HEGEL’İN "HUKUK FELSEFESİNİN ANA İLKELERİ” (GRUNDLINIEN DER PHILOSOPHIE DES RECHTES) ADLI ESERİNDE DEVLET’İN KURUMSAL YAPISININ ANA HATLARIYLA ANALİZİ

Hegel bütün sosyal sınıfları son noktada devlet merkezli düşünen, Alman devlet felsefe geleneğinin önemli bir temsilcisidir. Hegel’e göre en iyi devlet şekli, anayasal monarşik sisteme dayanan devlet şeklidir. Bu sistem, monar­şi, aristokrasi ve demokrasinin bütün olumlu yönlerini ihtiva etmektedir. Bu devletin temel özelliği güçler (monark, yürütme ve yasama gücü olmak üze­re) ayrılığı ilkesidir. O, monarkı devletin, yasama ve yürütmenin başı olarak görür. Yürütme sadece monarka karşı sorumlu olan kabine tarafından; yasa­ma gücüyse aristokratlar ve toplumsal sınıfların ayrı ayrı oluşturdukları ikili kamaradan oluşan kurum tarafından yürütülmektedir. Hegel’in devlet felse­fesinde en çarpıcı nokta ise, devlet sisteminde anayasa ve idare mahkemele­rine yer vermemiş olmasıdır.

THE ANALSIS OF THE STATE'S INSTITUTIONAL STRUCTURE IN HEGEL'S THE BASIC PRINCIPLES OF PHILOSOPHY OF LAW

___

  • Hegel, GW.R; Grundlinien der Philosophie des Rechtes (Hukuk felsefsinin ana ilkeleri), yayınlayan D. Heinrich, Frankfurt am Main 1983.
  • Heinrich, D./Horstmann, R.P. (Hg.y. Hegels Philosophie des Rechts, Stuttgart 1892.
  • Marx, K.: Die Friihschrifien (İlk Yazılar), yayınlayan S. Landschut, Stuttgart 1953.