MK. m.240 KAPSAMINDA SAĞ KALAN EŞİN AİLE KONUTU ÜZERİNDEKİ HAKKI

Medeni Kanunun 240. maddesi, edinilmiş mallara katılma rejiminde katılma alacağının ödenmesine ilişkin özel bir düzenleme içermektedir. Bu hükme göre, “Sağ kalan eş, eski yaşantısını devam ettirebilmesi için, ölen eşine ait olup birlikte yaşadıkları konut üzerinde kendisine katılma alacağına mahsup edilmek, yetmez ise bedel eklenmek suretiyle intifa veya oturma hakkı tanınmasını isteyebilir; mal rejimi sözleşmesiyle kabul edilen başka düzenlemeler saklıdır (f.1). Sağ kalan eş, aynı koşullar altında ev eşyası üzerinde kendisine mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir (f.2). Haklı sebeplerin varlığı hâlinde, sağ kalan eşin veya ölen eşin yasal mirasçılarının istemiyle intifa veya oturma hakkı yerine, konut üzerinde mülkiyet hakkı tanınabilir (f.3). Sağ kalan eş, mirasbırakanın bir meslek veya sanat icra ettiği ve altsoyundan birinin aynı meslek veya sanatı icra etmesi için gerekli olan bölümlerde bu hakları kullanamaz. Tarımsal taşınmazlara ilişkin miras hukuku hükümleri saklıdır (f.4).” Görüleceği üzere, MK. m. 240, eşlerden birinin ölümü üzerine, sağ kalan eşin aile konutu ve ev eşyası üzerinde ayni hak talep etmesine yönelik bir düzenlemedir. Kanun koyucu, bu hüküm aracılığıyla, eşlerden birinin ölümü halinde, sağ kalan eşe, hayatının kalan kısmını rahatsız edilmeden geçirme-sini sağlamak amacıyla, mirasçılara karşı yöneltebileceği bir hak tanımıştır. Böylelikle, evlilik sırasındaki yardım ve dayanışma yükümlülüğünün evliliğin sona ermesinden sonraki döneme yansıtılması ve sağ kalan eşin evlilik birliğiyle elde ettiği ekonomik durumunu ve yaşam tarzını az çok koruyabilmesi amaçlanmıştır

The Surviving Spouse’s Right on Family Residence Acording to Article 240 of Turkish Civil Code

___

  • Ahmet M. KILIÇOĞLU, Medeni Kanun’umuzun Aile- Miras- Eşya Hukukuna Getirdiği Yenilikler, Genişletilmiş 2. Bası, Ankara 2004, Yenilikler, s. 84.
  • Bilge ÖZTAN, Aile Hukuku, 4. Bası, Ankara 2004, s. 302.
  • Mustafa Alper GÜMÜŞ, Teoride ve Uygulamada Evliliğin Genel Hükümleri ve Mal Rejimleri (TMK. m.185- 281), s. 402.
  • Murat DOĞAN, “Mal Rejiminin Tasfiyesinde ve Miras Paylaşımında Aile Konutu ve Ev Eşyası”, AÜHFD., 2003, C.7, S.3-4, s. 651- 696, s. 652.