Identity Issues in Turkish High School EFL Textbooks

İçinde yaşadığımız çevreyi değiştirme gücüne sahip olan küreselleşme olgu-su, özellikle Türkiye gibi geleneksel yapıya sahip ülkeler için yerel ve küresel değer-ler arasında bir çelişki yaratarak hayatın her alanında kendini hissettirmektedir. Bu çalışmanın amacı, küresel değişimler ile yerel tepkiler arasında var olan bu çatışma-da, eğitimin ve özellikle ders kitaplarının önemini araştırmaktır. Bu nitel çalışma, Türkiye’de lise düzeyinde kullanılan dört İngilizce ders kitabını kültürel açıdan ince-lemeyi ve bu kitaplarda dile getirilmeyen inançlar, değerler ve tutumları ortaya çı-karmayı hedeflemektedir. Bu yolla, hızla küreselleşen dünyamızda çocukların ve gençlerin karşılaşabilecekleri ikilemlerle daha iyi baş edebilmelerini sağlamada ders kitaplarının rolü ve önemi vurgulanmak istenmektedir.

Lise Düzeyi İngilizce Ders Kitaplarında Kimlik Sorunu

As a dominant force that shapes the multiple environments in which we live, the phenomenon of globalization fundamentally alters the terrain of public and private life, creating tensions between the local and the global, especially for those countries like Turkey, which are characterised by proximity and familiarity. The purpose of the present study is to explore the role of education and of specifically textbooks in resolving this conflict between global transformations and local responses. The research objectives of this qualitative study are to analyze the cultural content of a representative sample of four EFL texbooks and to unearth what some of their unstated beliefs,values and attitudes are. It is hoped that the study will highlight the paramount importance of textbooks in equipping children and youth to confront the dualities globalization creates.

___

  • Baron, R. A., Byrne, D. (2002). Social Psychology. USA : Pearson Education. Bozdoğan, S., Kasaba, R. (1997). Rethinking Modernity and National Identity in Turkey. USA: University of Washington Press.
  • Brehm, S. S., Hassin, S. M., and Fein, S. (2002). Social Psychology. USA: Houghton Mifflin Company.
  • Cunningsworth, A. (1995). Choosing Your Coursebook. Great Britain: Heinemann.
  • Hewitt, J. P. (2003). Self and Socety : A Symbolic Interactionist Social Psychology. USA: Pearson Education Inc.
  • Hogg, M.A., Vaughan, G. M. (2002). Social Psychology. England: Prentice Hall.
  • Kadıoğlu, A. (1996). The Paradox of Turkish Nationalism and the Construction of Official Identity. _____http://www.mtholyoke.edu/acar/intre/ayse.htm> Retrieved September, 2007.
  • Pingel, F. (1999). Unesco Guidebook on Textbook Research and Textbook Revision. France: UNESCO. _____http://unesdoc.unesco.org/images/0011/001171/ 117188e.pdf> Retrieved August, 2007.
  • Suárez-Orozco, M. M., Qin-Hilliard, D. B. (Eds.) (2004). Globalization: Culture and Education in the New Millennium. USA: University of California Press. _____http://www.ucpress.edu/books/pages/10166/101166.ch01.html> Retrieved August, 2007.
  • Triandis, H.C., and Trafimov, D. (2002). Culture and its Implications for Intergroup Behavior. In Brown, R., and Gaertner, S. (Eds.), Intergroup Processes (pp. 367-382). USA: Blackwell.
Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İşbirlikli Öğrenme Yöntemi Üzerine Derleme Çalışması: II. İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Sınıf Ortamında Uygulanması

Ümit ŞİMŞEK, Kemal DOYMUŞ, Ufuk ŞİMŞEK

XVI. YÜZYILDA ÖZER TÜRKMENLERİ

Abdulkadir GÜL

İTTİHAT VE TERAKKİ LİDERLERİNİN YURTDIŞINA KAÇIŞLARI VE BUNUN İSTANBUL BASININDAKİ YANKILARI

Erol KAYA

İLKÖĞRETİM BEŞİNCİ SINIFLAR SOSYAL BİLGİLER DERSİ “CUMHURİYETE NASIL KAVUŞTUK” ÜNİTESİNDEKİ “ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂPLARI” ADLI KONUNUN ALTI KÖŞELİ ŞAPKA DRAMA TEKNİĞİ İLE UYGULANMASININ ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ

Yener ÖZEN, Abdulkadir GÜL, Fikret GÜLAÇTI

MÜLKİ İDARE VE BELEDİYE WEB SİTELERİNDE YAYINLANAN COĞRAFİ BİLGİLERİN İNCELENMESİ (TOKAT ÖRNEĞİ)

Eren YÜRÜDÜR

1877–1878 HARPLERİNDE AĞRI BÖLGESİNDE GÖÇ HAREKETLERİ

Erol KAYA

İşbirlikli Öğrenme Yöntemi Üzerine Derleme Çalışması: Iı. İşbirlikli Öğrenme Yönteminin Sınıf Ortamında Uygulanması

Ümit ŞİMŞEK, Kemal DOYMUŞ, Ufuk ŞİMŞEK

İlköğretim Beşinci Sınıflar Sosyal Bilgiler Dersi "Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk" Ünitesindeki "Atatürk İlkeleri ve İnkilapları" Adlı Konunun Altı Köşeli Şapka Drama Tekniği ile Uygulanmasının Öğrenci Başarısına Etkisi

Yener ÖZEN, Fikret GÜLAÇTI

Mülki İdare ve Belediye WEB Sitelerinde Yayınlanan Coğrafi Bilgilerin İncelenmesi (Tokat Örneği)

Eren YÜRÜDÜR

Dersin Akışını Bozan İstenmeyen Davranışları Yönetme Stratejilerinin İncelenmesi

Nusrettin YILMAZ