İŞVERENİN İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞINDAN DOĞAN MADDİ TAZMİNAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ

BK. m. 332 ve işK.m.77 maddesinde yer alan işçiyi koruma borcuna aykırı davranılması halinde duruma göre özel hukuk ve kamu hukuku yaptırımları uygulanır. İşyerinde iş güvenliği eksikliklerinin bulunması halinde idari para cezası ödenmesi yükümünün yanı sıra işçi sağlığı yarattığı tehlike açısından işin durdurulması veya işyerinin kapatılması idari yaptırımına başvurulabilir. İşçinin bu önlemlerin alınmaması sebebiyle sakat kalması ya da ölmesi halinde TCK uyarınca cezai yaptırım uygulanır. Ayrıca, iş kazası ve meslek hastalığından doğan zarar halinde işçi bir özel hukuk yaptırımı olan maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabileceği gibi, ölüm halinde ise hak sahipleri destekten yoksun kalma tazminat ve manevi tazminat talep edebilecektir. Aynı olayda koşulları varsa hukuki idari ve cezai yaptırımlar birlikte uygulanabilir.

The Pecuniary Compensation Obligation of The Employer That Caused by The Work Accidents and Occupational Diseases

___

  • İbrahim AYDINLI, İşverenin Edimden Bağımsız Olan Koruma Yükümlülüğüne Normun Koruma Amacı (Hukuka Aykırılık Bağı) Bakımından Bir Yaklaşım, Kamu İş, C. 8, S.1/2005, s.5.
  • İlhan ULUSAN, Özellikle Borçlar Hukuku ve İş Hukuku Açısından İşverenin İşçiyi Gözetme Borcu ve Bundan Doğan Sorumluluğu, İstanbul 1990, s.20.
  • Cevdet YAVUZ/Burak ÖZEN/Faruk ACAR, Türk Borçlar Hukuku Özel Hükümler, İstanbul Haziran 2007, Yenilenmiş 7. baskı, s. 475.
  • Fikret EREN, Borçlar Hukuku ve İş Hukuku Açısından İşverenin İşkazası ve Meslek Hastalığından Doğan Sorumluluğu, Ankara 1974, s.36 vd..