÜZEYLERE UYGULANAN DUBLEKS KAPLAMANIN KOROZYON DAYANIM PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Muhammed KILINÇ, Levent AKYALÇIN

COVID-19 VAKA SAYILARININ ÜLKELER BAZINDA KÜRESEL SAĞLIK ENDEKSLERİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Merve DOĞRUEL, Seniye Ümit FIRAT

DÖKÜM KALIPLARININ DÖKÜM TEZGÂHLARINA ATANMASI PROBLEMİ İÇİN BİR GENETİK ALGORİTMA

Esin İZCİ, Nazife KARABULUT, Tuğba SARAÇ

ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ METODU İLE UYGUN KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN SEÇİMİ

Nilüfer KURŞUNOĞLU, Seyhan ÖNDER, Mustafa ÖNDER

EŞ MERKEZLİ İÇ İÇE BORULU ISI DEĞİŞTİRİCİSİNDE ISI TRANSFERİ İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİNİN SAYISAL ANALİZİ

Ozge ALTUN, Edanur KARACA

JİPS ARTIĞINDAN TAGUCHİ YAKLAŞIMI KULLANILARAK ÇÖKTÜRÜLMÜŞ KALSİYUM KARBONAT (ÇKK) ÜRETİMİ

Soner TOP, Mahmut ALTINER, Burçin KAYMAKOĞLU

DEPREM İVME HAREKETİ ÖLÇEKLENDİRME YÖNTEMLERİNİN SSI DİNAMİK ANALİZİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Yusuf GUZEL, Fidan GUZEL

GENLEŞTİRİLMİŞ POLİSTİREN GRANÜLLERİ İÇEREN HAFİF BETONLARIN ÖZELİKLERİ

Mehmet CANBAZ, Mustafa EZİCİ

İKİ FARKLI TOPLAYICI İLE YAPILAN MANYEZİT FLOTASYON SÜREÇLERİNİN MODELLENMESİ: BİYOTOPLAYICI VE OLEAT

Derya ÖZ AKSOY, Serhat ÖZDEMİR, Sabiha KOCA, Hakan ÇAKMAK, Pınar AYTAR ÇELİK, Doç. Dr. Ahmet ÇABUK, Hüseyin KOCA