MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN ÜZERİNE BİR İNCELEME

Ceza Muhakemesi Kanununa göre, bir suç işlendiği öğrenildiğinde Cumhuriyet Savcısı tarafından ilk soruşturma yapılacaktır. Daha sonra Cumhuriyet Savcısı tarafından takipsizlik kararı verilmez ise, ilgili ceza mahkemesine kamu davasının açılması için başvurulacaktır. Yetkili ve görevli mahkeme, kamu davasının açılmasına karar verirse son soruşturma aşaması başlayacaktır. Görüldüğü üzere muhakemenin her aşamasında adli yetkililerin görevli olduğu görülmektedir. 4483 sayılı Kanun belirtilen genel hükümlere istisna teşkil edecek nitelikte, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması konusunda özel bir yargılama sistemi oluşturmuştur. Bu kanuna göre, bir suç işlendiği öğrenildiğinde, idare yapılanması içerisinde yer alan bir yetkili merci tarafından önce bir ön inceleme yapılır ya da yaptırılır. Daha sonra ön incelemenin sonucuna göre yetkili idari merci tarafından soruşturma izninin verilmesine ya da verilmemesine karar verilecektir. Soruşturma izni verilirse o zaman Cumhuriyet Savcısı tarafından ilk tahkikata (hazırlık soruşturmasına) başlanabilir.

A STUDY CONCERNING THE CODE ABOUT PUBLIC SERVANTS AND PUBLIC EMPLOYEES OF JUDGEMENT

___

  • ARSLAN, Süleyman -AKYILMAZ, Bahtiyar -SEZGİNER, Murat - KAYA Cemil. İdare Hukuku Mevzuatı. Devlet Memurları Kanunu. Sayram Yayınları. Konya. 2006.
  • ASLAN, Onur Ender. “Memurların Yargılanması Hakkındaki Yeni Yasa Üzerine Düşünceler”. Amme İdaresi Dergisi. TODAİE Yayınları. S. 33/1. Ankara. Mart. 2000.
  • BAŞKÖY, Sabri. “Yeni Gelişmeler Işığında 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun Prosedürü”. Türk İdare Dergisi. Yıl. 70. S.403. Ankara. 2000.
  • BAŞKÖY, Sabri. 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun ve Uygulaması. Ankara. 2006.
  • BAŞÖZ, Lütfü -ÇAKMAKÇI, Ramazan. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası. Legal Yayıncılık. İstanbul. 2004.
  • CİHAN, Erol -YENİSEY, Feridun. Ceza Muhakemesi Hukuku. İstanbul. 1997.
  • ÇAĞLAYAN, Ramazan. “Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanmasına İlişkin 4483 Sayılı Kanun Hakkında Bir Değerlendirme”. İdare Hukuku Sempozyumu. Eskişehir. 2003.