DEMOKRATİK ÜLKELERDE MİLLİ GÜVENLİK POLİTİKASININ BELİRLENMESİ VE TÜRKİYE

Çalışmada ilk olarak, milli güvenlik kavramının ne anlama geldiği ve milli güvenlik politikasının askerlerle ilgili yönünün niçin önemli olduğu vurgulanmaya çalışılmıştır. Ardından, siyasal sorumluluk bağlamında, demokratik ülkelerde niçin askerlerin seçilmiş kişilerin emrinde olması gerektiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Son olarak ise çeşitli ülkelerde ve ülkemizde milli güvenlik politikasının belirlenmesi konusunda kurulan örgütler ele alınmıştır. Özellikle son yıllarda Avrupa Birliğine girişin de etkilediği “siyasetin sivilleştirilmesi” olarak adlandırılabilecek olan akımın etkisi ile askerlerin siyasal yaşam üzerindeki etkisini azaltmayı hedefleyen hukuksal reformların sonucunda ortaya çıkan durumun, ülkemizde bu konuda var olan sorunların çözümüne nasıl bir etki yaptığı da böylece değerlendirilmiş olacaktır.

___

  • W. EBENSTEINC. H. PRITCHETT/H. A. TURNER/D. MANN/P. MERKL, American Democracy In World Perspective, Fifth Edition, New York, 1980.
  • Marian D. IRISH/James W. PROTHRO, The Politics of American Democracy, Third Edition, Prentice-Hall Inc. , New Jersey, 1965.
  • W. Hardy WICKER, “Constitutional Government: The British Way”, Foreign Governments: The Dynamics of Politics Abroad, (Editor : Morstein Marx), Second Edition, 1987.
  • Lewis, EDINGER, Politics in Germany: Attitudes And Processes, Boston, 1968.