Attitudes and Behaviors of Turkish Consumers Regarding the Olive Oil Consumption

Attitudes and Behaviors of Turkish Consumers Regarding the Olive Oil Consumption

Bu çalışmanın amacı, Türk tüketicilerinin Akdeniz diyetinin önemli bir parçası olan zeytinyağı tüketimine ilişkin tutum ve davranışlarını ortaya koymak, zeytinyağının duyusal özelliklerinin tüketiciler üzerindeki etkisini ölçmek ve bu konudaki farkındalıklarını ve tutumlarını belirlemektir. Literatür araştırması doğrultusunda, tüketicilerin zeytinyağı tercihinde en çok önem verdiği özellikler ve zeytinyağı satın alma/tüketim sıklığı Türkiye'de sıklıkla mutfaklarda kullanılan zeytinyağının önemi ve mevcut durumu göz önünde bulundurularak, tüketicilerin zeytinyağı tercihinde etkili olan parametreleri değerlendirmek için incelenmiştir. Zeytinyağı tüketim ve satın alma sıklığı, ambalaj tercihi, duyusal özelliklerin önemi gibi anket soruları hazırlanmış ve anket çalışması tasarlanmıştır. Bu anket çalışmasında tüketicilerin demografik ve sosyo-ekonomik yapıları da dikkate alınmış ve elde edilen verilerin demografik özelliklerine (cinsiyet, yaş, eğitim, gelir düzeyi) göre farklılık gösterip göstermediği istatistiksel olarak tespit edilmiştir. Belirlenen tasarım doğrultusunda "VETİ" programı ile hazırlanan anket Türkiye'de yaşayan 272 kişiye uygulanmıştır. Anketin istatistiksel analizi SPSS paket programı ile gerçekleştirilmiş, verilerin analizinde frekans dağılımı ve Ki kare Öz Bu çalışmanın amacı, Türk tüketicilerinin Akdeniz diyetinin önemli bir parçası olan zeytinyağı tüketimine ilişkin tutum ve davranışlarını ortaya koymak, zeytinyağının duyusal özelliklerinin tüketiciler üzerindeki etkisini ölçmek ve bu konudaki farkındalıklarını ve tutumlarını belirlemektir. Literatür araştırması doğrultusunda, tüketicilerin zeytinyağı tercihinde en çok önem verdiği özellikler ve zeytinyağı satın alma/tüketim sıklığı Türkiye'de sıklıkla mutfaklarda kullanılan zeytinyağının önemi ve mevcut durumu göz önünde bulundurularak, tüketicilerin zeytinyağı tercihinde etkili olan parametreleri değerlendirmek için incelenmiştir. Zeytinyağı tüketim ve satın alma sıklığı, ambalaj tercihi, duyusal özelliklerin önemi gibi anket soruları hazırlanmış ve anket çalışması tasarlanmıştır. Bu anket çalışmasında tüketicilerin demografik ve sosyo-ekonomik yapıları da dikkate alınmış ve elde edilen verilerin demografik özelliklerine (cinsiyet, yaş, eğitim, gelir düzeyi) göre farklılık gösterip göstermediği istatistiksel olarak tespit edilmiştir. Belirlenen tasarım doğrultusunda "VETİ" programı ile hazırlanan anket Türkiye'de yaşayan 272 kişiye uygulanmıştır. Anketin istatistiksel analizi SPSS paket programı ile gerçekleştirilmiş, verilerin analizinde frekans dağılımı ve Ki kare testleri kullanılmıştır. Bu anket çalışması sonucunda, Türk tüketicilerin kendilerine yöneltilen sorulara verdikleri yanıtlara göre, incelenen demografik değişkenlere, "cinsiyet", "yaş" ve "eğitim durumu" ve "gelir düzeyi"ne göre istatistiksel farklılıklar bulunmaktadır.

___

  • Referans 1 Gündüz, O., & Esengün, K. (2010). Ailelerin bitkisel yağ tüketimleri üzerine bir araştırma. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2010(2), 67-72.
  • Referans 2 Uluata, S., Altuntaş, U., & Özçelik, B. (2021). Characterization of Turkish extra virgin olive oils and classification based on their growth regions coupled with multivariate analysis. Food Analytical Methods, 14(8), 1682-1694.
  • Referans 3 ''FAO, Statistical databases.'' 2018.
  • Referans 4 Recchia, A., Monteleone, E., & Tuorila, H. (2012). Responses to extra virgin olive oils in consumers with varying commitment to oils. Food Quality and Preference, 24(1), 153-161.
  • Referans 5 Caporale, G., Policastro, S., Carlucci, A., & Monteleone, E. (2006). Consumer expectations for sensory properties in virgin olive oils. Food quality and preference, 17(1-2), 116-125.
  • Referans 6 Delgado, C., & Guinard, J. X. (2011). How do consumer hedonic ratings for extra virgin olive oil relate to quality ratings by experts and descriptive analysis ratings?. Food Quality and Preference, 22(2), 213-225.
  • Referans 7 Dıraman, H., Saygı, H., & Hışıl, Y. (2011). Classification of three Turkish olive cultivars from Aegean region based on their fatty acid composition. European Food Research and Technology, 233(3), 403-411.
  • Referans 8 Demirci, M. ve Bölükbaşı, B, 2003. Türkiye I. Zeytinyaği ve Sofralik Zeytin Sempozyumu Bildirileri. Editörler: Renan Tunalioğlu, Pervin Karahocagil, Akdeniz Beslenme Tarzında Zeytinyağının Önemi, 41-48. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü ve Ege İhracatçı Birlikleri.
  • Referans 9 Tunalıoğlu, R., Tiryaki, G. Y., Tan, S. and Taşkaya, B, 2003. Türkiye I. Zeytinyaği ve Sofralik Zeytin Sempozyumu Bildirileri. Editörler: Renan Tunalioğlu, Pervin Karahocagil, Dünya Zeytinyağı Tüketimindeki Gelişmeler; Bu Gelişmeyi Destekleyen Çalışmalar ve Türkiye Zeytinyağı Tüketimindeki Değişmeler, 29-58. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü ve Ege İhracatçı Birlikleri.
  • Referans 10 Küçükkömürler, S., & Uluksar, F. Ö. (2018). Türk mutfak kültüründe zeytinyağı kullanımı: Muğla Örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6/2 (2018) 194-212.
Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-9085
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Makine Öğrenmesi Yöntemleri ile Konut Talep Tahmini

Şeyma EMEÇ, Duygu TEKİN

Attitudes and Behaviors of Turkish Consumers Regarding the Olive Oil Consumption

Ümit ALTUNTAŞ, İsmail GÜZEL, Özlem YILMAZ, Sibel ULUATA, Beraat ÖZÇELİK

Analysis of Some Tribological Properties of Hazelnut Oil in Gasoline Engines

Arzu KEVEN, Rabi KARAALİ

Effect of Different Roasting Methods on Some Properties of Walnut Kernels

Naciye KUTLU KANTAR, Tuğba ELBİR, Özlem YILMAZ, Aybike KAMİLOĞLU

Impact of Different Ambient Temperatures on Egg-Laying and Hatching Parameters in Japanese Quail

Hüseyin Baki CIFTCI

Koyun Yoğurduna Farklı Oranlarda Ananas İlavesinin Antioksidan Aktivite, 5-Hidroksimetilfurfural (HMF) İçeriği ve ABT-2 Probiyotik Kültür Gelişimi Üzerine Etkisi

Murat Emre TERZİOĞLU, Neslihan YILDIZ KÜÇÜK, İhsan BAKIRCI

Electromagnetic Wave Absorption Performance of Carbon Nanocoils by Using Mixed Ferrites as Catalyst

Fadzıdah MOHD IDRIS, Hatika KACO, Siti Munirah MOHD, Nurhidaya MOHAMAD JAN, Haslinawati MOHD MUSTAPHA, Zanariah MOHD IDRİS

Buckling Analysis of Functionally Graded Beams Using the Finite Element Method

Muhittin TURAN, Mahmut İlter HACIOĞLU

Modeling the Effect of Pour Height, Casting Temperature and Die Preheating Temperature on the Fluidity of Different Section Thicknesses in Permanent Mold Casting of Al12Si Alloys

Yunus Emre ASAN, Murat ÇOLAK

Static Capacity Curves of Reinforced Concrete Structures Exposed to High Temperature Effects

Elif Nazlı KÜÇÜK, Oğuz Akın DÜZGÜN