KÜLTÜRÜMÜZDE ÇERÇİ ESNAFLIĞININ SON ÖRNEKLERİNDEN “TESPİH ÇERÇİLİĞİ”

Bu makalede, kültürümüzde önemli bir yer tutan “tespih”in satıcı ve alıcıyı buluşturduğu “tespih pazarları” konu edilmiştir. Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel “çerçi” esnaflığının “tespih çerçiliği” boyutu irdelenerek halen canlılığını sürdüren Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin, Malatya, Muş, Diyarbakır ve Konya illeri “tespih  pazarları” örneğinde yapılan gözlem ve mülakatlar sonucu bazı değerlendirmelerde bulunulmuştur. Sonuç olarak bu makalede, halk kültürüne ait gittikçe sayısı azalan  “tespih çerçiliği” ve “tespih pazarları”nın günümüze ait bir tespiti ve yorumlanması hedeflenmiştir

ONE OF THE LAST SAMPLES OF PEDDLERY TRADESMANSHIP IN OUR CULTURE : ROSARY PEDDLERY

In this article, we pointed out the importance of rosary bazaars which hold an  remarkable place in our culture, and meet the sellers and buyers of rosary. We investigated the dimension of beads counting of traditional rosary tradesmanship  that is gradually disappearing, making some evaluations as a result of interwievs  and observations in Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin, Malatya, Muş, Diyarbakır and Konya in which rosary still remains alive. As a result, we aimed at updated  determination and evaluation of “rosary bazaars” and “beads counting” belonging to folk culture, which has been disappearing over time.

___

  • Araştırma ve İnceleme Eserler Abdulhey el-Kettâni, et-Teratibü‟l-İdariyye (Çev. A. Özel), İz Yay. İstanbul, c. lll, 98,100. Ateş, Erdoğan, İslam Ansiklopedisi, c.40. Bakiler, Yavuz Bülent, Arif Nihad Asya İhtişamı, Ankara, 2002.
  • Bozkurt, Nebi, İslam Ansiklopedisi cilt: 40. Çalık, Mustafa, Ellerin Mistik Sakızı, Skylife, 2001.
  • Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur‟an Dili, c.7, İstanbul, 1993.
  • Erkiletlioğlu, Halit, Sanatta ve Maneviyatta Tespih, Kayseri, 1998.
  • Gürsoy, Deniz, Tespih, Parmak Uçlarındaki Huzur, İstanbul, 2006.
  • Sarıcı, Necip, Dua Taneleri Tespih, İstanbul, 2008.
  • Türkçe sözlük, TDK, Ankara, 2005.
  • Elektronik Kaynaklar www.akintarih.com/turktarihi/turkbilim/pirler.htm http://birhabersin.blogspot.com.tr/2013/05/tespih-hayatn-her-kosesinde.html http://bizimzaman.blogspot.com.tr/(Söz-Müzik:Tayfun Soydemir, Ankara türküsü, kırık hava.) http://www.diyanetislam.com/tesbih-2.html www.islamansiklopedisi.info/Tesbih md. Erdoğan Ateş. www.islamansiklopedisi.info/Tesbih md. Metin Yurdagür. www.islamansiklopedisi.info/Tesbih md. Nebi Bozkurt. www.sifalitaslar.com (23.03.2014)