Mersin İlinin Farklı İlçelerinde Kurulabilecek Rüzgar Enerjisi Santrallerinin RETScreen Programı ile Fizibilite Analizleri ve Karşılaştırılmaları

Son yıllarda hızla artan enerji ihtiyacını karşılamak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim artmıştır ve özellikle dünya genelinde yüksek potansiyele sahip olan rüzgar enerjisi tercih edilmektedir. Bu çalışmada Mersin’in Mut ve Gülnar ilçeleri için RETScreen programı kullanılarak farklı güçlerde (0,8, 4 ve 8 MW) kurulacak olan rüzgar enerji santrali (RES) yatırımlarının fizibilite analizi yapılmış ve birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Bu amaçla 0,8, 4 ve 8 MW kapasiteli rüzgar enerji santrali projeleri değerlendirilerek Mut ve Gülnar ilçeleri için geri ödeme süreleri tespit edilmiştir. Mut’un yıllık ortalama rüzgar hızı değerinin Gülnar’dan daha yüksek olması ve projelerin kendilerini geri ödeme süreleri dikkate alındığında yapılacak yatırım yerinin Mut olarak seçilmesi daha uygun görülmüştür. Mut için tasarlanan; 1 adet türbin kullanılacak olan rüzgar enerji santralinin 5 yılda, 5 adet türbin kullanılacak olanın 3,5 yılda, 10 adet türbin kullanılacak olanın 3 yılda kendini amorti edebileceği belirlenmiştir.  Ekonomik açıdan rüzgar enerji santrali yatırımlarının banka faizi geliri dikkate alındığında yatırımcılar için tercih edilebilir bir proje olduğu saptanmıştır.         

Feasibility Analyses and Comparisons of Wind Power Plants Located in Different Regions of Mersin by Using RETScreen Program

In recent years, the trend towards renewable energy sources has increased to meet the rapidly growing energy demand and especially wind energy, which has a high potential around the world, is preferred. In this study, feasibility analyses of the wind power plant(RES) investments have been performed for different wind power plant having different capacities (0.8, 4 ve 8 MW) in Mut-Gülnar, Mersin by using the RETScreen program and they have been compared with each other. The wind power plants having different capacities of 0.8, 4 ve 8 MW in both Mut and Gülnar have been analyzed and repayment period have been determined. Mut should be selected as investment location due to the fact that the average wind speed of Mut is higher than that of Gülnar and repayment period is shorther than that of Gülnar. Moreover, it is determined that  the wind power plant having 1 turbine in Mut has a repayment period as 5 years, the wind power plant having 3 turbines has a repayment period as 3.5 years while the power plant having 5 turbines repays the investment for it in three years. In terms of economy, the projects of wind power plant are profitable investment when the bank interest income is considered.

___

  • Akbulut, U., Doğan, B.T., Kıncay, O. 2008. Ülkemizde Rüzgar Enerjisi Başvuruları Gerekçe, Usul ve Bazı Gerçekleri. IV. Ege Enerji Sempozyumu, 43-52, Ege Üniversitesi, İzmir.
  • Boztepe, A.A. 2010. Risk Yönetimi Temelli Rüzgar Enerjisi Ekonomisi. Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Doğan, B.T., Çolakoğlu, A., Kıncay, O. 2012. RETScreen Analiz Programı ile Hatay’da Rüzgar Enerji Santrali Fizibilite Analizi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Makine Mühendisleri Odası, 131, 22-27.
  • Gökçınar, R.E., Uyumaz, A. 2008. Rüzgar Enerjisi Maliyetleri ve Teşvikleri. VII. Ulusal Temiz Enerji Sempozyumu, UTES’2008, 17-19.
  • Kaya, K., Koç, E., Okumuş, Ö.Z. 2016. Samsun 19 mayis ilçesi yörükler mahallesine kurulabilecek rüzgar türbin santrali için fizibilite analizi. 1st Internatonal Mediterranean Science and Engineering Congress (IMSEC), Adana, 672, 2322-2330.
  • Koşar, O., Genç, M.S., Özkan, G., Karasu, İ. 2015. Kayseri Pınarbaşı Rüzgar potansiyeline uygun Küçük Ölçekli Rüzgar Türbini aerodinamik tasarımı. İzmir Rüzgar Sempozyumu, İzmir.
  • Özdamar, A. 2000. Dünya ve Türkiye’de rüzgar enerjisinden yararlanılması üzerine bir araştırma. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 6(2), 133-145.
  • Taşkın, B. 2013. Niğde İlinde Kurulabilecek Rüzgar Enerji Santralinin Fiziksel ve Ekonomik Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Niğde.
  • URL-1, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı. Son erişim tarihi: 20/04/2018 https://www.hazine.gov.tr/
  • URL-2, Rüzgar enerjisi potansiyel atlası. Son erişim tarihi: 20/04/2018 http://www.yegm.gov.tr/
  • URL-3, Natural Resources Canada. Son erişim tarihi: 20/04/2018 http://www.retscreen.net
  • Yiğit, F., Kabul, A. 2014. Isparta Yöresinde Bir Evin Elektirik İhtiyacının Rüzgar Enerjisi İle Karşılanmasının Ekonomik Analizi. Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi, 11(2), 1-9.
Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-9085
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü