TÜRKİYE’DE BALKANLARA ARTAN AKADEMİK İLGİNİN BİR SONUCU OLARAK BOŞNAK DİLİ VE EDEBİYATI PROGRAMI

Türkiye’nin Balkanlara açılan kapısı konumunda olan Edirne’de, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde lisans düzeyinde faaliyet gösteren Boşnak Dili ve Edebiyatı programı hem Türkiye’nin Balkanlardaki stratejik hedefleri, hem de 400 yıldan fazla bir süre aynı devletin ve milletin bir parçası olduğumuz Boşnaklarla olan tarihî, dinî ve kültürel bağların yeniden tesis edilmesi adına mühim bir görev üstlenmektedir. 2007 yılında öğrenci kabulüne başlayan Boşnak Dili ve Edebiyatı programı, 11 yıldır eğitim-öğretime devam etmektedir. Program, Türkiye’nin Balkanlara yönelik gerçekleştirmiş olduğu ekonomik, politik ve askeri açılımların yanında kültürel açılımların önemli bir ayağını temsil etmektedir. Çalışmamızda böyle önemli bir misyonun ifası maksadıyla açılmış olan Boşnak Dili ve Edebiyatı programını müfredat ve stratejik hedefler bağlamında inceleyip Bosna Hersek’te ve dünyanın farklı bölgelerindeki Slavistik bölümlerinin müfredat programlarında yer alan Slav dilleri ve edebiyatları ile alakalı dersleri ve ders içeriklerini kıstas almak suretiyle programın işleyişi ve müfredatı ile alakalı bazı tespitlerde bulunacağız.

BOSNIAN LANGUAGE AND LITERATURE PROGRAM AS A RESULT OF GROWING ACADEMIC INTEREST TO THE BALKANS

In Turkey's Edirne, as a door to the Balkans, Bosnian Language and Literature program offering the undergraduate education  within the Trakya University Faculty of Literature assumes a significant mission in terms of not only Turkey's strategic goals in the Balkans but also restoration of historical, religious and cultural ties with the Bosniaks that we have been part of the same state and nation for more than 400 years.The Bosnian Language and Literature program, that commenced accepting students in 2007, has been continuing education and teaching for 11 years. The program, besides Turkey's economic, politic and military initiatives towards the Balkans, it also represents an important branch of cultural expansion. In our study, after the examining the Bosnian Language and Literature program, that was initiated with the aim of such an important mission, in the context of the curriculum and strategic objectives, we will make some determinations related to the functioning of the program and the curriculum based on relevant lessons and course content with Slavic languages and literatures in the curriculum of the Slavic departmants of Bosnia and Herzegovina and the different parts of the world.

___

  • Alexander, R. - Elias-Bursac, E., Bosnian, Croatian, Serbian, A Textbook: With Exercises And Basic Grammar, Madison: University of Wisconsin Press, 2005.
  • Alexander, R., Bosnian, Croatian, Serbian, A Grammar: With Sociolinguistic Commentary, Madison: University of Wisconsin Press, 2006.
  • Jahić, Dževad- Halilović, Senahid- Palić, Ismail, Gramatika Bosanskoga Jezika, Dom Štampa, Zenica, 2000.
  • Imamović, Mustafa, Historija Bošnjaka, Bošnjačka Zajednica Kulture Preporod, Sarajevo, 1997.
  • Lord, Albert B., Serbo-Croatian Folk Songs, Columbia University Press, New York, 1951.
  • Malcolm, Noel, Bosna, (Çev. Aşkım Karadağlı), OM Yay., İstanbul, 1999.
  • Nametak, Fehim, Pregled Književnog Stvaranja Bosansko-Hercegovačkih Muslimana na Turskom jeziku, El Kalem, Sarajevo, 1989.
  • https://www.ucl.ac.uk/ssees/serbiancroatian-and-east-european-studies-ba-structure (E.T: 4.4.2018)
  • https://www.ucl.ac.uk/ssees/seey1001-serbiancroatian-language-level-1 (E.T: 4.4.2018)
  • https://www.ucl.ac.uk/ssees/seey2001-serbiancroatian-level-2a-comprehension (E.T: 4.4.2018)
  • https://balkandilleri.trakya.edu.tr/pages/bosnak-dili-ve-edebiyati-anabilim-dali#.WsxGiS5ubIU (E.T: 4.4.2018)